Prosty sos do makaronu. Obiad zrobisz w 15 minut
W Światowy Dzień Makaronu na twoim stole nie może zabraknąć włoskiej klasyki. I zgodnie ze zwyczajami mieszkańców słonecznej Italii nie może to być danie, które wymaga kilku godzin stania nad palnikami. Będzie pysznie i szybko, czyli tak jak Włosi lubią najbardziej.
25.10.2024 07:01
W przypadku kuchni śródziemnomorskiej mniej znaczy więcej. Wieloskładnikowe potrawy to zbędny wysiłek, skoro najlepszy efekt można osiągnąć dzięki połączeniu kilku prostych składników. Arrabbiata, Carbonara, Marinara czy bijące rekordy popularności w Polsce Bolognese – podpowiadamy jak najłatwiej zrobić pyszny sos do makaronu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Penne all’Arrabbiata
Penne all’Arrabbiata to makaron w ostrym sosie pomidorowym. Dla nas najlpeszy w wersji z plasterkami wędzonego boczku. Do przygotowania sosu na porcję dla 2 osób potrzebujesz: 250 ml passaty pomidorowej, 1 ząbek czosnku, 100 g wędzonego boczku, 1 ostrą papryczkę.
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażasz boczek, uważając, aby się nie przypalił. Dodajesz pokrojony na małe plasterki boczek i dodaje posiekaną drobno papryczkę. Po 3-4 minutach smażenia dodajesz passatę pomidorową. Podgrzewasz na wolnym ogniu kolejne pięć minut. Mieszasz z sosem i gotowe. Całość możesz posypać startym parmezanem i ozdobić listkami bazylii.
Ekspresowa Carbonara
Makaron z pancettą i białym sosem na bazie żółtek to kolejny przebój ze słonecznej Italii. Aby przygotować Carbonarę dla 2 osób potrzebujesz: 250 g pancetty lub chudego boczku, 3 jajka, 120 g parmezanu i świeżo mielony pieprz.
Pokrojone w małą kostkę mięso smażysz na oliwie. W osobnym rondlu mieszasz jajka z parmezanem (niektórzy dodają same żółtka), dodajesz podsmażoną pancettę lub boczek, mieszasz z makaronem i na koniec doprawiasz świeżo zmielonym pieprzem.
Szybki sos pomidorowy do makaronu
Marinara to podstawowy włoski sos do spaghetti, który świetnie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami – warzywami lub mięsem. Aby go przygotować podsmażasz czosnek na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, a następnie dodajesz pomidory z puszki. Całość doprawiasz bazylią i oregano. Do Marinary w wersji wegetariańskiej możesz dodać posiekany seler naciowy, cebulę i marchewkę.
Na bazie tego sosu możesz zrobić także makaron Puttanesca. Ta przepyszna kompozycja zachwyci nie tylko wielbicieli anchois. Poza słonymi rybkami w sosie powinny znaleźć się czarnej oliwki i kapary.
Łatwy sos do Bolognese
Najlepszy sos do Bollognese wychodzi, jeśli przed dodaniem mięsa podsmażysz warzywa na maśle. Sięgnij po cebulę, seler naciowy i marchewkę. Następnie dodaj mieszankę mięsa wołowego i wieprzowiny. Po podsmażeniu dodaj szklankę wytrawnego czerwonego wina, trochę bulionu i 100 g przecieru pomidorowego. W takiej wersji Bolognese najlepiej smakuje z makaronem tagliatelle.