Jajeczny pasztet owijam plastrami boczku. Z nim Wielkanoc na pewno będzie udana
Nie wyobrażasz sobie Wielkanocny bez pysznego pasztetu? Przygotuj go na bazie jajek i kolorowych warzyw, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.
W świątecznym menu nie może zabraknąć domowego pasztetu. Oczywiście istnieje cała masa receptur, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Ja jednak chcę namówić cię do czegoś zupełnie innego.
Zamiast tradycyjnego pasztetu na bazie mięsa, możesz przygotować lżejszą i kolorową wersję z jajkami w roli głównej. W końcu to właśnie one najbardziej kojarzą się z Wielkanocą, więc podanie jajecznego pasztetu z dodatkiem smacznych warzyw to gotowa receptura na udane święta. Co więcej, w przepisie nie zabraknie i mięsnych kęsków. Pyszny pasztet możesz otulić bowiem plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Brzmi dobrze, prawda? Smakuje jeszcze lepiej!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkąd robię go na święta, cała rodzina jest zachwycona. Mogliby jeść go na okrągło
Kolorowy pasztet jajeczny owinięty boczkiem od razu przyciąga uwagę. Do tego obłędnie smakuje!
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek,
- 1 ziemniak,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 surowe jajka,
- ⅓ szkl. posiekanego szczypiorku,
- ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 300 g wędzonego boczku w plastrach.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania masy na pasztet. W tym celu gotuję jajka, ziemniaka oraz marchewkę. Następnie obieram i ścieram produkty na tarce na dużych oczkach. Nie zapominam również o cebuli.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, surowe jajka, szczypiorek oraz natka pietruszki. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia. Następnie na jej spodzie tworzę pierwszą warstwę z plastrów boczku, które układam blisko siebie w taki sposób, aby poszczególne kawałki na siebie zachodziły.
Krok 4. Dopiero teraz mogę przenieść przygotowaną masę jajeczną do formy. Na koniec zapiekam pasztet w rozgrzanym piekarniku przez godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Po upieczeniu odstawiam pasztet jajeczny do ostygnięcia. Następnie wyjmuję go z formy i dekoruję natką pietruszki.