Koronkowe naleśniki z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Prosty, pyszny i elegancki deser

Naleśniki znają i kochają chyba wszyscy. Dziś przygotowaliśmy je w eleganckim i jednocześnie prostym wydaniu. Koronkowy naleśnik wywoła salwę zachwytu.

Obrazek
Ewa

Naleśnik niczym rurka z kremem

Chociaż mogłoby się wydawać, że o naleśnikach wiemy już wszystko, to te proste placki wciąż mogą nas jeszcze zaskoczyć. Od lat toczy się dyskusja w internecie: rulon czy trójkąt? Każdy z nas ma swojego faworyta, jednak dzisiejsza propozycja skutecznie zażegnała wszystkie spory. Koronkowy naleśnik prezentuje się bardzo elegancko, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako estetyczny deser. Prosta zmiana w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę niesamowity. Zobacz, jak przygotować naleśniki w delikatnym wydaniu.

Koronkowe naleśniki

Składniki:

200 ml ciasta na naleśniki

400 ml śmietanki 30% - ubitej

2 łyżki ciemnego kakao

4 łyżki sosu czekoladowego

Sposób przygotowania:

Żeby stworzyć naleśniki w nietypowym wydaniu potrzebujesz tylko butelki do sosów z wąską nakrętką. Przelej do niej ciasto naleśnikowe. Nasz sprawdzony przepis? To proste- szklanka mąki, szklanka mleka, 3.4 szklanki wody gazowanej, 2 jaja i szczypta soli.

Na rozgrzanej patelni zrób koronkę przy pomocy dyspensera butelki.

Naleśniki koronkowe- Pyszności
Naleśniki koronkowe- Pyszności

Podsmaż chwilę i przerzuć ostrożnie na drugą stronę. Zdejmij z patelni, przestudź chwilę i zawiń w rulon.

Naleśniki koronkowe- Pyszności
Naleśniki koronkowe- Pyszności

Szprycę od bitej śmietany wetknij w utworzony rulon i wypełnij naleśnik kremem. Bita śmietana jest lekka i ładnie wypełni miejsce w koronkowym naleśniku, nie obciążając delikatnego ciasta.

Naleśniki koronkowe- Pyszności
Naleśniki koronkowe- Pyszności

Tak przygotowane naleśniki przełóż na talerz. Udekoruj ciemnym kakao lub startą czekoladą. Polej sosem czekoladowym i serwuj od razu swoim gościom. Możesz zamiast czekoladowego sosu użyć rozpuszczonej czekolady lub karmelu. Wybór dodatków i dekoracji należy dla Ciebie. Taki naleśnik jest delikatny i lekki, a dzięki bitej śmietanie i czekoladzie staje się pysznym deserem.

Naleśniki koronkowe- Pyszności
Naleśniki koronkowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej