InspiracjeWielkanoc bez glutenu i bez laktozy. Nie musisz rezygnować z żurku i babki!

Wielkanoc bez glutenu i bez laktozy. Nie musisz rezygnować z żurku i babki!

Bezglutenowe i bez laktozy przepisy na potrawy wielkanocne - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Bezglutenowe i bez laktozy przepisy na potrawy wielkanocne - Pyszności; Fot. Adobe Stock

22.03.2023 10:28, aktual.: 08.08.2023 13:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz bezglutenowych i bezlaktozowych inspiracji na świąteczne menu? Oto nasze propozycje, wykluczające m.in. nabiał i produkty z pszenicy. Ręczymy, że mimo takich ograniczeń bez problemu wyczarujesz wyśmienite dania. Zobacz bezglutenowe i bez laktozy przepisy na potrawy wielkanocne.

Nie możesz spożywać jedzenia zawierającego gluten i laktozę? To żadna przeszkoda, by stworzyć różnorodne, ale i zahaczające o tradycję menu świąteczne. Teraz większość dań ma swoje dietetyczne odpowiedniki: nie tylko bezglutenowe i bezlaktozowe, ale i wegańskie, wegetariańskie czy ketogeniczne.

Menu na Wielkanoc: żurek bez glutenu i bez laktozy? Da się zrobić!

Nawet żurek zrobisz z wyłączeniem problematycznych produktów na bazie bezglutenowego zakwasu, który kupisz lub zrobisz samodzielnie w domu z mąki ryżowej. Wystarczy, że mąkę ryżową zalejesz ciepłą wodą (na 100 g mąki, 300 ml wody), a następnie dorzucisz liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, kilka ząbków czosnku i odstawisz całość w ciepłe miejsce na kilka (4-5) dni. Pamiętaj, by codziennie mieszać zakwas.

Gotowanie bezglutenowego i bezlaktozowego żurku niczym nie różni się od przyrządzania tego klasycznego poza tym, że pod koniec nie dodajemy śmietany do zupy. Podajemy go z jajkiem i białą kiełbasą (warto wcześniej znaleźć taką, w której składzie nie ma glutenu) oraz bezglutenowym pieczywem. Poniżej znajdziesz inne przepisy na potrawy wielkanocne bez glutenu i laktozy.

Bezglutenowa i bez laktozy babka piaskowa - receptura z 1932 roku

Składniki:

  • 400 g masła klarowanego (w czasie jego produkcji większość substancji stałych mleka jest usuwana, w tym laktoza)
  • 8 jajek
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru (120 g ksylitolu najlepiej w pudrze)
  • kieliszek araku lub innego alkoholu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babka  - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Babka - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Utrzyj masło klarowane, aż stanie się kremowe, a następnie dodawaj po jednym żółtku, dosypując partiami słodzidło (ksylito/cukier).
  2. Nie przerywając mieszania, dodawaj alkohol i stopniowo mąkę ziemniaczaną.
  3. Pamiętaj, że całość należy ucierać w jednym kierunku, najlepiej co najmniej pół godziny. Co prawda, możesz to zrobić za pomocą miksera, jednakże baby wychodzą lepsze, kiedy uciera się ciasto ręcznie.
  4. Pod koniec ucierania dodaj do masy proszek do pieczenia.
  5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz je z masą na babę.
  6. Gotowe ciasto wylej do przygotowanej formy i piecz w 180 st. przez ok. 45 minut.

Jajka faszerowane śledziem, buraczkami i ogórkiem - bezglutenowe i bez laktozy przepisy na potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 2 płaty śledzia
  • 5 jajek
  • 1 burak czerwony
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka majonezu (najlepiej domowego)
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraka ugotuj lub upiecz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  2. Ogórki kiszone i szalotkę pokrój w drobną kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo i kiedy będą już wystudzone, przekrój je na pół.
  4. Połącz ugotowane żółtka jajek, startego buraka, posiekane ogórki i szalotkę, dodaj majonez, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
  5. Przygotowaną masą nafaszeruj jajka.
  6. Płaty śledzia pokrój w niewielkie prostokąty i układaj je na farsz, posypując na końcu posiekanymi ziołami.
  7. Podawaj schłodzone.

Zobacz także pomysły na wielkanocne przekąski, które warto wypróbować w domu. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także