Żeberkowa micha z ziemniakami to ulubiony obiad mojego taty. Coś dla miłośników mięsnych kęsków
18.03.2024 09:19, aktual.: 18.03.2024 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Masz już dość robienia obiadu na bazie mięsa mielonego lub piersi z kurczaka? Postaw na genialne żeberka, które po wizycie w piekarniku, dosłownie rozpływają się w ustach.
Tym razem przychodzę z genialnym patentem na smaczny, oryginalny i jednocześnie fajnie prezentujący się obiad dla całej rodziny. Będzie to nie lada gratka zwłaszcza dla miłośników mięsnych smaków, bo w roli głównej wystąpią kultowe żeberka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie dość, że upieczesz je w towarzystwie aromatycznych przypraw, to jeszcze podasz je w formie prawdziwej miski szczęścia, w której nie zabraknie też pieczonych ziemniaków. Prawda, że brzmi całkiem nieźle? A smakuje jeszcze lepiej! Taki obiad bardzo często pojawia się na moim stole, bo mój tata wręcz go uwielbia. U ciebie też na pewno świetnie się sprawdzi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Żeberka z pieczonymi ziemniakami podane w formie miski szczęścia zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem
Składniki:
Żeberka:
- 1,6 kg żeberek wieprzowych,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 1 kg małych ziemniaczków,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 2 cebule.
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw dzielę je na pół, po czym łączę z olejem, suszonym czosnkiem, suszonym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Następnie zajmuję się żeberkami. Każdy kawałek mięsa polewam olejem, po czym doprawiam do smaku przy pomocy: słodkiej papryki, suszonego czosnku, suszonego tymianku, kminu rzymskiego, mielonego imbiru, ostrej papryki, soli oraz pieprzu.
Krok 3. Żeberka w przyprawach przekładam następnie do formy, tworząc kształt okręgu.
Krok 4. Do środka wsypuję obrane i pokrojone w piórka cebule oraz wcześniej przygotowane ziemniaki.
Krok 5. Powstałą w ten sposób konstrukcję zabezpieczam sznurkiem wędliniarskim, po czym przykrywam całe danie folią aluminiową. Dopiero w takim wydaniu forma może trafić do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone danie serwuję na ciepło z dodatkiem świeżej pietruszki. I to wszystko, smacznego!