Pierogi wiejskie robię niemal co tydzień. Tak pyszne, że o ruskie nikt nawet nie pyta

Kocham pierogi bardziej niż cokolwiek innego. Najczęściej robię ruskie lub z serem. Ostatnio jednak odkryłam coś zupełnie innego. Pierogi wiejskie są tak wyjątkowe, że dołączyły do mojego menu. Robię je teraz tak często, że nie jestem w stanie tego zliczyć.

Pierogi wiejskiePierogi wiejskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierogi to ten rodzaj dania, który możesz przygotować na milion różnych sposobów. Na słodko, na wytrawnie, tak jak lubisz. Ogranicza cię tylko wyobraźnia lub zawartość lodówki. Kiedyś z lokalnej pierogarni zamawiałam nawet pozycję z czekoladą i serkiem mascarpone. Dzisiaj jednak przedstawię ci pierogi wiejskie. Główną rolę w nich gra kasza gryczana, ale będziesz musiał dorzucić jeszcze kilka innych dodatków. Gwarantuję, że będziesz słuchał ciągłych próśb w stylu: "a weź mi zrób te pyszne pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Pierogi wiejskie zawładną twoimi kubkami smakowymi

Przepis jest banalnie prosty. Takie pierogi możesz podać ugotowane lub usmażone. Wszystko zależy od ciebie. Najpierw jednak przygotuj składniki.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka oleju lub oliwy (może być też masło),
  • roztrzepane jajko,
  • szklanka ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • torebka kaszy gryczanej ugotowanej na mleku i wodzie (to ok. 100 g, więc jeśli kupujesz prawilną kaszę bez torebek, odmierz pół szklanki; po ugotowaniu kasza zwiększy swoją wagę nawet do 400 g),
  • 1/2 kg twarogu,
  • jajko,
  • sól,
  • opcjonalnie: posiekana mięta.

Sposób wykonania:

  1. Na początek przesiej mąkę na blat albo stolnicę. Zrób w niej głęboką dziurę, dodaj sól, masło albo olej, jajko i zacznij dolewać ciepłej wody (nie hurtem, tylko powoli, żeby nie utworzyć żadnej papki).
  2. Zagnieć całość na gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Zajmie ci to mniej więcej 10 minut. Potem przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.
  3. Ugotuj kaszę, połącz ją z białym serem, solą i jajkiem. Masz miętę? Rzuć ją tam, będzie świeżo i niebanalnie.
  4. Ciasto rozwałkuj na placek, wycinaj kółka kieliszkiem lub szklanką. Nakładaj farsz i sklejaj brzegi tak, by nie wypłynął podczas gotowania.
  5. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej, osolonej wody - wtedy się nie posklejają. Gotuj je około 3 minut.

Podawaj pierogi wiejskie gorące, z kleksem śmietany i porządną porcją soli i pieprzu. A jak masz ochotę na wersję turbo, to wrzuć je na patelnię z tłuszczem i podsmaż na złoto. Wtedy będą przyjemnie chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej