Te trzy przekąski przygotujesz w mgnieniu oka. Na imprezie znikną jako pierwsze

Sylwestrowa zabawka nie może obyć się bez pysznego jedzenia. Najlepiej sprawdzą się małe przekąski, które można chwycić do ręki i zjeść na raz. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.

Przekąski na SylwestraPrzekąski na Sylwestra
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
Ewa Malinowska

Przekąski, przystawki finger foods - bez względu, jak je nazywasz, nie może zabraknąć ich na imprezowym stole. Aby nie spędzać w kuchni za dużo czasu na przygotowaniach, warto postawić na proste i sprawdzone przepisy. Te trzy przystawki przygotujesz ekspresowo, a jeszcze szybciej sięgną po nie ręce zgłodniałych gości. Sekretem jest sięganie po półprodukty, jak ciasto francuskie czy gotowe kruche spody do babeczek, dzięki czemu znacznie skraca się czas przygotowania dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z gruszką i camembertem. Smakuje obłędnie

Ślimaki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt, bo sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Ekspresowe ślimaki z serem i szynką smakują dobrze prosto z piekarnika, a i na zimno na pewno znikną szybko.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego,
  • 1 płaska łyżka sosu czosnkowego,
  • 5-6 plasterków żółtego sera,
  • 5-6 plasterków ulubionej szynki,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • szczypta oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza (góra-dół lub z termoobiegiem).
  2. Odwiń ciasto francuskie z folii.
  3. Posmaruj ciasto przecierem pomidorowym i sosem czosnkowym, omijając brzegi.
  4. Na cieście równomiernie rozłóż szynkę, ser, paprykę i kukurydzę.
  5. Zwiń w rulon, zaczynając od szerszego boku.
  6. Pokrój na 12-14 równych części.
  7. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż roladki się zarumienią.
Rollsy z ciasta francuskiego - Pyszności
Rollsy z ciasta francuskiego - Pyszności © Canva | Natkinzu

Wytrawne tartaletki z kurczakiem

Proste tartaletki to przepis, który za każdym razem robi furorę. Jeśli nie znajdziesz gotowych kruchych babeczek, możesz upiec je samodzielnie lub zastąpić kawałkami żytniego pieczywa, bagietki lub krakersami.

Składniki:

  • 10 korpusów do babeczek,
  • 200 g gotowanego kurczaka,
  • 2-3 łyżki kukurydzy,
  • 1 korniszon,
  • 1 mała cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na nadzienie pokrój drobno i wymieszaj wraz z majonezem, chrzanem oraz solą i pieprzem. Aby danie było lżejsze, część majonezu możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Przed podaniem wypełnij masą korpusy babeczek i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Sylwestrowe koreczki

Chociaż koreczki wydają się być reliktem PRL, to wciąż każdy chętnie sięga po tę drobną przekąskę. W wersji z halloumi smakują jeszcze lepiej.

Do przygotowania koreczków można użyć różnych składników - Pyszności
Do przygotowania koreczków można użyć różnych składników - Pyszności © Canva | TarpMagnus

Składniki:

  • 100 g oliwek czarnych,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 100 g sera haloumi,
  • 200 g salami,
  • kilka kromek chleba razowego.

Sposób przygotowania:

  1. Halloumi zgrilluj lub podsmaż na patelni, krojąc w dość grubą kostkę.
  2. Paprykę również pokrój w kostkę, ogórki w grube plastry.
  3. Na wykałaczki nadziewaj po kolei: chleb, ser haloumi, plaster salami zwinięty w rulonik, ogórek, paprykę i oliwkę.
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza