PrzepisKuchnia polskaKrólowała na stołach w PRL-u. Dziś mało kto pamięta ten znakomity przepis

Królowała na stołach w PRL‑u. Dziś mało kto pamięta ten znakomity przepis

Sztufada wołowa - Pyszności
Sztufada wołowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson
10.11.2023 13:07, aktualizacja: 10.11.2023 13:29

Wołowa pieczeń gęsto szpikowana słoniną często gościła na polskich stołach. Z biegiem lat odeszła jednak nieco w zapomnienie. Czas przywrócić jej dawny blask i ponownie zaprosić na domowe obiady.

Wołowina to jedno z najdroższych mięs, jednak w przypadku sztufady wybiera się tańsze i chudsze części. Aby pieczeń nie była sucha, dodaje się do niej tłuszczu w postaci słoniny. Dzięki temu po upieczeniu mięso jest kruche, aromatyczne i niesamowicie smaczne. W połączeniu z ziemniakami i sosem pieczeniowym świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, a serwowana w plastrach na zimno z odrobiną tartego chrzanu zrobi furorę na imprezowym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sztufada wołowa

Do przygotowania tej pieczeni świetnie sprawdzi się ligawa wołowa, nazywana również fałszywą polędwicą. Jest jedną z tańszych części, bo kosztuje ok. 45 zł za kilogram.

Z młodego wołu weź mięso na kruchą pieczeń [...], nadziej używszy szpikulca dość grubo skrajaną słoniną, upiecz - brzmi fragment przekładu z Gdańskiej książki kucharskiej sprzed ponad 150 lat.

Składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 100 g słoniny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 2 łyżki masła,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.
Sztufada
Sztufada© fot. Instagram | polecam_przepis

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przekładam do miseczki. Dodaję do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn i cząber. Dokładnie mieszam.
  2. Ziołowym masłem nacieram wołowinę i odstawiam do lodówki na 3 godziny.
  3. Cebulę kroję w piórka, marchewkę i słoninę w słupki.
  4. Wyciągam wołowiną z lodówki. Przy pomocy ostrego noża robię małe nacięcia i wkładam w nie przygotowane składniki.
  5. Naszpikowane mięso obsmażam na rozgrzanej patelni, aby się zamknęło.
  6. Przekładam ligawę do żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut. W trakcie pieczenia polewam mięso powstającym sosem własnym.

Upieczone mięso kroję po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika, aby odpoczęło. Świetnie smakuje na obiad, jako przystawka czy dodatek do kanapki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także