Używam zamiast pszennej mąki do naleśników. Są zdrowsze i smaczniejsze
We Francji takie naleśniki podawane są w budkach na rogu każdej większej ulicy. Najczęściej występują w wersji wytrawnej – z jajkiem, szynką i serem, nieraz ze szpinakiem lub grzybami leśnymi. Mają ciemniejszy kolor, a po usmażeniu wychodzą bardziej chrupiące. To zasługa mąki gryczanej, która jest o wiele zdrowsza od pszennej.
Naleśniki gryczane, znane również jako galettes bretonnes, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej. Trzeba przyznać, że są one nie tylko pyszne, ale także zdrowsze od bardziej popularnych w Polsce pszennych naleśników. Mąka gryczana jest bogata w białko, błonnik oraz minerały, takie jak magnez i żelazo. Wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu i wspiera układ nerwowy. Naleśniki z niej przygotowane nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru jak pszenne – chociaż dużo zależy od dodatków, z którymi je podasz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Pomysły na podanie naleśników gryczanych
Chrupiące placki możesz wypełnić zarówno wytrawnym, jak i słodkim farszem. Doskonale komponują się z owocami, takimi jak banany, truskawki czy jagody. Dodatkowo możesz polać je miodem lub syropem klonowym oraz posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi, które dodadzą im chrupkości oraz zwiększą zawartość witamin i minerałów.
W wersji na słono świetnie sprawdzi się nadzienie ze szpinaku, grillowanych warzyw lub smażonych grzybów. Wytrawne farsze dobrze komponują się z serem feta, kozim lub pleśniowym. Dodaj oliwki albo suszone pomidory, aby uzyskać śródziemnomorski akcent.
Podstawowy przepis na naleśniki gryczane
Jeśli chcesz przygotować najprostsze naleśniki gryczane, wykorzystaj przepis na klasyczne naleśniki i po prostu zamień mąkę pszenną na gryczaną. Postaraj się zachować proporcje: 1 szklanka mąki na 2 szklanki wody lub mleka. Do ciasta możesz dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła, aby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia.
Przepis na naleśniki gryczane z dodatkiem siemienia lnianego
Przepis pochodzi z książki Doroty Kamińskiej Superfood po polsku (2016).
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka oleju,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Odstaw na 30 minut na blat kuchenny.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju do smażenia.
- Nałóż ciasto chochelką, rozprowadź po całej powierzchni patelni i smaż na rumiany kolor z obydwu stron.