Zmora wszystkich przedszkolaków. Mało kto wie, skąd się bierze

Wiele osób na samo wspomnienie tego kulinarnego koszmaru może doznać uczucia niepokoju. To artykuł dla osób o mocnych nerwach! Będziemy w nim bowiem traktować o najgorszym wrogu każdego przedszkolaka: potwornym odstręczającym i tajemniczym... kożuchu na mleku. Skąd się bierze? Co go wywołuje? I czy można go jakoś wykorzystać? Zbadajmy ten temat!

Kożuch na mleku. Skąd się bierze? Co można z nim zrobić?Kożuch na mleku. Skąd się bierze? Co można z nim zrobić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Lata dzieciństwa kojarzą nam się z beztroskim włóczeniem z przyjaciółmi, bujaniem w obłokach czy grą w "gumę", kapsle i klasy. To jest ta "jasna" strona wspomnień. Zgroza zaczyna się w momencie, w którym przypominamy sobie o kilku potrawach z przedszkolnej — a później szkolnej — stołówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Niektóre z tych okropieństw były zamierzone (co czyni je być może jeszcze gorszymi, a na pewno okrutniejszymi). Zupa owocowa z kluskami czy rozpaćkany po talerzu szpinak z jajkiem u niejednego nieopierzonego uczniaka spowodowały wieloletnią traumę. Sam przyznaj, ile czasu zajęło ci ponowne "zaufanie" szpinakowi? Ale dziś nie o tym. Inne bowiem z tego typu koszmarów były wynikiem przypadku. Na czele tej potwornej gromadki stał oczywiście legendarny kożuch na mleku.

Dygocząca, pękająca błona na mleku

Niesprawiedliwym byłoby wymagać od przedszkolaków zrozumienia chemicznej podstawy powstawania kożucha na mleku. Dzieciaki, które ledwo nauczyły się "ene due rabe", raczej nie byłyby zainteresowane wykładem ze świata molekuł, w którym to należy dopatrywać się przyczyny powstawania kożuchów. Być może to właśnie to sprawiało, że błona na mleku była dla nas taka straszna. Nie od dziś przecież wiadomo, że największy strach wzbudza to, co nieznane.

Spróbujmy więc w prostych słowach wyjaśnić, czym jest owiany złą sławą kożuch na mleku. Zacznijmy od początku. Mleko to płyn wydzielany z gruczołów mlecznych samic ssaków. Składa się, w znacznym stopniu, z tłuszczu i białka. W momencie, w którym mleko jest poddane działaniu wysokiej temperatury, zebrany na powierzchni płynu tłuszcz zostaje sklejony przez ścinające się białko, i w następstwie tworzy rosnący, aż w końcu pękający kożuch. Proste? Proste!

Wielkość i grubość kożucha na mleku zależy od tłustości mleka
Wielkość i grubość kożucha na mleku zależy od tłustości mleka © canva

Jeśli nie możesz pokonać wroga, przyłącz się do niego

Prawdopodobnie żaden przedszkolak nie chciałby o tym słyszeć, ale istnieją osoby, które kożuchy uwielbiają i — co więcej — potrafią stworzyć z nich coś pysznego. Spadłeś z krzesła? Usiądź ponownie, bo to wcale nie takie straszne, jak się wydaje. Ale o co w tym chodzi?

W internecie krąży przepis na... ciastka z kożuchów. Zakłada on zmieszanie jednej szklanki kożuchów po mleku, dwóch szklanek mąki i pół kostki masła. Ten dziwaczny miks należy następnie wyrobić, zwałkować, wyciąć z niego romby, posmarować jajkiem i oprószyć cukrem. Ciastka z kożuchów po mleku piecze się później w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Jesteś gotowy na taki eksperyment?

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył