PrzepisBoże NarodzenieDelikatny bulion z głów karpia to pyszny przepis na Wigilię. Nic się nie zmarnuje

Delikatny bulion z głów karpia to pyszny przepis na Wigilię. Nic się nie zmarnuje

Zupa rybna - Pyszności
Zupa rybna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | svetlana-kolpakova
19.12.2023 18:52

Zupa rybna to jedno z dań, które w wielu domach gości na wigilijnym stole. To również bardzo ekonomiczna pozycja, bo baza wywaru są głowy karpia, którego pozostałą część można wykorzystać i usmażyć w panierce lub upiec. Esencjonalny bulion będzie pysznym wstępem do świątecznego ucztowania.

Zapomniany przez pozostałą część roku karp w grudniu zdecydowanie króluje wśród innych ryb. Na wigilijnym stole to pozycja niemal obowiązkowa, więc warto w pełni wykorzystać czas, gdy jest tak łatwo dostępny w sklepach. Na święta można przygotować z niego pyszną zupę rybną, która z powodzeniem może zastąpić barszcz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z karpia

To danie w modnym ostatnio nurcie "zero waste", do którego wykorzystuje się głowy karpia, które najczęściej lądują w śmietniku. Dzięki temu przepisowi nic się nie zmarnuje, a pyszna i lekka zupa świetnie sprawdzi się na Święta.

Zupa rybna - Pyszności
Zupa rybna - Pyszności© Canva | YelenaYemchuk

Składniki:

  • 2 średnie głowy karpia,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 mały kawałek selera,
  • ½ średniego pora,
  • ½ mniejszej cebuli,
  • ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 l wody,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj głowy karpia i usuń oczy. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. 
  2. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę.
  4. Gotuj przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewaj wody, aby zupa nie wyparowała.
  5. Wyjmij głowy ryb z zupy, tak aby pozostały w całości. 
  6. Dodaj sól, sok z cytryny i cukier do smaku.
  7. Do szklanki lub pojemnika odlej odrobinę wywaru (ok.pół szklanki). Dodaj do niego mąkę i śmietanę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  8. Powstałą mieszankę wlej do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw zupę pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze odrobinę soli.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także