Na obiad robię schabowe po tarnowsku. A jak mam więcej czasu to maczankę. Banalny przepis
Dobry kawałek schabu, składniki na panierkę i ekstra dodatki. To mój przepis na obiad, który zachwala cała rodzinka, a nawet goście, jak akurat to danie zaserwuję na ich odwiedziny. Schabowe po tarnowsku wyróżniają proste, ale podkreślające smak mięsa dodatki. Poniżej dwa pomysły z regionalnych tradycji.
Ten przepis zasłyszałam lata temu, ale od pierwszej próby wykonania, już wiedziałam, że na stałe wejdzie w mój repertuar sprawdzonych obiadów. Zawsze rozbijam mięso, trzymając się określonych zasad, a potem robię kotlety. W wolny dzień, kiedy mam chwilę na pieczenie, robię z kolei maczankę. Obie receptury znajdziesz poniżej.
Jak rozbić mięso na dobre schabowe?
Rozbijanie schabowych to kluczowy etap przygotowania tego popularnego dania. Aby uzyskać idealnie miękkie i soczyste kotlety, należy używać tłuczka pokrytego stalą nierdzewną i drewnianej deski. Pamiętaj, aby deska byłą przeznaczona właśnie do mięsa, a nie używać jej do innych produktów np. krojenia chleba. Unikaj też używania folii spożywczej, która może wprowadzać mikroplastik do mięsa, co jest niekorzystne dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł
Schabowe po tarnowsku - co je wyróżnia?
Oto przepis na schabowe po tarnowsku – klasycznego kotleta schabowego z dodatkiem smażonych pieczarek z cebulką oraz jajka sadzonego. Pieczarki podkreślą smak mięsa dzięki nośnikom umami, a z kolei jajko sadzone ciekawie urozmaici teksturę dania
Składniki:
- 2 kotlety schabowe (ok. 150–180 g każdy),
- mąka pszenna do obtoczenia,
- 1 jajko do panierki,
- bułka tarta do panierki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 200 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozbij kotlety schabowe, dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- Obtocz kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej (tę też warto doprawić solą i pieprzem).
- Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu, po około 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym i przykryj folią, żeby nie ostygły.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w piórka lub drobno.
- Na osobnej patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, smaż ok. 7-10 minut, aż się zrumienią i odparuje woda.
- W tym czasie usmaż jajka sadzone na niewielkiej ilości oleju lub masła - białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
- Na talerzu ułóż kotleta, na niego podsmażone pieczarki z cebulą, a na wierzchu jajko sadzone. Najlepsze do podania będą tłuczone ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej.
Maczanka po tarnowsku z kotletów schabowych
Jeśli natomiast chcesz wykorzystać mięso wieprzowe, dobry kawałek schabu, a masz więcej czasu, to zrób maczankę po tarnowsku. To danie nawiązujące i wyglądające bardzo podobnie do popularnej potrawy, jaką jest maczanka po krakowsku. Najpierw umyj mięso, osusz je dokładnie, a następnie pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się przezroczyste. Dodaj mięso i smaż je z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru. Przełóż mięso do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Zalej wodą, aby mięso było całkowicie przykryte, i gotuj na wolnym ogniu, aż stanie się miękkie. Gotowe rozdrobnij za pomocą dwóch widelców, niczym pulled pork. Podaj z sosem pieczeniowym i bułką kajzerką.