Przez ten błąd sałatka jarzynowa podchodzi wodą. Popełnia go prawie każdy
Sałatka jarzynowa znów podeszła wodą? Kto z nas tego nie zna. Wystarczy jednak zapamiętać jedną ważną zasadę, by zapobiec tej kulinarnej katastrofie.
04.12.2023 19:07
Sałatka jarzynowa pełna wody jest prawdziwym koszmarem. Jak ją przygotować, by spełniała oczekiwania? Istnieje kilka metod, które pomogą nam uniknąć "powodzi" w misce z jarzynową. Sprawdź, jakich błędów unikać oraz o czym pamiętać, szykując popularną świąteczną potrawę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa podeszła wodą? Zapewne popełniłeś ten błąd
Za wodnistą sałatką jarzynową (jak i każdą inną) stoi... sól. I nie chodzi tutaj o to, by rezygnować z dodatku tej przyprawy. Warto mieć jednak na względzie, że sól, mówiąc obrazowo, sprawia, że warzywa puszczają wodę. Tak jest z ogórkami w mizerii, kapustą w surówce z pekińskiej itd.
W przypadku sałatki jarzynowej nie mamy do czynienia z warzywami surowymi, jednak wciąż możemy spodziewać się prawdziwej powodzi. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że wszystkie składniki sałatki jarzynowej wymieszamy z sosem tuż przed podaniem. Również wtedy doprawiamy naszą sałatkę. Unikajmy przechowywania gotowej jarzynówki przez długie godziny w lodówce.
Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie podeszła wodą?
Sałatka jarzynowa nie byłaby taka sama bez warzyw konserwowych. Kukurydza i ogórki to nieodłączne składniki tej potrawy. Przed dodaniem ich do sałatki należy je starannie odsączyć. Zalewa, w której są przechowywane, to dodatkowa wilgoć, która może niepotrzebnie rozwodnić potrawę.
Do sałatki dodaj też ziemniaki - bardzo dobrze wchłaniają nadmiar wody. Pamiętaj jednak, by nie były rozgotowane. Najlepiej jeśli są nieco twarde (ale nie surowe) - wtedy łatwiej będzie pokroić je w kostkę. Dodatkowo tak przygotowane nie zamienią się w nieapetyczną "ciapę".