Delikatny bulion z głów karpia to pyszny przepis na Wigilię. Nic się nie zmarnuje
Zupa rybna to jedno z dań, które w wielu domach gości na wigilijnym stole. To również bardzo ekonomiczna pozycja, bo baza wywaru są głowy karpia, którego pozostałą część można wykorzystać i usmażyć w panierce lub upiec. Esencjonalny bulion będzie pysznym wstępem do świątecznego ucztowania.
19.12.2023 18:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapomniany przez pozostałą część roku karp w grudniu zdecydowanie króluje wśród innych ryb. Na wigilijnym stole to pozycja niemal obowiązkowa, więc warto w pełni wykorzystać czas, gdy jest tak łatwo dostępny w sklepach. Na święta można przygotować z niego pyszną zupę rybną, która z powodzeniem może zastąpić barszcz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z karpia
To danie w modnym ostatnio nurcie "zero waste", do którego wykorzystuje się głowy karpia, które najczęściej lądują w śmietniku. Dzięki temu przepisowi nic się nie zmarnuje, a pyszna i lekka zupa świetnie sprawdzi się na Święta.
Składniki:
- 2 średnie głowy karpia,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 mały kawałek selera,
- ½ średniego pora,
- ½ mniejszej cebuli,
- ok. 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 l wody,
- 1 płaska łyżka soli,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 płaska łyżka cukru,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj głowy karpia i usuń oczy. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą.
- Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę.
- Gotuj przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewaj wody, aby zupa nie wyparowała.
- Wyjmij głowy ryb z zupy, tak aby pozostały w całości.
- Dodaj sól, sok z cytryny i cukier do smaku.
- Do szklanki lub pojemnika odlej odrobinę wywaru (ok.pół szklanki). Dodaj do niego mąkę i śmietanę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Powstałą mieszankę wlej do gotującej się zupy i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw zupę pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze odrobinę soli.