Galareta do karpia nie tężeje? Zobacz, jak uratować wigilijne danie
Karp w galarecie to obowiązkowa klasyka w wielu domach. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez niego Wigilii. Czasem jednak galareta nie chce zastygnąć. Co trzeba wtedy zrobić? Jak w prosty sposób uratować danie? W tym artykule poznasz odpowiedzi na wszystkie te pytania.
16.12.2023 20:03
Karp w galarecie to tradycyjna potrawa wigilijna. W moim rodzinnym domu danie to pojawiało się co roku. Babcia nigdy nie kupowała mrożonej ryby. Świeża smakowała lepiej i miała wszystkie potrzebne właściwości. Do zrobienia karpia w galarecie potrzebne były także dodatki, jak włoszczyzna, cebula, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy oraz żelatyna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, gdy galareta nie tężeje?
Samo przygotowanie karpia w galarecie jest dość skomplikowanym procesem. Trzeba najpierw przygotować wywar warzywny, a następnie go odcedzić, oczyścić rybę i ją pokroić. Karp ląduje w czystym bulionie i tam gotuje się przez 15-20 minut. Po nim obgotować się muszą dodatki. Dopiero wtedy można dodać żelatynę do bulionu i wystudzić. Zimnym płynem zalewa się karpia i warzywa. Po 30 minutach galareta powinna zacząć tężeć.
Ale co w przypadku, gdy tak się nie dzieje? Okazuje się, że źródło tego problemu jest niezwykle prozaiczne. Najprawdopodobniej użyłeś zbyt mało żelatyny lub odstawiłeś wywar w zbyt zimne miejsce. Przez to galareta zamarza tylko na górze, w środku jest nadal wodnista. W takiej sytuacji musisz zrobić jedną rzecz. Ponownie zagotuj wywar, dodaj do niego żelatynę i odstaw w chłodne miejsce. Nie może to być zamrażarka. Możesz na przykład studzić wywar w zimnej wodzie, a gdy wystygnie włożyć go na chwilę do lodówki.