Zamiast do sałatki, wlej do kawy. Będziesz mieć serce jak dzwon

Kawa jest napojem, który cieszy się niezmienną popularnością na całym świecie. Wyjątkowy smak i aromat przyciągają miliony ludzi, ale to nie są jedynie zalety tego napoju. Kawa ma również wiele prozdrowotnych właściwości, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu. Jeden dodatek sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza.

Kawa z oliwą - PysznościKawa z oliwą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | franz12
Ewa Malinowska

Poranny rytuał picia kawy jest bliski wielu z nas i oznacza często dobry początek dnia i zastrzyk energii. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, że dodając do niej oliwę z oliwek, możesz jeszcze bardziej wzbogacić jej skład i pozytywny wpływ na organizm? Odpowiedzią na to pytanie jest kawa z oliwą z oliwek. Ten niezwykły napój nie tylko dostarczy ci energii na cały dzień, ale także pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu i wzmocni twoje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Kawa z oliwą z oliwek - jak działa?

Kawa z oliwą z oliwek to połączenie, które łączy w sobie zalety kawy i oliwy z oliwek. Kawa jest napojem pobudzającym, który poprawia koncentrację i nastrój. Oliwa z oliwek natomiast jest źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.

Inaczej mówiąc, kawa z oliwą z oliwek to napój, który:

  • dodaje energii,
  • poprawia koncentrację,
  • zwiększa odporność,
  • chroni przed chorobami serca,
  • pomaga w utracie wagi.
Oliwa z oliwek i kawa - cudowny duet
Oliwa z oliwek i kawa - cudowny duet © Canva | Congerdesign

Kawa z oliwą z oliwek może obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i zwiększyć poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają trawienie i wchłanianie składników odżywczych z kawy. Oleato to również znakomite źródło antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Jak zrobić kawę z oliwą?

Przygotowanie kawy z oliwą z oliwek jest bardzo proste. Wystarczy dodać jedną łyżkę oliwy z oliwek do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Można też dorzucić do niej ulubione przyprawy, np. kardamon, cynamon lub kakao. Zwłaszcza ten ostatni składnik będzie wspierał i tak już ciekawe właściwości oleato. Sugerowana porcja to jedna filiżanka dziennie.

Kubek gorącej kawy
Kubek gorącej kawy © Freepik | Rawpixel Ltd.

Należy jednak pamiętać, że kawa z oliwą z oliwek nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby z chorobami żołądka lub jelit powinny skonsultować się z lekarzem przed jej spożywaniem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze