PrzepisWielkanocJajeczny pasztet owijam plastrami boczku. Z nim Wielkanoc na pewno będzie udana

Jajeczny pasztet owijam plastrami boczku. Z nim Wielkanoc na pewno będzie udana

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
30.03.2024 07:33

Nie wyobrażasz sobie Wielkanocny bez pysznego pasztetu? Przygotuj go na bazie jajek i kolorowych warzyw, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.

W świątecznym menu nie może zabraknąć domowego pasztetu. I oczywiście istnieje cała masa receptur, która świetnie sprawdzą się w tej roli. Ja jednak chciałabym namówić cię dzisiaj do czegoś zupełnie innego

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast tradycyjnego pasztetu na bazie mięsa, przygotuj lżejszą i kolorową wersję z jajkami w roli głównej. W końcu to właśnie one najbardziej kojarzą się z Wielkanocą, dlatego podanie jajecznego pasztetu z dodatkiem smacznych warzyw to gotowa receptura na udane święta. Co więcej, w przepisie nie zabraknie i mięsnych kęsków. Pyszny pasztet otulisz plastrami boczku i zapieczesz razem w piekarniku. Brzmi dobrze prawda? Smakuje jeszcze lepiej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kolorowy pasztet jajeczny owinięty boczkiem od razu przyciąga uwagę. Do tego obłędnie smakuje!

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek,
  • 1 ugotowany ziemniak,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 surowe jajka,
  • ⅓ szkl. posiekanego szczypiorku,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na przyszły pasztet. W tym celu gotuję jajka, ziemniaka oraz marchewkę. Następnie obieram i ścieram produkty na tarce na dużych oczkach. Nie zapominam również o cebuli

Część produktów ścieram na tarce
Część produktów ścieram na tarce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, surowe jajka, szczypiorek oraz natka pietruszki

W pasztecie nie zabraknie i zielonych kolorów
W pasztecie nie zabraknie i zielonych kolorów© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec całą mieszankę doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam zawartość miski przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Krok 3. Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia. Następnie na jej spodzie tworzę pierwszą warstwę z plastrów boczku, które układam blisko siebie w taki sposób, aby poszczególne kawałki na siebie zachodziły. 

Do formy trafia na początek boczek
Do formy trafia na początek boczek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę przenieść mieszankę na pasztet do formy. Na koniec zapiekam pasztet jajeczny w rozgrzanym piekarniku przez godzinę. W tym czasie urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu odstawiam pasztet do ostygnięcia. Następnie wyjmuję go z formy i serwuję z dodatkiem świeżej pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Takim pysznościom nie sposób powiedzieć nie
Takim pysznościom nie sposób powiedzieć nie© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także