Eklerki z mascarpone. Przepis na świąteczną przekąskę na słodko. Szybko i na ostatnią chwilę

Eklerki z mascarpone to idealny deser na świąteczny stół. W takiej odsłonie prezentują się znakomicie

Obrazek
Pyszności

Przepis na eklerki z mascarpone na święta. Jak zrobić?

Bazą idealnych eklerków z mascarpone jest oczywiście ciasto parzone. Formuje się je przy pomocy rękawa cukierniczego, a po upieczeniu i wystudzeniu dzieli na pół i wypełnia kremem. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto parzone, które po prostu rozpływa się w ustach.

Jak zrobić mascarpone krem do eklerków?

Eklerki przypominają nieco w smaku karpatkę. Możesz wypełnić je kremem budyniowym, bitą śmietaną lub bitą śmietaną z mascarpone tak jak my. Prosty dodatek barwinka spożywczego nadaje im świąteczny charakter, ale możesz pominąć ten krok.

Dokładny przepis na eklerki z mascarpone i wykonanie krok po kroku oraz lista składników poniżej.

Składniki

Składniki na eklerki z mascarpone – 10 sztuk

  1. 220 ml wody
  2. 1 szklanka mąki
  3. 110 g masła
  4. 20 g cukru
  5. 4 jajka
  6. 1 roztrzepane jajko
  7. 40 g pokruszonych migdałów

Krem do eklerek z mascarpone

  1. 1,5 litra śmietanki 30%
  2. 500 g mascarpone
  3. 1/2 szklanki cukru pudru
  4. 20 g cukru waniliowego
  5. 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  6. 1/3 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego

Dodatki do eklerek z mascarpone

  1. 150 g świeżych malin
  2. 1/3 szklanki cukru pudru - do posypania

Jak zrobić ciasto na eklerki z mascarpone?

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta na eklery.

W tym celu umieść w garnku na palniku podzielone na mniejsze kawałki masło. Następnie dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Kiedy powstanie już jednolita mieszanka, a masło z wodą się zagotuje- dodaj mąkę i cukier puder. Cały czas ucieraj całość przy pomocy kuchennej rózgi, łopatki lub łyżki. Kiedy ciasto jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka- to znaczy, że jest gotowe.

Koniecznie odstaw ciasto do przestudzenia. Jest to bardzo ważne, bo w przeciwnym wypadku eklerki nie wyrosną w piekarniku. 

świąteczne eklery

Przestudzone ciasto przełóż do miski, po czym uruchom robot kuchenny i zacznij dodawać stopniowo jajka. Rób to powoli, aby składniki dobrze się połączyły.

świąteczne eklery

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i stwórz na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) podłużne ciastka. Teraz rozprowadź na każdym elemencie roztrzepane jajko - zrób to przy pomocy kuchennego pędzelka. Nie zapomnij również o pokruszonych migdałach, którymi posyp obficie każde ciastko.

świąteczne eklery

Dopiero teraz możesz wstawić ciastka do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma procować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Do przygotowania świątecznych wypieków wykorzystaj program "góra-dół".

Krem do eklerków z mascarpone

W międzyczasie przygotuj krem do naszych eklerów.

Z racji, że przygotowujemy pyszne wypieki na świąteczny stół, nie może zabraknąć tu kolorów. W dużej misce, przy pomocy robota ręcznego, połącz serek mascarpone oraz schłodzoną śmietankę. Kiedy składniki ładnie się już połączą, dodaj do naczynia cukier puder oraz cukier waniliowy.

świąteczne eklery

Gotową mieszankę podziel na 3 mniejsze miseczki. Do pierwszej miseczki dodaj czerwony barwnik spożywczy, zaś do drugiej zielony. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz 3 piękne kolory, które kojarzą się nam z Bożym Narodzeniem. Każdą z mieszanek przełóż do zwykłych woreczków.

świąteczne eklery

Wystarczy, że odetniesz jeden z rogów woreczka i napełnisz go wcześniej przygotowanymi kremami.

To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Na blacie kuchennym umieść arkusz folii spożywczej, po czym zrób 6 poziomych pasów (jeden obok drugiego) z wcześniej przygotowanych mieszanek. Powtórz cały proces jeszcze raz, tworząc drugą warstwę bezpośrednio na pierwszym piętrze. Zwiń całość w rulon i wstaw do lodówki do schłodzenia.

świąteczne eklery

Złożenie eklerków z mascarpone

Eklery i krem jest już gotowy, teraz wystarczy połączyć składniki.

Ostudzone ciasta przetnij na pół (w poziomie). Następnie przenieś folię spożywczą z kremami do rękawa cukierniczego, po czym rozprowadź słodki farsz na ciasteczkach. Dzięki temu zabiegowi stworzysz kolorowy miks, który będzie świetnie się prezentował. Bezpośrednio na kremie umieść drugą część eklerka, po czym udekoruj wypiek kolorowym kremem.

świąteczne eklery

Eklery możesz ozdobić również pysznymi owocami. My postawiliśmy na świeże maliny. Dodatkowo udekorowaliśmy nasze wypieki cukrem pudrem, dodając im jeszcze jednego - świątecznego akcentu. Smacznego!

świąteczne eklery

I to wszystko! Dzisiejsze eklery staną się hitem w każdym domu, koniecznie daj nam znać, czy Ty również przygotujesz je w tym roku. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni! Więcej pomysłów na genialne świąteczne wypieki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Do usłyszenia!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej