InspiracjeJajka zamocz w wodzie i obtocz w ryżu. Ten sposób przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą

Jajka zamocz w wodzie i obtocz w ryżu. Ten sposób przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek
Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. prywatne
11.03.2024 14:14, aktualizacja: 20.03.2024 12:51

Właśnie tak. Przygotuj miskę z ryżem, weź kilka jajek i poczekaj, aż zadzieje się magia. I nie, nie jest to zryw fantazji. A potwierdzi to każdy, kto kiedykolwiek miał przyjemność tworzyć pisanki naturalnymi metodami.

Drapanki, kraszaki, oklejanki, nalepianki, a nawet ażurki - sposobów na przygotowanie efektownych pisanek jest mnóstwo, a wszystkie wymienione są elementami tradycyjnego rękodzieła. Wbrew pozorom wydrapywanie wzorków czy barwienie skorupek łupinami cebuli nie jest niczym trudnym. A dzięki naszemu patentowi uzyskanie atrakcyjnie zdobionych jajek będzie jeszcze łatwiejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek

Tym razem nie przedstawiamy przepisu na danie z jakiem (i ryżem) w roli głównej, a sprytny trik na przygotowanie pisanek. Barwione naturalnymi metodami będą doskonałą ozdobą koszyczka, ale też umilą czas spędzony z najmłodszymi i mogą stać się pretekstem do zapoznania ich z wielkanocnymi zwyczajami.

A tworzenie pisanek niewątpliwie do tych tradycji się zalicza, chociaż zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, a najstarsze pochodzą z Mezopotamii. Natomiast na ziemiach polskich najstarsze pisanki pochodzące z końca X wieku. Wzór rysowano na nich roztopionym woskiem, a następnie wkładano je do barwnika – łupin cebuli lub ochry, które barwiły skorupki na brunatnoczerwony kolor. Pisankę włączono do elementów symboliki wielkanocnej w procesie chrystianizacji.

Jak barwić jajka na Wielkanoc?
Jak barwić jajka na Wielkanoc? © Pyszności | mat. prywatne

Barwienie jajek na Wielkanoc. Pokochasz ten patent

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 cebule,
  • ryż,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 litr wody,
  • dodatkowo: gaza.

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz z łupin. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Zagotuj całość.
  2. Jajka zanurz w wodzie, a następnie obtocz je w ryżu. Następne zawiń każde jajko w gazę tak, by nadal ziarenka ryżu przywierały do skorupki.
  3. Do gotującej się wody z łupinami cebuli włóż ostrożnie jajka i gotuj ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i ułóż na ręczniku papierowym. Kiedy nieco ostygną, zdejmij z nich gazę i oczyść z ziarenek ryżu.
  5. Na koniec jajka przetrzyj wacikiem z olejem, by nadać im blask.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także