Tylko twaróg i kilka składników. Moja rodzina może jeść takie śniadanie codziennie

Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Placki z twarogu to doskonała propozycja dla całej rodziny. Są nie tylko pyszne, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A co najważniejsze, są niezwykle proste w przygotowaniu!

Moja rodzina może jeść takie śniadanie codziennie.Moja rodzina może jeść takie śniadanie codziennie.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marcin Michałowski

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dodaje energii i wpływa na nasze samopoczucie. Nic dziwnego, że w poszukiwaniu smacznych i pożywnych dań, wiele osób sięga po przepisy na proste i sycące potrawy. Wśród nich znajdują się placki na bazie twarogu – łatwe do zrobienia, puszyste i wyjątkowo smaczne. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć danie, które pokocha cała rodzina. Twaróg to kluczowy element tych placków, nadający im wyjątkowy smak i lekką strukturę, którą trudno nie docenić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Twarog – podstawa pysznych placków

Twaróg to jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Jest bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B. Dzięki niemu nasze placki będą nie tylko smaczne, ale również pożywne. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i delikatne w smaku.

Jak zrobić puszyste placki z twarogu? Prosty przepis

Przygotowanie placków z twarogu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu.

Składniki:

  • 400 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 5-6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy twarogowej.
  2. Rozgrzej patelnię z olejem. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.

Z czym podać placki z twarogu?

Placki z twarogu są niezwykle wszechstronne i pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. Możesz je podać z:

  • Słodkie dodatki: cukier puder, dżem, konfitura, miód, owoce (jagody, maliny, truskawki)
  • Wytrawne dodatki: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, warzywa (pomidory, ogórki), szynka, ser

Placki z twarogu to prawdziwa śniadaniowa perełka – proste, smaczne i pożywne. Dzięki kilku podstawowym składnikom możesz przygotować danie, które na długo zapadnie w pamięć twojej rodzinie. Niezależnie od tego, czy podasz je na słodko, czy w wersji wytrawnej, z pewnością będą one hitem na Twoim stole.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku