Delikatny bulion z głów karpia to pyszny przepis na Wigilię. Nic się nie zmarnuje

Zupa rybna to jedno z dań, które w wielu domach gości na wigilijnym stole. To również bardzo ekonomiczna pozycja, bo baza wywaru są głowy karpia, którego pozostałą część można wykorzystać i usmażyć w panierce lub upiec. Esencjonalny bulion będzie pysznym wstępem do świątecznego ucztowania.

Zupa rybna - PysznościZupa rybna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | svetlana-kolpakova
Ewa Malinowska

Zapomniany przez pozostałą część roku karp w grudniu zdecydowanie króluje wśród innych ryb. Na wigilijnym stole to pozycja niemal obowiązkowa, więc warto w pełni wykorzystać czas, gdy jest tak łatwo dostępny w sklepach. Na święta można przygotować z niego pyszną zupę rybną, która z powodzeniem może zastąpić barszcz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Zupa rybna z karpia

To danie w modnym ostatnio nurcie "zero waste", do którego wykorzystuje się głowy karpia, które najczęściej lądują w śmietniku. Dzięki temu przepisowi nic się nie zmarnuje, a pyszna i lekka zupa świetnie sprawdzi się na Święta.

Zupa rybna - Pyszności
Zupa rybna - Pyszności © Canva | YelenaYemchuk

Składniki:

  • 2 średnie głowy karpia,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 mały kawałek selera,
  • ½ średniego pora,
  • ½ mniejszej cebuli,
  • ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 l wody,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj głowy karpia i usuń oczy. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. 
  2. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę.
  4. Gotuj przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewaj wody, aby zupa nie wyparowała.
  5. Wyjmij głowy ryb z zupy, tak aby pozostały w całości. 
  6. Dodaj sól, sok z cytryny i cukier do smaku.
  7. Do szklanki lub pojemnika odlej odrobinę wywaru (ok.pół szklanki). Dodaj do niego mąkę i śmietanę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  8. Powstałą mieszankę wlej do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw zupę pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze odrobinę soli.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej