PrzepisZupyCudownie rozgrzewa i syci. Gotuję co tydzień, a rodzina wciąż nie ma dość

Cudownie rozgrzewa i syci. Gotuję co tydzień, a rodzina wciąż nie ma dość

Maleńkie, włoskie pierożki z ciasta makaronowego jadamy zazwyczaj z rozmaitymi sosami, jednak tortellini mogą stać się również bazą pysznej zupy, którą przyrządzimy bez większego problemu i błyskawicznie – zajmie to nie dłużej niż pół godziny.

Zupa z tortellini
Zupa z tortellini
Źródło zdjęć: © Getty Images | Richard Rudisill

27.12.2023 17:09

Bolonia, stolica regionu Emilia-Romania, to jedna z kolebek włoskiej kuchni, którą dziś ceni cały świat. To tutaj narodziła się np. receptura ragù, czyli mięsnego sosu do makaronu. Dumą miasta jest też klasyczny miejscowy "street food" – piadine, cienkie placki serwowane z szynką i serami, w tym kremowym squacquerone.

Oprócz tych specjałów Bolonia słynie z wyśmienitych makaronów oraz pierożków, zwłaszcza tortellini, przyrządzanych z ciasta makaronowego i nadziewanych farszem z mięsa, grzybów albo sera. Ich historia sięga XVI wieku – sposób przyrządzania przysmaku opisywał już Bartolomeo Scappi, nadworny kucharz papieży Piusa V i Piusa VI, a przede wszystkim autor "Opera dell’arte del cucinare", wydanego w 1570 r. słynnego traktatu o renesansowej cywilizacji, w tym sztuce kulinarnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortellini jada się zazwyczaj w towarzystwie rozmaitych sosów, najczęściej pomidorowego. Jednak maleńkie pierożki można wykorzystać na wiele innych sposobów. Jednym z najciekawszych jest przyrządzana na ich bazie smaczna i pożywna zupa.

Przeczytaj, zanim kupisz tortellini

Tortellini można oczywiście przygotować samodzielnie, ale jest to wyzwanie dość pracochłonne, dlatego nawet włoskie gospodynie często sięgają po produkt gotowy. Także w polskich sklepach znajdziemy sporo tego typu przysmaków, jednak przez zakupem warto poznać ich skład, gdyż mogą skrywać się niekorzystne dla zdrowia składniki. Czego należy unikać?

Na przykład pierożków zawierających olej palmowy, zwłaszcza w postaci utwardzonej, stanowiącej bogate źródłem tzw. tłuszczów trans, które znacząco zwiększają ryzyko schorzeń serca (choroby niedokrwiennej, miażdżycy), obniżają stężenie "dobrego" cholesterolu HDL i podwyższają poziom "złego" LDL, sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu, a także wywołują insulinooporność, a w konsekwencji – cukrzycę typu 2.

W gotowych tortellini pojawia się też ekstrakt drożdżowy (czasem określany jako hydrolizowane białka roślinne czy drożdże autolizowane). Dzięki wysokiej zawartości kwasu glutaminowego jest znakomitym wzmacniaczem smaku. Choć uznaje się go za substancję bezpieczną dla zdrowia, pojawiają się badania sugerujące, że może negatywnie wpływać na układ pokarmowy czy nerwowy.

Z zakupu gotowych pierożków lepiej zrezygnować, gdy w składzie znajdziemy niepotrzebne słodziki, np. glukozę czy dekstrozę. Zrezygnujmy też z tortellini wzbogacanych sztucznymi aromatami, konserwantami (np. sorbinianem potasu, który u niektórych osób wywołuje uczulenia) czy substancjami stabilizującymi (choćby gumą ksantanową mogącą wywoływać objawy alergiczne u osób uczulonych na kukurydzę, soję lub pszenicę).

Przepis na zupę tortellini

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki (3) i łodygi selera naciowego (3). Podsmażamy przez 5-7 minut, po czym dodajemy posiekany czosnek (3 ząbki), przyprawę włoską, czyli kompozycję tymianku, bazylii, rozmarynu, ostrej i słodkiej papryki (łyżeczka), a także sól i pieprz (szczypta).

Dusimy jeszcze 1-2 minuty, po czym dolewamy bulion drobiowy (8 szklanek). Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy tortellini (pół kilograma). Gotujemy, aż pierożki zmiękną, choć nie należy przedłużać tego czasu, optymalna jest forma "al dente" (powinny pozostać jędrne i sprężyste).

Zupa jest gotowa. Pod koniec gotowania możemy ją wzbogacić passattą pomidorową. Potrawę podajemy z kleksem śmietany.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zupakuchnia włoskaprzepis
Wybrane dla Ciebie