Wystarczy makaron i 4 dodatki. Tę sałatkę na święta zrobisz ekspresowo

Ekspresowa sałatka makaronowa sprawdzi się świetnie jako jedna ze świątecznych przystawek lub prosty obiad, który łatwo zrobić w ferworze przedświątecznych przygotowań. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, żeby wyczarować pyszne danie.

Sałatka z makaronem - PysznościSałatka z makaronem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Elena Veselova
Ewa Malinowska

Prosty obiad bez mięsa, na dodatek kosztujące grosze? Odpowiedź jest prosta - sałatka makaronowa. Miłośnicy włoskich pokochają ją od pierwszego widelca, bo główną rolę odgrywają w niej suszone pomidory, bazylia oraz czosnek. Świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu, wielkanocnej sałatki, prostego lunchu do pracy czy też kolacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Sałatka z makaronu

O tym, że makaron sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zup lub składnik dania głównego z sosem, wiemy od dawna. Sałatki makaronowe świetnie sprawdzają się na imprezach, ale równie chętnie się po nie w trakcie Świąt Wielkanocnych. W szczególności gdy są tak pyszne w swojej prostocie jak sałatka z suszonymi pomidorami.

Sałatka z makaronem - Pyszności
Sałatka z makaronem - Pyszności © Canva | zia_shusha

Dodatek pestek słonecznika sprawia, że sałatka zyskuje chrupiącą strukturę i przyjemny smak. Przygotowanie tej sałatki zajmie ci zaledwie kilka chwil, a satysfakcja z jedzenia będzie zdecydowanie wysoka.

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki, penne lub inneg kształtu,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeża bazylia,
  • prażone pestki słonecznika,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju. Wrzuć do niej makaron i gotuj go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie zajmij się pomidorami. Odsącz je z zalewy, zostawiając cenny olej ze słoiczka.
  3. Pokrój pomidory w kostkę i wrzuć do miski.
  4. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i wrzuć do miski z pomidorami.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i porwane dłońmi listki bazylii.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego sporą garść nasion słonecznika.
  7. Praż je, mieszając, aż lekko się zrumienią, ale nie spalą.
  8. Wsyp prażony słonecznik do miski z makaronem i pomidorami. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Dodaj też trochę oleju z suszonych pomidorów.
  9. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Do sałatki możesz dodać także inne zioła, np. oregano, rozmaryn lub tymianek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę