Jajka zamocz w wodzie i obtocz w ryżu. Ten sposób przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą

Właśnie tak. Przygotuj miskę z ryżem, weź kilka jajek i poczekaj, aż zadzieje się magia. I nie, nie jest to zryw fantazji. A potwierdzi to każdy, kto kiedykolwiek miał przyjemność tworzyć pisanki naturalnymi metodami.

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczekWłóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. prywatne

Drapanki, kraszaki, oklejanki, nalepianki, a nawet ażurki - sposobów na przygotowanie efektownych pisanek jest mnóstwo, a wszystkie wymienione są elementami tradycyjnego rękodzieła. Wbrew pozorom wydrapywanie wzorków czy barwienie skorupek łupinami cebuli nie jest niczym trudnym. A dzięki naszemu patentowi uzyskanie atrakcyjnie zdobionych jajek będzie jeszcze łatwiejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Włóż jajka do ryżu. Ten patent uratuje wielkanocny koszyczek

Tym razem nie przedstawiamy przepisu na danie z jakiem (i ryżem) w roli głównej, a sprytny trik na przygotowanie pisanek. Barwione naturalnymi metodami będą doskonałą ozdobą koszyczka, ale też umilą czas spędzony z najmłodszymi i mogą stać się pretekstem do zapoznania ich z wielkanocnymi zwyczajami.

A tworzenie pisanek niewątpliwie do tych tradycji się zalicza, chociaż zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego, a najstarsze pochodzą z Mezopotamii. Natomiast na ziemiach polskich najstarsze pisanki pochodzące z końca X wieku. Wzór rysowano na nich roztopionym woskiem, a następnie wkładano je do barwnika – łupin cebuli lub ochry, które barwiły skorupki na brunatnoczerwony kolor. Pisankę włączono do elementów symboliki wielkanocnej w procesie chrystianizacji.

Jak barwić jajka na Wielkanoc?
Jak barwić jajka na Wielkanoc? © Pyszności | mat. prywatne

Barwienie jajek na Wielkanoc. Pokochasz ten patent

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 cebule,
  • ryż,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 litr wody,
  • dodatkowo: gaza.

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz z łupin. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Zagotuj całość.
  2. Jajka zanurz w wodzie, a następnie obtocz je w ryżu. Następne zawiń każde jajko w gazę tak, by nadal ziarenka ryżu przywierały do skorupki.
  3. Do gotującej się wody z łupinami cebuli włóż ostrożnie jajka i gotuj ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka i ułóż na ręczniku papierowym. Kiedy nieco ostygną, zdejmij z nich gazę i oczyść z ziarenek ryżu.
  5. Na koniec jajka przetrzyj wacikiem z olejem, by nadać im blask.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo