Pierogi robię po zbójnicku. Przepis przywiozłam z Podhala

Każdy kęs tych pierogów zachwyca intensywnością i wyrazistością smaków. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy mięsnych.

Pierogi zbójnieckiePierogi zbójnieckie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pierogi po zbójnicku to przepis na obiad, który zachwyca smakiem. Znad talerzy słychać tylko pełne zadowolenia pomruki, nawet jeśli do tej pory na stole gościły inne farsze. Pierwszy raz spróbowałam ich w jednej z karczm na Podhalu i z ogromną przyjemnością odtwarzam teraz w domu. Pierogi z kapustą i grzybami czy z kaszą i twarogiem szybko poszły w odstawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Pierogi po zbójnicku

Pierogi można okrzyknąć śmiało naszym daniem narodowym. Pod prostym ciastem z mąki i wody skrywać się mogą różne niespodzianki. Od słodkiego twarożku, przez mięso z rosołu, na łososiu kończąc. Nie brakuje również regionalnych wariacji, bazujących na popularnych w danym miejscu składnikach.

Pierogi zaskoczą farszem
Pierogi zaskoczą farszem © Adobe Stock

Zarówno kasza pęczak, jak i kasza gryczana były i są popularne w kuchni góralskiej. Zapewniają nie tylko smak, ale i sytość. W farszu znalazła się również kiszona kapusta oraz wędzony boczek i słonina. Te pierogi zachwycają tym połączeniem, idealnie balansując między pikantnym a kwaśnym smakiem.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 185 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz:

  • 150 g kaszy pęczak,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 50 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę i zrób w niej dołek.
  2. Wsyp sól, dodaj olej i stopniowo wlewaj wodę, zagniatając ciasto do środka.
  3. Ciasto dobrze wyrób przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten zacznie pracować i ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania.
  5. Kapustę kiszoną poszatkuj, przełóż do garnka, podlej wodą i gotuj, aż będzie miękka.
  6. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
  7. Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i wystudź.
  8. Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
  9. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek.
  10. Smaż, aż cebula się zeszkli, a następnie zdejmij z ognia i przełóż do miski.
  11. Gdy mięso przestygnie, dorzuć kapustę kiszoną oraz kaszę pęczak i gryczaną.
  12. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dokładnie wymieszaj.
  13. Ciasto na pierogi rozwałkuj i wytnij koła.
  14. Nakładaj porcje farszu, zalepiając brzegi.
  15. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  16. Wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez około 5 minut od wypłynięcia.

Pierogi zbójnickie są już gotowe. Możesz dodatkowo serwować je z okrasą lub polane masełkiem. Świetnie smakują na świeżo, ale najlepsze są podsmażone na patelni, aż ciasto stanie się lekko chrupiące. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy