Jajeczny pasztet owijam plastrami boczku. Z nim Wielkanoc na pewno będzie udana

Nie wyobrażasz sobie Wielkanocny bez pysznego pasztetu? Przygotuj go na bazie jajek i kolorowych warzyw, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Sebastian Lubera

W świątecznym menu nie może zabraknąć domowego pasztetu. Oczywiście istnieje cała masa receptur, które świetnie sprawdzą się w tej roli. Ja jednak chcę namówić cię do czegoś zupełnie innego. 

Zamiast tradycyjnego pasztetu na bazie mięsa, możesz przygotować lżejszą i kolorową wersję z jajkami w roli głównej. W końcu to właśnie one najbardziej kojarzą się z Wielkanocą, więc podanie jajecznego pasztetu z dodatkiem smacznych warzyw to gotowa receptura na udane święta. Co więcej, w przepisie nie zabraknie i mięsnych kęsków. Pyszny pasztet możesz otulić bowiem plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Brzmi dobrze, prawda? Smakuje jeszcze lepiej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię go na święta, cała rodzina jest zachwycona. Mogliby jeść go na okrągło

Kolorowy pasztet jajeczny owinięty boczkiem od razu przyciąga uwagę. Do tego obłędnie smakuje!

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 surowe jajka,
  • ⅓ szkl. posiekanego szczypiorku,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania masy na pasztet. W tym celu gotuję jajka, ziemniaka oraz marchewkę. Następnie obieram i ścieram produkty na tarce na dużych oczkach. Nie zapominam również o cebuli. 

Część produktów ścieram na tarce
Część produktów ścieram na tarce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, surowe jajka, szczypiorek oraz natka pietruszki. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

W pasztecie nie zabraknie i zielonych kolorów
W pasztecie nie zabraknie zieleniny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia. Następnie na jej spodzie tworzę pierwszą warstwę z plastrów boczku, które układam blisko siebie w taki sposób, aby poszczególne kawałki na siebie zachodziły. 

Do formy trafia na początek boczek
Do formy trafia najpierw boczek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę przenieść przygotowaną masę jajeczną do formy. Na koniec zapiekam pasztet w rozgrzanym piekarniku przez godzinę. W tym czasie urządzenie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu odstawiam pasztet jajeczny do ostygnięcia. Następnie wyjmuję go z formy i dekoruję natką pietruszki.

Takim pysznościom nie sposób powiedzieć nie
Takim pysznościom nie sposób powiedzieć nie © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze