Zmora wszystkich przedszkolaków. Mało kto wie, skąd się bierze

Wiele osób na samo wspomnienie tego kulinarnego koszmaru może doznać uczucia niepokoju. To artykuł dla osób o mocnych nerwach! Będziemy w nim bowiem traktować o najgorszym wrogu każdego przedszkolaka: potwornym odstręczającym i tajemniczym... kożuchu na mleku. Skąd się bierze? Co go wywołuje? I czy można go jakoś wykorzystać? Zbadajmy ten temat!

Kożuch na mleku. Skąd się bierze? Co można z nim zrobić?Kożuch na mleku. Skąd się bierze? Co można z nim zrobić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lata dzieciństwa kojarzą nam się z beztroskim włóczeniem z przyjaciółmi, bujaniem w obłokach czy grą w "gumę", kapsle i klasy. To jest ta "jasna" strona wspomnień. Zgroza zaczyna się w momencie, w którym przypominamy sobie o kilku potrawach z przedszkolnej — a później szkolnej — stołówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Niektóre z tych okropieństw były zamierzone (co czyni je być może jeszcze gorszymi, a na pewno okrutniejszymi). Zupa owocowa z kluskami czy rozpaćkany po talerzu szpinak z jajkiem u niejednego nieopierzonego uczniaka spowodowały wieloletnią traumę. Sam przyznaj, ile czasu zajęło ci ponowne "zaufanie" szpinakowi? Ale dziś nie o tym. Inne bowiem z tego typu koszmarów były wynikiem przypadku. Na czele tej potwornej gromadki stał oczywiście legendarny kożuch na mleku.

Dygocząca, pękająca błona na mleku

Niesprawiedliwym byłoby wymagać od przedszkolaków zrozumienia chemicznej podstawy powstawania kożucha na mleku. Dzieciaki, które ledwo nauczyły się "ene due rabe", raczej nie byłyby zainteresowane wykładem ze świata molekuł, w którym to należy dopatrywać się przyczyny powstawania kożuchów. Być może to właśnie to sprawiało, że błona na mleku była dla nas taka straszna. Nie od dziś przecież wiadomo, że największy strach wzbudza to, co nieznane.

Spróbujmy więc w prostych słowach wyjaśnić, czym jest owiany złą sławą kożuch na mleku. Zacznijmy od początku. Mleko to płyn wydzielany z gruczołów mlecznych samic ssaków. Składa się, w znacznym stopniu, z tłuszczu i białka. W momencie, w którym mleko jest poddane działaniu wysokiej temperatury, zebrany na powierzchni płynu tłuszcz zostaje sklejony przez ścinające się białko, i w następstwie tworzy rosnący, aż w końcu pękający kożuch. Proste? Proste!

Wielkość i grubość kożucha na mleku zależy od tłustości mleka
Wielkość i grubość kożucha na mleku zależy od tłustości mleka © canva

Jeśli nie możesz pokonać wroga, przyłącz się do niego

Prawdopodobnie żaden przedszkolak nie chciałby o tym słyszeć, ale istnieją osoby, które kożuchy uwielbiają i — co więcej — potrafią stworzyć z nich coś pysznego. Spadłeś z krzesła? Usiądź ponownie, bo to wcale nie takie straszne, jak się wydaje. Ale o co w tym chodzi?

W internecie krąży przepis na... ciastka z kożuchów. Zakłada on zmieszanie jednej szklanki kożuchów po mleku, dwóch szklanek mąki i pół kostki masła. Ten dziwaczny miks należy następnie wyrobić, zwałkować, wyciąć z niego romby, posmarować jajkiem i oprószyć cukrem. Ciastka z kożuchów po mleku piecze się później w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Jesteś gotowy na taki eksperyment?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać