PrzepisCiastaJak zrobić karpatkę? Poznaj przepis na ciasto, które szybko znika ze stołu

Jak zrobić karpatkę? Poznaj przepis na ciasto, które szybko znika ze stołu

Karpatka - z tym przepisem jest naprawdę łatwa
Karpatka - z tym przepisem jest naprawdę łatwa
Źródło zdjęć: © Canva | czarny_bez
30.01.2024 10:36, aktualizacja: 15.03.2024 13:58

Oto sprawdzony przepis na karpatkę, który za każdym razem wychodzi perfekcyjnie. Receptura jest prostsza, niż myślisz, a smak wypieku — wprost doskonały. Zabierz się za karpatkę już teraz, a wkrótce po domu rozejdzie się zapach pysznego ciasta!

Jeśli o tradycyjne polskie ciasta chodzi, jednym z naszych odwiecznych faworytów jest karpatka. Kiedy tylko widzimy ją w cukierni, na przyjęciu czy zwykłych urodzinach u cioci, wprost nie możemy się jej oprzeć. A kiedy odczuwamy coś takiego, nie pozostaje nam nic innego, jak spróbować swoich sił w przygotowaniu swojego własnego wypieku. Pytanie więc brzmi: czy karpatka jest ciastem trudnym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Według definicji encyklopedycznej karpatka to wypiek tworzony z dwóch blatów ciasta przełożonych śmietankowym lub budyniowym kremem. Brzmi to wszystko dość skomplikowanie, prawda? Na szczęście istnieją przepisy na to smaczne ciasto, które przekazują wszystko w sposób łatwy, jasny i klarowny. Dzisiaj chcemy się z tobą podzielić właśnie taką instrukcją. Skoro nam się udało, to i tobie na pewno się powiedzie!

Prosty przepis na domową karpatkę

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki

Krem:

  • 700 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 cytryny.
Karpatka - ulubione ciasto w domowej odsłonie
Karpatka - ulubione ciasto w domowej odsłonie© Canva | vimart

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, mąkę i masło zagotuj w jednym rondelku. Mieszaj do momentu, w którym uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Odstaw do ostudzenia. Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  2. Teraz zajmij się kremem. Pół litra mleka wlej do garnuszka, dodaj masło i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj oddzielnie z obiema mąkami. Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować, połącz wszystko w jedną całość. Mieszaj do zgęstnienia i ostudź.
  3. Powróćmy do ciasta. Podziel je na dwie równe części. Pierwszą przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez około 35 minut. Następnie dokładnie to samo zrób z drugą częścią ciasta.
  4. Z powrotem do kremu. Do ostudzonej już masy dodaj żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksuj.
  5. Tak przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta. Całość posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także