Ekspresowy makaron z pomidorami. Przygotujesz na obiad w 15 minut

Makaron z sosem pomidorowym to chyba najprostsze i najlepsze danie na świecie. Z kilku podstawowych składników możesz wyczarować pyszny obiad, który idealnie wpisze się w gusta całej rodziny. Co więcej, przepis może być bazą do nieskończonej ilości modyfikacji, więc za każdym razem możesz zaskakiwać bliskich nową odsłoną ich ulubionego makaronu.

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów zrobisz w 15 minutMakaron z sosem ze świeżych pomidorów zrobisz w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gontabunta
Anna Galuhn

W sezonie warto przygotować sos ze świeżych pomidorów. Wybierz słodką odmianę z dużą ilością miąższu, na przykład pomidory śliwkowe lub bawole serca. Przed wrzuceniem na patelnię, obierz je ze skórki – aby łatwiej zeszła, możesz sparzyć je wrzątkiem lub wrzucić na krótką chwilę do mikrofalówki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój pomidory w kostkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Długa lista dodatków do makaronu z pomidorami

Jeśli chcesz, żeby makaron z pomidorami stał się bazą do innych, bardziej wyszukanych potraw, to masz w czym wybierać. Chyba nie ma takiego składnika, który nie komponowałby się dobrze z tym prosty włoskim sosem. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj smażony boczek i papryczkę chili – w ten sposób powstanie makaron all'arrabbiata.

Popularnym dodatkiem są również oliwki i kapary. Jeśli połączysz je z anchois, powstanie puttanesca. Jednak nie musisz ograniczać się do włoskiej klasyki. Z pomidorami świetnie komponuje się również smażona kiełbasa, na przykład chorizo lub kawałki kurczaka. Możesz spróbować wersji z grillowanymi warzywami, na przykład z cukinią lub bakłażanem albo z dodatkiem tofu.

Przepis na makaron z pomidorami

Do sosu ze świeżych pomidorów wybierz dowolny makaron – spaghetti, penne, tagliatelle lub farfalle. Zachęcam do eksperymentów z makaronem pełnoziarnistym lub gryczanym.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże lub 4 małe pomidory bez skórki,
  • makaron spaghetti,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • świeża bazylia lub suszone zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
  2. Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a także pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki).
  3. Przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
  4. Następnie przelej zawartość patelni do kielicha blendera i zmiksuj na gładko.
  5. Sos przełóż z powrotem na patelnię, dodaj sól i pieprz, a na końcu również wybrane zioła.
  6. Podawaj z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron z pomidorami możesz dodatkowo posypać startym parmezanem lub wymieszać z małymi kulkami mozzarelli.

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem