Nie ma lepszej pieczeni z mięsa mielonego. Jest idealnie soczysta

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że takiej pieczeni jeszcze nigdy nie przyrządzałeś. Czas to zmienić — dla dobra twoich własnych kubków smakowych, które muszą się przekonać o tym, jak dobra jest pieczeń z mięsa mielonego. Byśmy zapomnieli: twoja rodzina również będzie wniebowzięta!

Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodzinyPieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Każdy z nas co jakiś czas uruchamia piekarnik i przygotowuje na obiad pieczeń. Taki zabieg kulinarny wiąże się z kilkoma aspektami, a nie każdy z nich jest pozytywny. Ten sposób obróbki termicznej jest bowiem znacznie dłuższy, niż smażenie, dlatego w przypadku pieczeni należy uzbroić się w cierpliwość. Ostatecznie wychodzimy jednak z założenia, że warto poczekać. Oczywiście tylko wtedy, gdy pieczeń wyszła nam smaczna i soczysta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Najpopularniejszymi rodzajami pieczeni są te z użyciem całych kawałków wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. My dzisiaj chcemy ci zaproponować swoistą rewolucję. Żeby się dokonała, musisz poszerzyć kuchenne horyzonty i przygotować pieczeń z mięsa mielonego. Poza nim w ruch pójdą również warzywa i grzyby. Ślinka już cieknie? To zapraszamy do przepisu!

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
  • 2 jajka,
  • 250 g pieczarek,
  • papryka czerwona i zielona,
  • 1 biała cebula,
  • 1/2 szklanki tartej bułki,
  • natka pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • sól, pieprz,
  • masło + oliwa z oliwek.
Pieczeń z papryką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pieczeń z papryką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia © Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Piekarki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na maśle i oliwie z oliwek.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego posiekaną paprykę (mniej więcej po połowie z obu kolorów), jajka, bułkę tartą oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wsyp również przyprawy: sól, pieprz oraz — jeśli chcesz — trochę chilli. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Czas na odrobinę pracy plastycznej. Wyrobioną masę mięsną wyłóż na folię aluminiową. Uformuj z niej kształt prostokąta, którego grubość będzie wynosiła około 1 centymetra.
  4. Na środek prostokąta wyłóż pieczarki z cebulą. Ostrożnie zawiń rulon. Końce sklej mięsem, żeby farsz nie uciekał na boki.
  5. Twoją przyszłą pieczeń włóż teraz do natłuszczonej formy. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę, zdejmij folię i piecz kolejny kwadrans. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀