Jajeczny pasztet owijam plastrami boczku. Z nim Wielkanoc na pewno będzie udana

Nie wyobrażasz sobie Wielkanocny bez pysznego pasztetu? Przygotuj go na bazie jajek i kolorowych warzyw, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Sebastian Lubera
SKOMENTUJ

W świątecznym menu nie może zabraknąć domowego pasztetu. Oczywiście istnieje cała masa receptur, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Ja jednak chcę namówić cię do czegoś zupełnie innego. 

Zamiast tradycyjnego pasztetu na bazie mięsa, możesz przygotować lżejszą i kolorową wersję z jajkami w roli głównej. W końcu to właśnie one najbardziej kojarzą się z Wielkanocą, więc podanie jajecznego pasztetu z dodatkiem smacznych warzyw to gotowa receptura na udane święta. Co więcej, w przepisie nie zabraknie i mięsnych kęsków. Pyszny pasztet możesz otulić bowiem plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Brzmi dobrze, prawda? Smakuje jeszcze lepiej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię go na święta, cała rodzina jest zachwycona. Mogliby jeść go na okrągło

Kolorowy pasztet jajeczny owinięty boczkiem od razu przyciąga uwagę. Do tego obłędnie smakuje!

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 surowe jajka,
  • ⅓ szkl. posiekanego szczypiorku,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania masy na pasztet. W tym celu gotuję jajka, ziemniaka oraz marchewkę. Następnie obieram i ścieram produkty na tarce na dużych oczkach. Nie zapominam również o cebuli. 

Część produktów ścieram na tarce
Część produktów ścieram na tarce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, surowe jajka, szczypiorek oraz natka pietruszki. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

W pasztecie nie zabraknie i zielonych kolorów
W pasztecie nie zabraknie zieleniny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia. Następnie na jej spodzie tworzę pierwszą warstwę z plastrów boczku, które układam blisko siebie w taki sposób, aby poszczególne kawałki na siebie zachodziły. 

Do formy trafia na początek boczek
Do formy trafia najpierw boczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę przenieść przygotowaną masę jajeczną do formy. Na koniec zapiekam pasztet w rozgrzanym piekarniku przez godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu odstawiam pasztet jajeczny do ostygnięcia. Następnie wyjmuję go z formy i dekoruję natką pietruszki.

Takim pysznościom nie sposób powiedzieć nie
Takim pysznościom nie sposób powiedzieć nie © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu