Używam zamiast pszennej mąki do naleśników. Są zdrowsze i smaczniejsze

We Francji takie naleśniki podawane są w budkach na rogu każdej większej ulicy. Najczęściej występują w wersji wytrawnej – z jajkiem, szynką i serem, nieraz ze szpinakiem lub grzybami leśnymi. Mają ciemniejszy kolor, a po usmażeniu wychodzą bardziej chrupiące. To zasługa mąki gryczanej, która jest o wiele zdrowsza od pszennej.

Świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniemŚwietnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naleśniki gryczane, znane również jako galettes bretonnes, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej. Trzeba przyznać, że są one nie tylko pyszne, ale także zdrowsze od bardziej popularnych w Polsce pszennych naleśników. Mąka gryczana jest bogata w białko, błonnik oraz minerały, takie jak magnez i żelazo. Wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu i wspiera układ nerwowy. Naleśniki z niej przygotowane nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru jak pszenne – chociaż dużo zależy od dodatków, z którymi je podasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Pomysły na podanie naleśników gryczanych

Chrupiące placki możesz wypełnić zarówno wytrawnym, jak i słodkim farszem. Doskonale komponują się z owocami, takimi jak banany, truskawki czy jagody. Dodatkowo możesz polać je miodem lub syropem klonowym oraz posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi, które dodadzą im chrupkości oraz zwiększą zawartość witamin i minerałów.

W wersji na słono świetnie sprawdzi się nadzienie ze szpinaku, grillowanych warzyw lub smażonych grzybów. Wytrawne farsze dobrze komponują się z serem feta, kozim lub pleśniowym. Dodaj oliwki albo suszone pomidory, aby uzyskać śródziemnomorski akcent.

Podstawowy przepis na naleśniki gryczane

Jeśli chcesz przygotować najprostsze naleśniki gryczane, wykorzystaj przepis na klasyczne naleśniki i po prostu zamień mąkę pszenną na gryczaną. Postaraj się zachować proporcje: 1 szklanka mąki na 2 szklanki wody lub mleka. Do ciasta możesz dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła, aby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia.

Przepis na naleśniki gryczane z dodatkiem siemienia lnianego

Przepis pochodzi z książki Doroty Kamińskiej Superfood po polsku (2016).

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka oleju,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Odstaw na 30 minut na blat kuchenny.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju do smażenia.
  3. Nałóż ciasto chochelką, rozprowadź po całej powierzchni patelni i smaż na rumiany kolor z obydwu stron.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇