Jajka zamocz w wodzie i obtocz w ryżu. Ten sposób przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą

Właśnie tak. Przygotuj miskę z ryżem, weź kilka jajek i poczekaj, aż zadzieje się magia. I nie, nie jest to zryw fantazji. A potwierdzi to każdy, kto kiedykolwiek miał przyjemność tworzyć pisanki naturalnymi metodami.

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczekWłóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. prywatne

Drapanki, kraszaki, oklejanki, nalepianki, a nawet ażurki - sposobów na przygotowanie efektownych pisanek jest mnóstwo, a wszystkie wymienione są elementami tradycyjnego rękodzieła. Wbrew pozorom wydrapywanie wzorków czy barwienie skorupek łupinami cebuli nie jest niczym trudnym. A dzięki naszemu patentowi uzyskanie atrakcyjnie zdobionych jajek będzie jeszcze łatwiejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek

Tym razem nie przedstawiamy przepisu na danie z jakiem (i ryżem) w roli głównej, a sprytny trik na przygotowanie pisanek. Barwione naturalnymi metodami będą doskonałą ozdobą koszyczka, ale też umilą czas spędzony z najmłodszymi i mogą stać się pretekstem do zapoznania ich z wielkanocnymi zwyczajami.

A tworzenie pisanek niewątpliwie do tych tradycji się zalicza, chociaż zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, a najstarsze pochodzą z Mezopotamii. Natomiast na ziemiach polskich najstarsze pisanki pochodzące z końca X wieku. Wzór rysowano na nich roztopionym woskiem, a następnie wkładano je do barwnika – łupin cebuli lub ochry, które barwiły skorupki na brunatnoczerwony kolor. Pisankę włączono do elementów symboliki wielkanocnej w procesie chrystianizacji.

Jak barwić jajka na Wielkanoc?
Jak barwić jajka na Wielkanoc? © Pyszności | mat. prywatne

Barwienie jajek na Wielkanoc. Pokochasz ten patent

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 cebule,
  • ryż,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 litr wody,
  • dodatkowo: gaza.

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz z łupin. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Zagotuj całość.
  2. Jajka zanurz w wodzie, a następnie obtocz je w ryżu. Następne zawiń każde jajko w gazę tak, by nadal ziarenka ryżu przywierały do skorupki.
  3. Do gotującej się wody z łupinami cebuli włóż ostrożnie jajka i gotuj ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i ułóż na ręczniku papierowym. Kiedy nieco ostygną, zdejmij z nich gazę i oczyść z ziarenek ryżu.
  5. Na koniec jajka przetrzyj wacikiem z olejem, by nadać im blask.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości