Jak zrobić karpatkę? Poznaj przepis na ciasto, które szybko znika ze stołu
Oto sprawdzony przepis na karpatkę, który za każdym razem wychodzi perfekcyjnie. Receptura jest prostsza, niż myślisz, a smak wypieku — wprost doskonały. Zabierz się za karpatkę już teraz, a wkrótce po domu rozejdzie się zapach pysznego ciasta!
30.01.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli o tradycyjne polskie ciasta chodzi, jednym z naszych odwiecznych faworytów jest karpatka. Kiedy tylko widzimy ją w cukierni, na przyjęciu czy zwykłych urodzinach u cioci, wprost nie możemy się jej oprzeć. A kiedy odczuwamy coś takiego, nie pozostaje nam nic innego, jak spróbować swoich sił w przygotowaniu swojego własnego wypieku. Pytanie więc brzmi: czy karpatka jest ciastem trudnym?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według definicji encyklopedycznej karpatka to wypiek tworzony z dwóch blatów ciasta przełożonych śmietankowym lub budyniowym kremem. Brzmi to wszystko dość skomplikowanie, prawda? Na szczęście istnieją przepisy na to smaczne ciasto, które przekazują wszystko w sposób łatwy, jasny i klarowny. Dzisiaj chcemy się z tobą podzielić właśnie taką instrukcją. Skoro nam się udało, to i tobie na pewno się powiedzie!
Prosty przepis na domową karpatkę
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
Krem:
- 700 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100 g masła,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 żółtko,
- 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wodę, mąkę i masło zagotuj w jednym rondelku. Mieszaj do momentu, w którym uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Odstaw do ostudzenia. Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Teraz zajmij się kremem. Pół litra mleka wlej do garnuszka, dodaj masło i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj oddzielnie z obiema mąkami. Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować, połącz wszystko w jedną całość. Mieszaj do zgęstnienia i ostudź.
- Powróćmy do ciasta. Podziel je na dwie równe części. Pierwszą przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez około 35 minut. Następnie dokładnie to samo zrób z drugą częścią ciasta.
- Z powrotem do kremu. Do ostudzonej już masy dodaj żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksuj.
- Tak przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta. Całość posyp cukrem pudrem. Smacznego!