Te małe ziarenka mają ogromną moc. Przyspieszają metabolizm i niwelują zaparcia

Mak to niewielkie ziarenka, które kojarzą nam się głównie z tradycyjnymi świątecznymi wypiekami. Tymczasem ten produkt ma wiele cennych właściwości zdrowotnych i może być wykorzystywany w kuchni na wiele różnych sposobów.

Ziarna makuZiarna maku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nasiona maku od dawna kojarzą się z wyjątkowym smakiem świątecznych wypieków. Jednak warto wiedzieć, że mak to znacznie więcej niż tylko składnik ciast. To małe ziarenka, które kryją ogromną moc. W jaki sposób możemy wykorzystać mak w kuchni na co dzień? Warto poznać jego niezwykłe właściwości i potencjał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Mak i jego niezwykłe właściwości

Mak jest bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm. Zawiera również wapń niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Znajdziemy w nim też fosfor, który wspomaga pracę mięśni oraz układu nerwowego, a także żelazo ważne dla transportu tlenu w organizmie czy witaminę B6, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.

Jak wykorzystać mak w kuchni?

Mak można dodawać do różnych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów, owsianek czy deserów.

Przykłady potraw z makiem:

  • sałatka z makaronem, łososiem i makiem,
  • sos do makaronu z makiem i suszonymi pomidorami,
  • owsianka z makiem i owocami,
  • makowiec,
  • kutia.

Kto powinien unikać maku?

Warto pamiętać, że mak może wywoływać alergie, które objawiają się m.in. biegunką, bólami brzucha oraz wysypką. Może również prowadzić do bólów głowy. Dlatego dzieci poniżej drugiego roku życia nie powinny spożywać maku. Starszym dzieciom można podać małą ilość, aby sprawdzić, czy nie wystąpią reakcje alergiczne

Dla kogo mak jest szczególnie polecany?

Mak jest szczególnie polecany osobom na diecie odchudzającej, ponieważ pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i przyspiesza metabolizm. Jest również dobrym wyborem dla osób, które mają problemy z układem trawiennym.

Jaka jest zalecana dzienna porcja maku?

Zazwyczaj zaleca się spożywanie jednej łyżeczki maku dziennie. Ważne jest, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ nadmiar maku może obciążyć układ pokarmowy. Osoby przyjmujące leki powinny zachować ostrożność, ponieważ mogą wystąpić interakcje między lekami a makiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy