Te trzy przekąski przygotujesz w mgnieniu oka. Na imprezie znikną jako pierwsze
Sylwestrowa zabawka nie może obyć się bez pysznego jedzenia. Najlepiej sprawdzą się małe przekąski, które można chwycić do ręki i zjeść na raz. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
27.12.2023 13:34
Przekąski, przystawki finger foods - bez względu, jak je nazywasz, nie może zabraknąć ich na imprezowym stole. Aby nie spędzać w kuchni za dużo czasu na przygotowaniach, warto postawić na proste i sprawdzone przepisy. Te trzy przystawki przygotujesz ekspresowo, a jeszcze szybciej sięgną po nie ręce zgłodniałych gości. Sekretem jest sięganie po półprodukty, jak ciasto francuskie czy gotowe kruche spody do babeczek, dzięki czemu znacznie skraca się czas przygotowania dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ślimaki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt, bo sprawdzi się zarówno na słodko, jak i na słono. Ekspresowe ślimaki z serem i szynką smakują dobrze prosto z piekarnika, a i na zimno na pewno znikną szybko.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego,
- 1 płaska łyżka sosu czosnkowego,
- 5-6 plasterków żółtego sera,
- 5-6 plasterków ulubionej szynki,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- szczypta oregano.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza (góra-dół lub z termoobiegiem).
- Odwiń ciasto francuskie z folii.
- Posmaruj ciasto przecierem pomidorowym i sosem czosnkowym, omijając brzegi.
- Na cieście równomiernie rozłóż szynkę, ser, paprykę i kukurydzę.
- Zwiń w rulon, zaczynając od szerszego boku.
- Pokrój na 12-14 równych części.
- Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż roladki się zarumienią.
Wytrawne tartaletki z kurczakiem
Proste tartaletki to przepis, który za każdym razem robi furorę. Jeśli nie znajdziesz gotowych kruchych babeczek, możesz upiec je samodzielnie lub zastąpić kawałkami żytniego pieczywa, bagietki lub krakersami.
Składniki:
- 10 korpusów do babeczek,
- 200 g gotowanego kurczaka,
- 2-3 łyżki kukurydzy,
- 1 korniszon,
- 1 mała cebula,
- pół czerwonej papryki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na nadzienie pokrój drobno i wymieszaj wraz z majonezem, chrzanem oraz solą i pieprzem. Aby danie było lżejsze, część majonezu możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
- Przed podaniem wypełnij masą korpusy babeczek i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także
Sylwestrowe koreczki
Chociaż koreczki wydają się być reliktem PRL, to wciąż każdy chętnie sięga po tę drobną przekąskę. W wersji z halloumi smakują jeszcze lepiej.
Składniki:
- 100 g oliwek czarnych,
- 1 papryka czerwona,
- 5 ogórków konserwowych,
- 100 g sera haloumi,
- 200 g salami,
- kilka kromek chleba razowego.
Sposób przygotowania:
- Halloumi zgrilluj lub podsmaż na patelni, krojąc w dość grubą kostkę.
- Paprykę również pokrój w kostkę, ogórki w grube plastry.
- Na wykałaczki nadziewaj po kolei: chleb, ser haloumi, plaster salami zwinięty w rulonik, ogórek, paprykę i oliwkę.