Pierogi robię po zbójnicku. Przepis przywiozłam z Podhala

Każdy kęs tych pierogów zachwyca intensywnością i wyrazistością smaków. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy mięsnych.

Pierogi zbójnieckiePierogi zbójnieckie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierogi po zbójnicku to przepis na obiad, który zachwyca smakiem. Znad talerzy słychać tylko pełne zadowolenia pomruki, nawet jeśli do tej pory na stole gościły inne farsze. Pierwszy raz spróbowałam ich w jednej z karczm na Podhalu i z ogromną przyjemnością odtwarzam teraz w domu. Pierogi z kapustą i grzybami czy z kaszą i twarogiem szybko poszły w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Pierogi po zbójnicku

Pierogi można okrzyknąć śmiało naszym daniem narodowym. Pod prostym ciastem z mąki i wody skrywać się mogą różne niespodzianki. Od słodkiego twarożku, przez mięso z rosołu, na łososiu kończąc. Nie brakuje również regionalnych wariacji, bazujących na popularnych w danym miejscu składnikach.

Pierogi zaskoczą farszem
Pierogi zaskoczą farszem © Adobe Stock

Zarówno kasza pęczak, jak i kasza gryczana były i są popularne w kuchni góralskiej. Zapewniają nie tylko smak, ale i sytość. W farszu znalazła się również kiszona kapusta oraz wędzony boczek i słonina. Te pierogi zachwycają tym połączeniem, idealnie balansując między pikantnym a kwaśnym smakiem.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 185 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz:

  • 150 g kaszy pęczak,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 50 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i zrób w niej dołek.
  2. Wsyp sól, dodaj olej i stopniowo wlewaj wodę, zagniatając ciasto do środka.
  3. Ciasto dobrze wyrób przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania.
  5. Kapustę kiszoną poszatkuj, przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj, aż będzie miękka.
  6. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
  7. Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i wystudź.
  8. Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
  9. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek.
  10. Smaż, aż cebula się zeszkli, a następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
  11. Gdy mięso przestygnie, dorzuć kapustę kiszoną oraz kaszę pęczak i gryczaną.
  12. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dokładnie wymieszaj.
  13. Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij koła.
  14. Nakładaj porcje farszu, zalepiając brzegi.
  15. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  16. Wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez około 5 minut od wypłynięcia.

Pierogi zbójnickie są już gotowe. Możesz dodatkowo serwować je z okrasą lub polane masełkiem. Świetnie smakują na świeżo, ale najlepsze są podsmażone na patelni, aż ciasto stanie się lekko chrupiące. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny