Ekspresowy makaron z pomidorami. Przygotujesz na obiad w 15 minut
Makaron z sosem pomidorowym to chyba najprostsze i najlepsze danie na świecie. Z kilku podstawowych składników możesz wyczarować pyszny obiad, który idealnie wpisze się w gusta całej rodziny. Co więcej, przepis może być bazą do nieskończonej ilości modyfikacji, więc za każdym razem możesz zaskakiwać bliskich nową odsłoną ich ulubionego makaronu.
W sezonie warto przygotować sos ze świeżych pomidorów. Wybierz słodką odmianę z dużą ilością miąższu, na przykład pomidory śliwkowe lub bawole serca. Przed wrzuceniem na patelnię, obierz je ze skórki – aby łatwiej zeszła, możesz sparzyć je wrzątkiem lub wrzucić na krótką chwilę do mikrofalówki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój pomidory w kostkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę
Długa lista dodatków do makaronu z pomidorami
Jeśli chcesz, żeby makaron z pomidorami stał się bazą do innych, bardziej wyszukanych potraw, to masz w czym wybierać. Chyba nie ma takiego składnika, który nie komponowałby się dobrze z tym prosty włoskim sosem. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj smażony boczek i papryczkę chili – w ten sposób powstanie makaron all'arrabbiata.
Popularnym dodatkiem są również oliwki i kapary. Jeśli połączysz je z anchois, powstanie puttanesca. Jednak nie musisz ograniczać się do włoskiej klasyki. Z pomidorami świetnie komponuje się również smażona kiełbasa, na przykład chorizo lub kawałki kurczaka. Możesz spróbować wersji z grillowanymi warzywami, na przykład z cukinią lub bakłażanem albo z dodatkiem tofu.
Przepis na makaron z pomidorami
Do sosu ze świeżych pomidorów wybierz dowolny makaron – spaghetti, penne, tagliatelle lub farfalle. Zachęcam do eksperymentów z makaronem pełnoziarnistym lub gryczanym.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże lub 4 małe pomidory bez skórki,
- makaron spaghetti,
- 2 łyżeczki oliwy,
- szczypta soli i pieprzu,
- świeża bazylia lub suszone zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a także pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki).
- Przykryj pokrywką i smaż na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Następnie przelej zawartość patelni do kielicha blendera i zmiksuj na gładko.
- Sos przełóż z powrotem na patelnię, dodaj sól i pieprz, a na końcu również wybrane zioła.
- Podawaj z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron z pomidorami możesz dodatkowo posypać startym parmezanem lub wymieszać z małymi kulkami mozzarelli.