Jak zrobić karpatkę? Poznaj przepis na ciasto, które szybko znika ze stołu

Oto sprawdzony przepis na karpatkę, który za każdym razem wychodzi perfekcyjnie. Receptura jest prostsza, niż myślisz, a smak wypieku — wprost doskonały. Zabierz się za karpatkę już teraz, a wkrótce po domu rozejdzie się zapach pysznego ciasta!

Karpatka - z tym przepisem jest naprawdę łatwaKarpatka - z tym przepisem jest naprawdę łatwa
Źródło zdjęć: © Canva | czarny_bez

Jeśli o tradycyjne polskie ciasta chodzi, jednym z naszych odwiecznych faworytów jest karpatka. Kiedy tylko widzimy ją w cukierni, na przyjęciu czy zwykłych urodzinach u cioci, wprost nie możemy się jej oprzeć. A kiedy odczuwamy coś takiego, nie pozostaje nam nic innego, jak spróbować swoich sił w przygotowaniu swojego własnego wypieku. Pytanie więc brzmi: czy karpatka jest ciastem trudnym?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Według definicji encyklopedycznej karpatka to wypiek tworzony z dwóch blatów ciasta przełożonych śmietankowym lub budyniowym kremem. Brzmi to wszystko dość skomplikowanie, prawda? Na szczęście istnieją przepisy na to smaczne ciasto, które przekazują wszystko w sposób łatwy, jasny i klarowny. Dzisiaj chcemy się z tobą podzielić właśnie taką instrukcją. Skoro nam się udało, to i tobie na pewno się powiedzie!

Prosty przepis na domową karpatkę

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki

Krem:

  • 700 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 cytryny.
Karpatka - ulubione ciasto w domowej odsłonie
Karpatka - ulubione ciasto w domowej odsłonie © Canva | vimart

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, mąkę i masło zagotuj w jednym rondelku. Mieszaj do momentu, w którym uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Odstaw do ostudzenia. Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  2. Teraz zajmij się kremem. Pół litra mleka wlej do garnuszka, dodaj masło i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj oddzielnie z obiema mąkami. Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować, połącz wszystko w jedną całość. Mieszaj do zgęstnienia i ostudź.
  3. Powróćmy do ciasta. Podziel je na dwie równe części. Pierwszą przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez około 35 minut. Następnie dokładnie to samo zrób z drugą częścią ciasta.
  4. Z powrotem do kremu. Do ostudzonej już masy dodaj żółtko i sok z połowy cytryny. Zmiksuj.
  5. Tak przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta. Całość posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje