Genialny patent na mega chrupiące ziemniaki z piekarnika. Sekretem jest 1 prosta czynność

Ziemniaki z piekarnika pasują do wielu pysznych potraw obiadowych. Niekiedy zdarza się również, że jemy je same z dodatkiem soli. Najlepsze ziemniaki z piekarnika są wyjątkowo chrupiące. Niestety nie zawsze nam takie wychodzą. Jak w takim razie mieć pewność, że wyjdą idealnie? Okazuje się, że przed obróbką termiczną warzyw, należy pamiętać o jednej czynności.

ObrazekGenialny patent na ultra chrupiące ziemniaki z piekarnika - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Genialny patent na chrupiące ziemniaki z piekarnika

Obrazek
Zgniatanie ziemniaków przed pieczeniem - Pyszności

Ziemniaki z piekarnika stanowią rewelacyjny dodatek do potraw mięsnych. Poza tym wspaniale smakują same z dodatkiem soli. Jednak, jeśli chcesz, aby były nie tylko smaczne, ale również chrupiące - warto wykonać je według poniższej instrukcji.

Przed upieczeniem ziemniaków ugotuj je do miękkości. Następnie połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko zgnieć warzywa - jest to bardzo ważna czynność, dzięki której upieczone ziemniaki będą odznaczać się idealną konsystencją. 

W kolejnym kroku posmaruj warzywa oliwą i posyp solą. Piecz je przez około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gotowe ziemniaki polecamy posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Odmiany ziemniaków - jake najlepsze do pieczenia?

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Ziemniaki w zależności od zawartości skrobi i suchej masy możemy podzielić na trzy grupy - A, B i C. Te oznaczone jako A nie są za bardzo mączyste. Poza tym są dosyć twarde i odznaczają się wyjątkowo zwartą strukturą. Stanowią świetny dodatek do sałatek, czy zup. 

Ziemniaki typu B najlepiej sprawdzą się do pieczenia. Nie rozpadają się, zachowują swój kształt, ale są delikatniejsze od ziemniaków typu A. Warzywe te również często dodajemy do zup, czy smażonych potraw.

Ziemniaki typu C odznaczają się wyjątkowo dużą zawartością skrobi. Po obróbce termicznej, ich miąższ jest dosyć sypki. W związku z tym świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania placków, czy puree.

Zobacz jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach na naszym kanale YouTube krok po kroku. Warzywa te nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie się prezentują. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej