PoradyPrzez ten błąd sałatka jarzynowa podchodzi wodą. Popełnia go prawie każdy

Przez ten błąd sałatka jarzynowa podchodzi wodą. Popełnia go prawie każdy

Sałatka jarzynowa znów podeszła wodą? Kto z nas tego nie zna. Wystarczy jednak zapamiętać jedną ważną zasadę, by zapobiec tej kulinarnej katastrofie.

Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie podchodziła wodą?
Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie podchodziła wodą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2023 19:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jarzynowa pełna wody jest prawdziwym koszmarem. Jak ją przygotować, by spełniała oczekiwania? Istnieje kilka metod, które pomogą nam uniknąć "powodzi" w misce z jarzynową. Sprawdź, jakich błędów unikać oraz o czym pamiętać, szykując popularną świąteczną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa podeszła wodą? Zapewne popełniłeś ten błąd

Za wodnistą sałatką jarzynową (jak i każdą inną) stoi... sól. I nie chodzi tutaj o to, by rezygnować z dodatku tej przyprawy. Warto mieć jednak na względzie, że sól, mówiąc obrazowo, sprawia, że warzywa puszczają wodę. Tak jest z ogórkami w mizerii, kapustą w surówce z pekińskiej itd.

W przypadku sałatki jarzynowej nie mamy do czynienia z warzywami surowymi, jednak wciąż możemy spodziewać się prawdziwej powodzi. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że wszystkie składniki sałatki jarzynowej wymieszamy z sosem tuż przed podaniem. Również wtedy doprawiamy naszą sałatkę. Unikajmy przechowywania gotowej jarzynówki przez długie godziny w lodówce.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Pexels | azerbaijan_stockers

Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie podeszła wodą?

Sałatka jarzynowa nie byłaby taka sama bez warzyw konserwowych. Kukurydza i ogórki to nieodłączne składniki tej potrawy. Przed dodaniem ich do sałatki należy je starannie odsączyć. Zalewa, w której są przechowywane, to dodatkowa wilgoć, która może niepotrzebnie rozwodnić potrawę.

Do sałatki dodaj też ziemniaki - bardzo dobrze wchłaniają nadmiar wody. Pamiętaj jednak, by nie były rozgotowane. Najlepiej jeśli są nieco twarde (ale nie surowe) - wtedy łatwiej będzie pokroić je w kostkę. Dodatkowo tak przygotowane nie zamienią się w nieapetyczną "ciapę".