PoradyGalareta do karpia nie tężeje? Zobacz, jak uratować wigilijne danie

Galareta do karpia nie tężeje? Zobacz, jak uratować wigilijne danie

Karp w galarecie to obowiązkowa klasyka w wielu domach. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez niego Wigilii. Czasem jednak galareta nie chce zastygnąć. Co trzeba wtedy zrobić? Jak w prosty sposób uratować danie? W tym artykule poznasz odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Karp w galarecie na Wigilię
Karp w galarecie na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Karp w galarecie to tradycyjna potrawa wigilijna. W moim rodzinnym domu danie to pojawiało się co roku. Babcia nigdy nie kupowała mrożonej ryby. Świeża smakowała lepiej i miała wszystkie potrzebne właściwości. Do zrobienia karpia w galarecie potrzebne były także dodatki, jak włoszczyzna, cebula, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy oraz żelatyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Co zrobić, gdy galareta nie tężeje?

Samo przygotowanie karpia w galarecie jest dość skomplikowanym procesem. Trzeba najpierw przygotować wywar warzywny, a następnie go odcedzić, oczyścić rybę i ją pokroić. Karp ląduje w czystym bulionie i tam gotuje się przez 15-20 minut. Po nim obgotować się muszą dodatki. Dopiero wtedy można dodać żelatynę do bulionu i wystudzić. Zimnym płynem zalewa się karpia i warzywa. Po 30 minutach galareta powinna zacząć tężeć.

Galareta z karpiem i warzywami
Galareta z karpiem i warzywami© flickr

Ale co w przypadku, gdy tak się nie dzieje? Okazuje się, że źródło tego problemu jest niezwykle prozaiczne. Najprawdopodobniej użyłeś zbyt mało żelatyny lub odstawiłeś wywar w zbyt zimne miejsce. Przez to galareta zamarza tylko na górze, w środku jest nadal wodnista. W takiej sytuacji musisz zrobić jedną rzecz. Ponownie zagotuj wywar, dodaj do niego żelatynę i odstaw w chłodne miejsce. Nie może to być zamrażarka. Możesz na przykład studzić wywar w zimnej wodzie, a gdy wystygnie włożyć go na chwilę do lodówki.

poradykarpkarp w galarecie

Wybrane dla Ciebie