Królowała na stołach w PRL-u. Dziś mało kto pamięta ten znakomity przepis

Wołowa pieczeń gęsto szpikowana słoniną często gościła na polskich stołach. Z biegiem lat odeszła jednak nieco w zapomnienie. Czas przywrócić jej dawny blask i ponownie zaprosić na domowe obiady.

Sztufada wołowa - PysznościSztufada wołowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson
Ewa Malinowska

Wołowina to jedno z najdroższych mięs, jednak w przypadku sztufady wybiera się tańsze i chudsze części. Aby pieczeń nie była sucha, dodaje się do niej tłuszczu w postaci słoniny. Dzięki temu po upieczeniu mięso jest kruche, aromatyczne i niesamowicie smaczne. W połączeniu z ziemniakami i sosem pieczeniowym świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, a serwowana w plastrach na zimno z odrobiną tartego chrzanu zrobi furorę na imprezowym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak wpadł po uszy w ziemniaki. Co z tego wyszło? Pyszny obiad!

Sztufada wołowa

Do przygotowania tej pieczeni świetnie sprawdzi się ligawa wołowa, nazywana również fałszywą polędwicą. Jest jedną z tańszych części, bo kosztuje ok. 45 zł za kilogram.

Z młodego wołu weź mięso na kruchą pieczeń [...], nadziej używszy szpikulca dość grubo skrajaną słoniną, upiecz - brzmi fragment przekładu z Gdańskiej książki kucharskiej sprzed ponad 150 lat.

Składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 100 g słoniny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 2 łyżki masła,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.
Sztufada
Sztufada © fot. Instagram | polecam_przepis

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło przekładam do miseczki. Dodaję do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn i cząber. Dokładnie mieszam.
  2. Ziołowym masłem nacieram wołowinę i odstawiam do lodówki na 3 godziny.
  3. Cebulę kroję w piórka, marchewkę i słoninę w słupki.
  4. Wyciągam wołowiną z lodówki. Przy pomocy ostrego noża robię małe nacięcia i wkładam w nie przygotowane składniki.
  5. Naszpikowane mięso obsmażam na rozgrzanej patelni, aby się zamknęło.
  6. Przekładam ligawę do żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut. W trakcie pieczenia polewam mięso powstającym sosem własnym.

Upieczone mięso kroję po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika, aby odpoczęło. Świetnie smakuje na obiad, jako przystawka czy dodatek do kanapki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa