Jajka zamocz w wodzie i obtocz w ryżu. Ten sposób przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą

Właśnie tak. Przygotuj miskę z ryżem, weź kilka jajek i poczekaj, aż zadzieje się magia. I nie, nie jest to zryw fantazji. A potwierdzi to każdy, kto kiedykolwiek miał przyjemność tworzyć pisanki naturalnymi metodami.

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczekWłóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. prywatne

Drapanki, kraszaki, oklejanki, nalepianki, a nawet ażurki - sposobów na przygotowanie efektownych pisanek jest mnóstwo, a wszystkie wymienione są elementami tradycyjnego rękodzieła. Wbrew pozorom wydrapywanie wzorków czy barwienie skorupek łupinami cebuli nie jest niczym trudnym. A dzięki naszemu patentowi uzyskanie atrakcyjnie zdobionych jajek będzie jeszcze łatwiejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek

Tym razem nie przedstawiamy przepisu na danie z jakiem (i ryżem) w roli głównej, a sprytny trik na przygotowanie pisanek. Barwione naturalnymi metodami będą doskonałą ozdobą koszyczka, ale też umilą czas spędzony z najmłodszymi i mogą stać się pretekstem do zapoznania ich z wielkanocnymi zwyczajami.

A tworzenie pisanek niewątpliwie do tych tradycji się zalicza, chociaż zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, a najstarsze pochodzą z Mezopotamii. Natomiast na ziemiach polskich najstarsze pisanki pochodzące z końca X wieku. Wzór rysowano na nich roztopionym woskiem, a następnie wkładano je do barwnika – łupin cebuli lub ochry, które barwiły skorupki na brunatnoczerwony kolor. Pisankę włączono do elementów symboliki wielkanocnej w procesie chrystianizacji.

Jak barwić jajka na Wielkanoc?
Jak barwić jajka na Wielkanoc? © Pyszności | mat. prywatne

Barwienie jajek na Wielkanoc. Pokochasz ten patent

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 cebule,
  • ryż,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 litr wody,
  • dodatkowo: gaza.

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz z łupin. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Zagotuj całość.
  2. Jajka zanurz w wodzie, a następnie obtocz je w ryżu. Następne zawiń każde jajko w gazę tak, by nadal ziarenka ryżu przywierały do skorupki.
  3. Do gotującej się wody z łupinami cebuli włóż ostrożnie jajka i gotuj ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i ułóż na ręczniku papierowym. Kiedy nieco ostygną, zdejmij z nich gazę i oczyść z ziarenek ryżu.
  5. Na koniec jajka przetrzyj wacikiem z olejem, by nadać im blask.
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥