Pierogi robię po zbójnicku. Przepis przywiozłam z Podhala
Każdy kęs tych pierogów zachwyca intensywnością i wyrazistością smaków. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy mięsnych.
Pierogi po zbójnicku to przepis na obiad, który zachwyca smakiem. Znad talerzy słychać tylko pełne zadowolenia pomruki, nawet jeśli do tej pory na stole gościły inne farsze. Pierwszy raz spróbowałam ich w jednej z karczm na Podhalu i z ogromną przyjemnością odtwarzam teraz w domu. Pierogi z kapustą i grzybami czy z kaszą i twarogiem szybko poszły w odstawkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Pierogi po zbójnicku
Pierogi można okrzyknąć śmiało naszym daniem narodowym. Pod prostym ciastem z mąki i wody skrywać się mogą różne niespodzianki. Od słodkiego twarożku, przez mięso z rosołu, na łososiu kończąc. Nie brakuje również regionalnych wariacji, bazujących na popularnych w danym miejscu składnikach.
Zarówno kasza pęczak, jak i kasza gryczana były i są popularne w kuchni góralskiej. Zapewniają nie tylko smak, ale i sytość. W farszu znalazła się również kiszona kapusta oraz wędzony boczek i słonina. Te pierogi zachwycają tym połączeniem, idealnie balansując między pikantnym a kwaśnym smakiem.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 185 ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli.
Farsz:
- 150 g kaszy pęczak,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 100 g kiszonej kapusty,
- 250 g wędzonego boczku,
- 50 g słoniny,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i zrób w niej dołek.
- Wsyp sól, dodaj olej i stopniowo wlewaj wodę, zagniatając ciasto do środka.
- Ciasto dobrze wyrób przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania.
- Kapustę kiszoną poszatkuj, przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj, aż będzie miękka.
- Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i wystudź.
- Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
- Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek.
- Smaż, aż cebula się zeszkli, a następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
- Gdy mięso przestygnie, dorzuć kapustę kiszoną oraz kaszę pęczak i gryczaną.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij koła.
- Nakładaj porcje farszu, zalepiając brzegi.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
- Wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez około 5 minut od wypłynięcia.
Pierogi zbójnickie są już gotowe. Możesz dodatkowo serwować je z okrasą lub polane masełkiem. Świetnie smakują na świeżo, ale najlepsze są podsmażone na patelni, aż ciasto stanie się lekko chrupiące. Smacznego!