Żeberkowa micha z ziemniakami to ulubiony obiad mojego taty. Coś dla miłośników mięsnych kęsków
Nie masz pomysłu na ciekawe danie? Masz już dość robienia obiadu na bazie mięsa mielonego lub piersi z kurczaka? Postaw na genialne żeberka, które po wizycie w piekarniku, dosłownie rozpływają się w ustach.
18.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 15:01
Tym razem przychodzę z genialnym patentem na smaczny, oryginalny i jednocześnie fajnie prezentujący się obiad dla całej rodziny. Będzie to nie lada gratka zwłaszcza dla miłośników mięsnych smaków, bo w roli głównej wystąpią kultowe żeberka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie dość, że upieczesz je w towarzystwie aromatycznych przypraw, to jeszcze podasz je w formie prawdziwej miski szczęścia, w której nie zabraknie też pieczonych ziemniaków. Prawda, że brzmi całkiem nieźle? A smakuje jeszcze lepiej! Taki obiad bardzo często pojawia się na moim stole, bo mój tata wręcz go uwielbia. U ciebie też na pewno świetnie się sprawdzi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Żeberka z pieczonymi ziemniakami podane w formie miski szczęścia zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem
Składniki:
Żeberka:
- 1,6 kg żeberek wieprzowych,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 1 kg małych ziemniaczków,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 2 cebule.
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw dzielę je na pół, po czym łączę z olejem, suszonym czosnkiem, suszonym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły i stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Następnie zajmuję się żeberkami. Każdy kawałek mięsa polewam olejem, po czym doprawiam do smaku przy pomocy: słodkiej papryki, suszonego czosnku, suszonego tymianku, kminu rzymskiego, mielonego imbiru, ostrej papryki, soli oraz pieprzu.
Krok 3. Żeberka w przyprawach przekładam następnie do formy, tworząc kształt okręgu.
Krok 4. Do środka wsypuję obrane i pokrojone w piórka cebule oraz wcześniej przygotowane ziemniaki.
Krok 5. Powstałą w ten sposób konstrukcję zabezpieczam sznurkiem wędliniarskim, po czym przykrywam całe danie folią aluminiową. Dopiero w takim wydaniu forma może trafić do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone danie serwuję na ciepło z dodatkiem świeżej pietruszki. I to wszystko, smacznego!