Jesz jajka na miękko? Takie mogą być skutki, a mało kto ma świadomość
Podczas Wielkanocny doceniamy jajka i nie wyobrażamy sobie bez nich uroczystych posiłków z rodziną. A dobrze byłoby gdyby zostały i w naszej codziennej diecie. Dietetycy przekonują, że warto ich jeść nawet kilka dziennie, a zwłaszcza na miękko.
03.04.2024 | aktual.: 03.04.2024 13:07
Chętnie jesz na śniadanie jajka na miękko? To bardzo dobry wybór, bo tak przygotowane nie tracą cennych wartości odżywczych. Są zdrowsze od tych na twardo, bo ich obróbka cieplna jest znacznie krótsza. Te dłużej gotowane tracą sporo cennych właściwości. Lekarze twierdzą, że możemy spokojnie zjadać nawet kilka jajek dziennie. Nie trzeba się martwić o cholesterol, bo już kilka lat temu udowodniono, że jajka podnoszą go w sposób nieznaczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zatrzymaj proces gotowania
Jajko na miękko jest najlepsze, gdy ma ścięte białko i lejące żółtko. Smakuje z odrobiną soli. Dobre dodatki to także drobno pokrojony szczypiorek czy koperek. Do tego wystarczy po prostu kromka świeżego chleba z masłem. Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Cały jego sekret tkwi w perfekcyjnym ugotowaniu jajek. Powinny być one jak najświeższe. Warto je wyjąć wcześniej z lodówki, tak by miały temperaturę pokojową. Kiedy zaczniesz gotować zimne jajka, jest duża szansa, że popękają i się rozleją. Jajka wkładaj do gotującej wody. Ich czas gotowania zależy od wielkości: małe 3,5 minuty, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Na koniec zacznij jajka zimną wodą, tak by szybko zatrzymać proces gotowania.
Dlaczego warto jeść jajka na miękko
Pomagają podczas odchudzania. Jajka na miękko zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze nienasycone i aminokwasy, które dodają energii i dają uczucie sytości na długo. Z kolei cysteina, aminokwas zawarty w jajkach, przyśpiesza metabolizm.
Wspierają wzrok. Zawarta w żółtku jajka luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Spowalniają starzenie. Luteina ma też właściwości przeciwutleniające, dlatego może działać przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.
Wzmacniają odporność. Dzięki wysokiej zawartości białka, jajka wspierają układ immunologiczny, zapobiegają rozwojowi wirusów i bakterii.
Zapobiegają anemii. Jajka mają dużo witaminy D i żelaza, dlatego gdy nie brakuje ich w diecie, nie dopuszczamy do anemii.
Są dobre dla układu krążenia. Lecytyna i zawarta w niej cholina chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wynikającymi z odkładania się blaszki miażdżycowej.
Stymulują układ nerwowy. Lecytyna zawarta w jajkach jest ważna dla utrzymania i poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Cholina wpływa pozytywnie na proces uczenia się i zapamiętywania.