Nie ma lepszej pieczeni z mięsa mielonego. Jest idealnie soczysta

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że takiej pieczeni jeszcze nigdy nie przyrządzałeś. Czas to zmienić — dla dobra twoich własnych kubków smakowych, które muszą się przekonać o tym, jak dobra jest pieczeń z mięsa mielonego. Byśmy zapomnieli: twoja rodzina również będzie wniebowzięta!

Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

13.03.2024 10:16

Każdy z nas co jakiś czas uruchamia piekarnik i przygotowuje na obiad pieczeń. Taki zabieg kulinarny wiąże się z kilkoma aspektami, a nie każdy z nich jest pozytywny. Ten sposób obróbki termicznej jest bowiem znacznie dłuższy, niż smażenie, dlatego w przypadku pieczeni należy uzbroić się w cierpliwość. Ostatecznie wychodzimy jednak z założenia, że warto poczekać. Oczywiście tylko wtedy, gdy pieczeń wyszła nam smaczna i soczysta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najpopularniejszymi rodzajami pieczeni są te z użyciem całych kawałków wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. My dzisiaj chcemy ci zaproponować swoistą rewolucję. Żeby się dokonała, musisz poszerzyć kuchenne horyzonty i przygotować pieczeń z mięsa mielonego. Poza nim w ruch pójdą również warzywa i grzyby. Ślinka już cieknie? To zapraszamy do przepisu!

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
  • 2 jajka,
  • 250 g pieczarek,
  • papryka czerwona i zielona,
  • 1 biała cebula,
  • 1/2 szklanki tartej bułki,
  • natka pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • sól, pieprz,
  • masło + oliwa z oliwek.
Pieczeń z papryką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pieczeń z papryką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia© Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Piekarki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na maśle i oliwie z oliwek.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego posiekaną paprykę (mniej więcej po połowie z obu kolorów), jajka, bułkę tartą oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wsyp również przyprawy: sól, pieprz oraz — jeśli chcesz — trochę chilli. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Czas na odrobinę pracy plastycznej. Wyrobioną masę mięsną wyłóż na folię aluminiową. Uformuj z niej kształt prostokąta, którego grubość będzie wynosiła około 1 centymetra.
  4. Na środek prostokąta wyłóż pieczarki z cebulą. Ostrożnie zawiń rulon. Końce sklej mięsem, żeby farsz nie uciekał na boki.
  5. Twoją przyszłą pieczeń włóż teraz do natłuszczonej formy. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę, zdejmij folię i piecz kolejny kwadrans. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie