Skutecznie hamują apetyt na słodkie. Warto po nie sięgać, ale dobrze smakują dopiero po przetworzeniu
Z pewnością nie trafiłeś na nie w sklepie na dziale warzyw i owoców, bo w świeżej formie są niemalże niedostępne. Faktem jest jednak, że rozkoszuje się nimi cały świat, a ich właściwości prozdrowotne są potwierdzone wieloma badaniami. Warto mieć w lodówce słoiczek lub dwa, ponieważ to produkt na miarę najlepszych na świecie superfoods.
23.09.2024 15:12
Warto wiedzieć, że oliwki prosto z drzewa - bez względu na kolor czy stopień dojrzałości - nie smakują najlepiej. To ze względu na wysoką zawartość oleuropeiny. To niezwykle cenny przeciwutleniacz, ale nadaje owocom gorycz i cierpkość. Stąd też oliwki nadają się do jedzenia dopiero po przetworzeniu. A dlaczego warto po nie sięgać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść oliwki?
Oliwki wykazują działanie przeciwnowotworowe dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Szczególną rolę oliwki odgrywają w profilaktyce raka piersi. Związki, takie jak triperteny, w tym głównie kwas ursolowy i oleanowy, hamują namnażanie się komórek chorobotwórczych. Podobne działanie wykazują w przypadku raka żołądka.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfitują oliwki, są korzystne dla zdrowia. Związki te mogą zapobiegać cukrzycy i innym chorobom przewlekłym. Z kolei francuscy naukowcy dowiedli, że codzienne spożywanie oliwy może chronić przed udarem. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie medycznym "Neurologia", a wynika z nich, że osoby deklarujące częste spożywanie oliwy mogą być nawet o 41 proc. mniej narażone na udar w porównaniu do tych, które jej nie spożywają.
Ponadto antyoksydanty zawarte w oliwkach chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także spowalniają proces starzenia się serca. Warto również dodać, że oliwki jedzone regularnie mogą pomóc z problemem wzdęć, gdyż działają wiatropędnie. Hamują też skutecznie apetyt na słodycze, a ze względu na swoje działanie żółciopędne mogą przyczynić się do szybszej regeneracji wątroby.
Które oliwki są zdrowsze: zielone czy czarne?
Czy oliwka zielona, czy czarna mamy do czynienia z tym samym owocem. Oczywiście mamy wiele odmian oliwek (ponad 700), a te rozróżnia się po wielkości i kształcie oraz liściach. Kolor jednak wskazuje na fazę dojrzałości oliwek. Sprawa jest prosta: oliwki zielone to oliwki niedojrzałe. Jeśli nie zostaną zerwane, ich kolor zmieni się na fioletowy (czerwony), a następnie czarny z domieszką brązu albo fioletu. Najciemniejsze, czarne oliwki, to po prostu oliwki dojrzałe, zebrane pół roku po zielonych. Niekiedy oliwki zielone traktuje się solanką i poddaje procesowi natleniania (oksydacji), by sztucznie nadać im równomierną czarną barwę.
Jedne oliwki lepiej nadają się do tłoczenia, z kolei kolejne stanowią surowiec do stworzenia idealnych oliwek stołowych (np. odmiana kalamon). Trudno jednak wskazać, które oliwki są zdrowsze, bo główne różnice są w wyglądzie i smaku. Te czarne są delikatniejsze, podczas gdy zielone niedojrzałe oliwki mają nieco gorzki smak. Oliwki zielone są ogólnie nieco bardziej kaloryczne, mają więcej błonnika, białka, tłuszczów i sodu, za to mniej węglowodanów niż czarne. Jak dużo oliwek powinno się jeść? Wystarczy 25 g dziennie, czyli siedem sztuk, by korzystnie wpłynęły na organizm.