Galareta do karpia nie tężeje? Zobacz, jak uratować wigilijne danie

Karp w galarecie to obowiązkowa klasyka w wielu domach. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez niego Wigilii. Czasem jednak galareta nie chce zastygnąć. Co trzeba wtedy zrobić? Jak w prosty sposób uratować danie? W tym artykule poznasz odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Karp w galarecie na WigilięKarp w galarecie na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Paulina Hermann

Karp w galarecie to tradycyjna potrawa wigilijna. W moim rodzinnym domu danie to pojawiało się co roku. Babcia nigdy nie kupowała mrożonej ryby. Świeża smakowała lepiej i miała wszystkie potrzebne właściwości. Do zrobienia karpia w galarecie potrzebne były także dodatki, jak włoszczyzna, cebula, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy oraz żelatyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Co zrobić, gdy galareta nie tężeje?

Samo przygotowanie karpia w galarecie jest dość skomplikowanym procesem. Trzeba najpierw przygotować wywar warzywny, a następnie go odcedzić, oczyścić rybę i ją pokroić. Karp ląduje w czystym bulionie i tam gotuje się przez 15-20 minut. Po nim obgotować się muszą dodatki. Dopiero wtedy można dodać żelatynę do bulionu i wystudzić. Zimnym płynem zalewa się karpia i warzywa. Po 30 minutach galareta powinna zacząć tężeć.

Galareta
Galareta z karpiem i warzywami © flickr

Ale co w przypadku, gdy tak się nie dzieje? Okazuje się, że źródło tego problemu jest niezwykle prozaiczne. Najprawdopodobniej użyłeś zbyt mało żelatyny lub odstawiłeś wywar w zbyt zimne miejsce. Przez to galareta zamarza tylko na górze, w środku jest nadal wodnista. W takiej sytuacji musisz zrobić jedną rzecz. Ponownie zagotuj wywar, dodaj do niego żelatynę i odstaw w chłodne miejsce. Nie może to być zamrażarka. Możesz na przykład studzić wywar w zimnej wodzie, a gdy wystygnie włożyć go na chwilę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej