Koronkowe naleśniki z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Prosty, pyszny i elegancki deser
Naleśniki znają i kochają chyba wszyscy. Dziś przygotowaliśmy je w eleganckim i jednocześnie prostym wydaniu. Koronkowy naleśnik wywoła salwę zachwytu.
17.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:51
Naleśnik niczym rurka z kremem
Chociaż mogłoby się wydawać, że o naleśnikach wiemy już wszystko, to te proste placki wciąż mogą nas jeszcze zaskoczyć. Od lat toczy się dyskusja w internecie: rulon czy trójkąt? Każdy z nas ma swojego faworyta, jednak dzisiejsza propozycja skutecznie zażegnała wszystkie spory. Koronkowy naleśnik prezentuje się bardzo elegancko, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako estetyczny deser. Prosta zmiana w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę niesamowity. Zobacz, jak przygotować naleśniki w delikatnym wydaniu.
Koronkowe naleśniki
Składniki:
200 ml ciasta na naleśniki
400 ml śmietanki 30% - ubitej
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki sosu czekoladowego
Sposób przygotowania:
Żeby stworzyć naleśniki w nietypowym wydaniu potrzebujesz tylko butelki do sosów z wąską nakrętką. Przelej do niej ciasto naleśnikowe. Nasz sprawdzony przepis? To proste- szklanka mąki, szklanka mleka, 3.4 szklanki wody gazowanej, 2 jaja i szczypta soli.
Na rozgrzanej patelni zrób koronkę przy pomocy dyspensera butelki.
Podsmaż chwilę i przerzuć ostrożnie na drugą stronę. Zdejmij z patelni, przestudź chwilę i zawiń w rulon.
Szprycę od bitej śmietany wetknij w utworzony rulon i wypełnij naleśnik kremem. Bita śmietana jest lekka i ładnie wypełni miejsce w koronkowym naleśniku, nie obciążając delikatnego ciasta.
Tak przygotowane naleśniki przełóż na talerz. Udekoruj ciemnym kakao lub startą czekoladą. Polej sosem czekoladowym i serwuj od razu swoim gościom. Możesz zamiast czekoladowego sosu użyć rozpuszczonej czekolady lub karmelu. Wybór dodatków i dekoracji należy dla Ciebie. Taki naleśnik jest delikatny i lekki, a dzięki bitej śmietanie i czekoladzie staje się pysznym deserem.