Nie ma lepszej pieczeni z mięsa mielonego. Jest idealnie soczysta

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że takiej pieczeni jeszcze nigdy nie przyrządzałeś. Czas to zmienić — dla dobra twoich własnych kubków smakowych, które muszą się przekonać o tym, jak dobra jest pieczeń z mięsa mielonego. Byśmy zapomnieli: twoja rodzina również będzie wniebowzięta!

Pieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodzinyPieczeń z mięsa mielonego to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Każdy z nas co jakiś czas uruchamia piekarnik i przygotowuje na obiad pieczeń. Taki zabieg kulinarny wiąże się z kilkoma aspektami, a nie każdy z nich jest pozytywny. Ten sposób obróbki termicznej jest bowiem znacznie dłuższy, niż smażenie, dlatego w przypadku pieczeni należy uzbroić się w cierpliwość. Ostatecznie wychodzimy jednak z założenia, że warto poczekać. Oczywiście tylko wtedy, gdy pieczeń wyszła nam smaczna i soczysta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Najpopularniejszymi rodzajami pieczeni są te z użyciem całych kawałków wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. My dzisiaj chcemy ci zaproponować swoistą rewolucję. Żeby się dokonała, musisz poszerzyć kuchenne horyzonty i przygotować pieczeń z mięsa mielonego. Poza nim w ruch pójdą również warzywa i grzyby. Ślinka już cieknie? To zapraszamy do przepisu!

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
  • 2 jajka,
  • 250 g pieczarek,
  • papryka czerwona i zielona,
  • 1 biała cebula,
  • 1/2 szklanki tartej bułki,
  • natka pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • sól, pieprz,
  • masło + oliwa z oliwek.
Pieczeń z papryką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pieczeń z papryką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia © Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Piekarki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na maśle i oliwie z oliwek.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego posiekaną paprykę (mniej więcej po połowie z obu kolorów), jajka, bułkę tartą oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wsyp również przyprawy: sól, pieprz oraz — jeśli chcesz — trochę chilli. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Czas na odrobinę pracy plastycznej. Wyrobioną masę mięsną wyłóż na folię aluminiową. Uformuj z niej kształt prostokąta, którego grubość będzie wynosiła około 1 centymetra.
  4. Na środek prostokąta wyłóż pieczarki z cebulą. Ostrożnie zawiń rulon. Końce sklej mięsem, żeby farsz nie uciekał na boki.
  5. Twoją przyszłą pieczeń włóż teraz do natłuszczonej formy. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę, zdejmij folię i piecz kolejny kwadrans. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej