Używam zamiast pszennej mąki do naleśników. Są zdrowsze i smaczniejsze

We Francji takie naleśniki podawane są w budkach na rogu każdej większej ulicy. Najczęściej występują w wersji wytrawnej – z jajkiem, szynką i serem, nieraz ze szpinakiem lub grzybami leśnymi. Mają ciemniejszy kolor, a po usmażeniu wychodzą bardziej chrupiące. To zasługa mąki gryczanej, która jest o wiele zdrowsza od pszennej.

Świetnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniemŚwietnie smakują zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naleśniki gryczane, znane również jako galettes bretonnes, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej. Trzeba przyznać, że są one nie tylko pyszne, ale także zdrowsze od bardziej popularnych w Polsce pszennych naleśników. Mąka gryczana jest bogata w białko, błonnik oraz minerały, takie jak magnez i żelazo. Wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu i wspiera układ nerwowy. Naleśniki z niej przygotowane nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru jak pszenne – chociaż dużo zależy od dodatków, z którymi je podasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Pomysły na podanie naleśników gryczanych

Chrupiące placki możesz wypełnić zarówno wytrawnym, jak i słodkim farszem. Doskonale komponują się z owocami, takimi jak banany, truskawki czy jagody. Dodatkowo możesz polać je miodem lub syropem klonowym oraz posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi, które dodadzą im chrupkości oraz zwiększą zawartość witamin i minerałów.

W wersji na słono świetnie sprawdzi się nadzienie ze szpinaku, grillowanych warzyw lub smażonych grzybów. Wytrawne farsze dobrze komponują się z serem feta, kozim lub pleśniowym. Dodaj oliwki albo suszone pomidory, aby uzyskać śródziemnomorski akcent.

Podstawowy przepis na naleśniki gryczane

Jeśli chcesz przygotować najprostsze naleśniki gryczane, wykorzystaj przepis na klasyczne naleśniki i po prostu zamień mąkę pszenną na gryczaną. Postaraj się zachować proporcje: 1 szklanka mąki na 2 szklanki wody lub mleka. Do ciasta możesz dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła, aby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia.

Przepis na naleśniki gryczane z dodatkiem siemienia lnianego

Przepis pochodzi z książki Doroty Kamińskiej Superfood po polsku (2016).

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka oleju,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera. Odstaw na 30 minut na blat kuchenny.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju do smażenia.
  3. Nałóż ciasto chochelką, rozprowadź po całej powierzchni patelni i smaż na rumiany kolor z obydwu stron.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża