Kalafior w tej wersji jest smaczniejszy niż z masłem i tartą bułką. Banalnie prosty przepis

Masz ochotę na coś ciepłego, kremowego i pysznego? Tęsknisz za comfort foodem, ale bez kalorii z piekła rodem? Zrób serowego "makaron"... z kalafiora. To danie smakuje jak klasyka z amerykańskich filmów, ale nie zrujnuje ci diety.

KalafiorKalafior
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są takie dni, kiedy człowiek ma ochotę rzucić wszystko i zjeść kubeł makaronu z serem. Ale zaraz potem odzywa się wewnętrzny głos rozsądku: "Serio? Makaron, tłuszcz, węgle – i potem zjazd jak po rollercoasterze?". Spokojnie. Da się to obejść. Jeśli marzy ci się sycące, kremowe danie, które smakuje jak guilty pleasure, ale nie przyprawia o dietetyczne wyrzuty sumienia – mamy dla ciebie idealny przepis. Kalafior wskakuje w rolę makaronu, ser gra pierwsze skrzypce, a jogurt dodaje kremowości. Jest łatwo, szybko, zdrowo i... pysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

Tak podany kalafior zawróci wszystkim w głowie

Kalafior, który smakuje jak makaron z serem, ale nie zostawia cię z ciężkim brzuchem i poczuciem winy? Proszę bardzo – kremowe, sycące danie w wersji fit. To może być twój nowy ulubiony obiad!

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany),
  • 50 g sera cheddar,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżkę masła,
  • natkę pietruszki,
  • ząbek czosnku (dla podkręcenia aromatu, ale możesz pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj, usuń liście i podziel na równe różyczki. Dzięki temu ugotują się równomiernie i zachowają odpowiednią konsystencję.
  2. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj przez 5 minut – ma być miękki, ale wciąż jędrny.
  3. Odcedź kalafiora i przełóż z powrotem do garnka. Nie przykrywaj, żeby nie zrobił się wilgotny i zbyt miękki.
  4. Dodaj jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i – jeśli chcesz – łyżkę masła. Wymieszaj wszystko na małym ogniu.
  5. Dodaj starty ser cheddar i mieszaj delikatnie, aż się całkowicie rozpuści i pokryje wszystkie kawałki kalafiora.
  6. Gotowy kalafior w stylu mac and cheese przełóż do miseczek i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Możesz podać od razu lub zapiec chwilę w piekarniku, jeśli wolisz bardziej zwarte dania.

Z czym polubi się tak podany kalafior?

Jeśli ten przepis wydaje ci się zbyt nudny, to możesz też zaszaleć i dorzucić kilka innych składników. W zależności od tego, co lubisz, najbardziej pasować będą:

  • sos sriracha lub harrisa - jeśli lubisz czuć ogień w buzi,
  • chrupiąca cebulka lub grzanki - dla kontrastu tekstur,
  • ugotowana kasza lub ryż - żeby było bardziej syto,
  • podsmażony boczek lub tofu - fajne dopełnienie smaku i dodatkowa porcja białka,
  • wędzony ser lub parmezan - dla serolubnych i dla fajnego podkreślenia smaku.


To danie daje tyle możliwości, ile masz fantazji. Kalafior to warzywo–kameleon. Pasuje do wszystkiego i przyjmuje każdy smak, który mu narzucisz. I za to go kochamy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"