PrzepisDietaWrzuć do blendera i zmiksuj. Ukoi żołądek nadwyrężony po świętach

Wrzuć do blendera i zmiksuj. Ukoi żołądek nadwyrężony po świętach

Awokado
Awokado
Źródło zdjęć: © Getty Images | Xvision
31.03.2024 14:13

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i pożywny posiłek, który doda energii na wiele godzin? Przygotuj avocado smoothie, czyli koktajl uwielbiany przez największe gwiazdy show-biznesu. Zadanie jest naprawdę bardzo proste.

Historia smoothie nie jest długa, sięga lat 70. XX wieku, gdy Amerykanin Steve Kuhnau, cierpiący na alergię pokarmową, postanowił znaleźć alternatywę dla popularnych wówczas koktajli mlecznych, po które nie mógł sięgać z powodu uczulenia na nabiał. Postanowił odtworzyć je z owoców, soków i lodu, mieszanych w blenderze.

Efekty okazały się tak spektakularne, że 1973 roku Steve Kuhnau otworzył w miejscowości Kenner w Luizjanie lokal oferujący rozmaite koktajle. Nazwał go Smoothie King. W latach 80. zaczęło powstawać coraz więcej punktów pod tym szyldem. W 2012 r. prawa do franczyzy nabył południowokoreański biznesmen Wan Kim. Dziś Smoothie King ma ponad tysiąc lokali w Stanach Zjednoczonych, Korei Południowej czy na Bliskim Wschodzie, przynoszących setki milionów dolarów zysku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na smoothie opanowała cały świat. Smaczne i pożywne koktajle można bez trudu przygotować w domu, ze składników, które są powszechnie dostępne. Choćby z awokado i bananów. Avocado smoothie ma jeszcze jedną zaletę – można go dowolnie modyfikować, wzbogacając ulubionymi dodatkami.

Awokado – wartości odżywcze

Bazą koktajlu jest oczywiście awokado, które w jadłospisie mieszkańców Ameryki Środkowej gości od ponad 9 tysięcy lat, co potwierdziły badania archeologiczne prowadzone w południowym Meksyku. Ze względu ma miąższ o charakterystycznej, tłustawej konsystencji Aztekowie nazywali je "masłem puszczy", ale upowszechniło się inne nadane przez nich określenie tego niezwykłego owocu – ahuacate. Było jednak trudne do wymówienia przez mieszkańców Stanów Zjednoczonych, już o Europejczykach nie wspominając, stąd pojawiło się znane do dziś słowo – avocado.

Jego wartości odżywcze potwierdzają kolejne badania naukowe. Choć awokado jest uznawane za najbardziej kaloryczny owoc świata, to polecają go nawet dietetycy, ponieważ na kaloryczność wpływa przede wszystkim niezwykle silne stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w dodatku charakteryzujące się ich optymalnymi dla naszego zdrowia proporcjami.

Awokado dostarcza potężnej dawki kwasu oleinowego (skutecznie obniża ciśnienie oraz poziom "złego" cholesterolu LDL) oraz kwasu palmitynowego regulującego produkcję hormonów i posiadającego skład niemal identyczny, co sebum wytwarzane przez ludzką skórę, powstrzymującego procesy jej starzenia.

Składniki awokado wykazują silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów. Działanie antyoksydacyjne to efekt m.in. wysokiej zawartości tokoferoli, czyli związków tworzących witaminę E oraz glutationu, wspierającego też pracę wątroby i układu nerwowego.

Awokado
Awokado© Getty Images | Akaradech Pramoonsin

Awokado kryje też dużą dawki luteiny – naturalnego barwnika chroniącego oczy przed wieloma dolegliwościami, m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy C, chlorofilu, fitosteroli czy potasu (tego ostatniego składnika jest więcej niż w bananach). Dzięki temu wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne, reguluje gospodarkę lipidową, pomaga uporać się ze zwyrodnieniami stawów, wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.

Avocado smoothie – przepis

Do przygotowania smoothie potrzebujemy dojrzałego awokado, które oczywiście pozbawiamy pestki i skórki. Koktajl wzbogacamy też bananem (najlepiej wcześniej zamrożonym), ewentualnie także innym owocem, np. mango lub ananasem (też warto je wcześniej umieścić w zamrażalniku). Możemy również dodać świeży szpinak (szklanka) albo jarmuż.

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy mleko kokosowe lub migdałowe (3/4 szklanki), sok świeżo wyciśnięty z limonki (3 łyżki), syrop klonowy (łyżeczka) oraz szczyptę soli morskiej. Na koniec dokładamy kilka kostek lodu i miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubimy słodsze smaki, możemy dolać trochę więcej syropu klonowego.

Avocado smoothie podajemy posypane nasionami chia lub konopi, granolą, świeżymi owocami albo startą czekoladą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także