Pierogi wiejskie robię niemal co tydzień. Tak pyszne, że o ruskie nikt nawet nie pyta
Kocham pierogi bardziej niż cokolwiek innego. Najczęściej robię ruskie lub z serem. Ostatnio jednak odkryłam coś zupełnie innego. Pierogi wiejskie są tak wyjątkowe, że dołączyły do mojego menu. Robię je teraz tak często, że nie jestem w stanie tego zliczyć.
Pierogi to ten rodzaj dania, który możesz przygotować na milion różnych sposobów. Na słodko, na wytrawnie, tak jak lubisz. Ogranicza cię tylko wyobraźnia lub zawartość lodówki. Kiedyś z lokalnej pierogarni zamawiałam nawet pozycję z czekoladą i serkiem mascarpone. Dzisiaj jednak przedstawię ci pierogi wiejskie. Główną rolę w nich gra kasza gryczana, ale będziesz musiał dorzucić jeszcze kilka innych dodatków. Gwarantuję, że będziesz słuchał ciągłych próśb w stylu: "a weź mi zrób te pyszne pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Pierogi wiejskie zawładną twoimi kubkami smakowymi
Przepis jest banalnie prosty. Takie pierogi możesz podać ugotowane lub usmażone. Wszystko zależy od ciebie. Najpierw jednak przygotuj składniki.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka oleju lub oliwy (może być też masło),
- roztrzepane jajko,
- szklanka ciepłej wody.
Składniki na farsz:
- torebka kaszy gryczanej ugotowanej na mleku i wodzie (to ok. 100 g, więc jeśli kupujesz prawilną kaszę bez torebek, odmierz pół szklanki; po ugotowaniu kasza zwiększy swoją wagę nawet do 400 g),
- 1/2 kg twarogu,
- jajko,
- sól,
- opcjonalnie: posiekana mięta.
Sposób wykonania:
- Na początek przesiej mąkę na blat albo stolnicę. Zrób w niej głęboką dziurę, dodaj sól, masło albo olej, jajko i zacznij dolewać ciepłej wody (nie hurtem, tylko powoli, żeby nie utworzyć żadnej papki).
- Zagnieć całość na gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Zajmie ci to mniej więcej 10 minut. Potem przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.
- Ugotuj kaszę, połącz ją z białym serem, solą i jajkiem. Masz miętę? Rzuć ją tam, będzie świeżo i niebanalnie.
- Ciasto rozwałkuj na placek, wycinaj kółka kieliszkiem lub szklanką. Nakładaj farsz i sklejaj brzegi tak, by nie wypłynął podczas gotowania.
- Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej, osolonej wody - wtedy się nie posklejają. Gotuj je około 3 minut.
Podawaj pierogi wiejskie gorące, z kleksem śmietany i porządną porcją soli i pieprzu. A jak masz ochotę na wersję turbo, to wrzuć je na patelnię z tłuszczem i podsmaż na złoto. Wtedy będą przyjemnie chrupiące.