Żeberkowa micha z ziemniakami to ulubiony obiad mojego taty. Coś dla miłośników mięsnych kęsków

Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Masz już dość robienia obiadu na bazie mięsa mielonego lub piersi z kurczaka? Postaw na genialne żeberka, które po wizycie w piekarniku, dosłownie rozpływają się w ustach.

Prawdziwa uczta dla podniebieniaPrawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem przychodzę z genialnym patentem na smaczny, oryginalny i jednocześnie fajnie prezentujący się obiad dla całej rodziny. Będzie to nie lada gratka zwłaszcza dla miłośników mięsnych smaków, bo w roli głównej wystąpią kultowe żeberka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do miski kilka składników i piekę w piekarniku. Rodzina jest zachwycona

Nie dość, że upieczesz je w towarzystwie aromatycznych przypraw, to jeszcze podasz je w formie prawdziwej miski szczęścia, w której nie zabraknie też pieczonych ziemniaków. Prawda, że brzmi całkiem nieźle? A smakuje jeszcze lepiej! Taki obiad bardzo często pojawia się na moim stole, bo mój tata wręcz go uwielbia. U ciebie też na pewno świetnie się sprawdzi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Żeberka z pieczonymi ziemniakami podane w formie miski szczęścia zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem

Składniki:

Żeberka:

  • 1,6 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 1 kg małych ziemniaczków,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 cebule.

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw dzielę je na pół, po czym łączę z olejem, suszonym czosnkiem, suszonym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową. 

Najpierw przygotowuję ziemniaki
Najpierw przygotowuję ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się żeberkami. Każdy kawałek mięsa polewam olejem, po czym doprawiam do smaku przy pomocy: słodkiej papryki, suszonego czosnku, suszonego tymianku, kminu rzymskiego, mielonego imbiru, ostrej papryki, soli oraz pieprzu

Następnie doprawiam żeberka z każdej strony
Następnie doprawiam żeberka z każdej strony © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Żeberka w przyprawach przekładam następnie do formy, tworząc kształt okręgu. 

Mięsna baza już jest
Mięsna baza już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do środka wsypuję obrane i pokrojone w piórka cebule oraz wcześniej przygotowane ziemniaki

Ziemniaki i żeberka będą piec się jednocześnie
Ziemniaki i żeberka będą piec się jednocześnie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powstałą w ten sposób konstrukcję zabezpieczam sznurkiem wędliniarskim, po czym przykrywam całe danie folią aluminiową. Dopiero w takim wydaniu forma może trafić do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Danie piekę pod przkryciem
Danie piekę pod przkryciem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone danie serwuję na ciepło z dodatkiem świeżej pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Żeberku w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Żeberku w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯