wersja robocza
PoradyGalareta do karpia nie tężeje? Zobacz, jak uratować wigilijne danie

Galareta do karpia nie tężeje? Zobacz, jak uratować wigilijne danie

Co zrobić, gdy galareta nie tężeje?
Co zrobić, gdy galareta nie tężeje?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
16.12.2023 20:03

Karp w galarecie to obowiązkowa klasyka w wielu domach. Mnóstwo osób nie wyobraża sobie bez niego wigilii. Czasem jednak galareta nie chce zastygnąć. Co trzeba wtedy zrobić? Jak w prosty sposób uratować danie? W tym artykule poznasz odpowiedzi na zadane pytania.

Karp w galarecie to nasza rodzima tradycyjna potrawa wigilijna. Nasze babcie wręcz ją uwielbiały, w moim rodzinnym domu danie to pojawiało się co roku. Babcia nigdy nie kupowała mrożonej ryby. Świeża smakowała lepiej i miała wszystkie potrzebne właściwości. Do zrobienia ryby w galarecie potrzebne były także dodatki, jak włoszczyzna, cebula, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy oraz żelatynę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, gdy galareta nie tężeje?

Samo przygotowanie karpia w galarecie jest dość skomplikowanym procesem. Trzeba najpierw przygotować wywar warzywny, a następnie go odcedzić, oczyścić rybę i ją pokroić. Karp ląduje w czystym bulionie i tam gotuje się przez 15-20 minut. Po nim obgotować się muszą dodatki. Dopiero po tym można dodać żelatynę do bulionu i wystudzić. Zimnym płynem zalewamy karpia i warzywa. Po 30 minutach galareta powinna zacząć tężeć.

Galareta
Galareta© flickr

Ale co w przypadku, gdy tak się nie dzieje? Okazuje się, że źródło tego problemu jest niezwykle prozaiczny. Najprawdopodobniej użyłeś zbyt mało żelatyny lub odstawiłeś wywar w zbyt zimne miejsce. Przez to galareta zamarza tylko na górze, w środku jest nadal wodnista. W takiej sytuacji musisz zrobić jedną rzecz. Ponownie zagotuj wywar, dodaj do niego żelatynę i odstaw w chłodne miejsce. Nie może to zamrażarka. Możesz na przykład studzić wywar w zimnej wodzie, a gdy wystygnie włożyć go na chwilę do lodówki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także