Nie każdy może jeść tradycyjny makaron. Kiedy lepiej przestać?

Lubisz tradycyjny makaron i często serwujesz go w swojej kuchni? Czy jednocześnie zdajesz sobie sprawę, że produkt ten nie jest dla każdego? Kiedy powinniśmy z niego zrezygnować lub znaleźć odpowiedni zamiennik? Odpowiadamy! 

ObrazekMakaron/źródło: salahgraphic, pixabay
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że makaron jest bardzo ważnym elementem naszej kuchni. Za dzieciaka głównie jedliśmy go w zupach, czy to w domowym rosole, czy też w pysznej pomidorowej. Z biegiem czasu produkt ten zaczął zyskiwać na popularności. Dziś ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez pysznego spaghetti, kremowej carbonary czy kultowej lasagne.

Sama jestem wielką miłośniczką makaronów. Nawet często żartuję, że w poprzednim życiu musiałam być Włoszką, ponieważ makarony mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Też tak masz?

Jak się jednak okazuje, tradycyjny makaron nie wszystkim służy. Kiedy powinniśmy wyeliminować go ze swojego menu? I na jakie zamienniki warto postawić?

Kiedy uważać z tradycyjnym makaronem?

Warto zacząć od alergii. Jeśli masz uczulenie na pszenicę, lepiej zrezygnuj z tradycyjnego makaronu. Na szczęście na rynku mamy całą paletę przeróżnych zamienników. W tym konkretnym przypadku możesz zacząć używać po prostu makaronu ryżowego lub kukurydzianego.

Podobnie sytuacja wygląda z osobami, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Powinny one sięgać m.in. po makaron ryżowy, ciecierzycowy, czy kukurydziany.

Kolejną grupą, która powinna unikać tradycyjnego makaronu, są osoby, które mają alergię na jajka. Dla nich najlepszym zamiennikiem będą makarony wegańskie, które w swoim składzie nie mają grama jajka.

Obrazek
Makarony bardzo często goszczą na naszych stołach/źródło: Engin_Akyurt, pixabay

Makaron pełnoziarnisty też nie dla każdego

To jednak nie koniec. Sporą popularnością cieszą się obecnie zwłaszcza makarony pełnoziarniste. Są one bardzo często reklamowane jako zdrowsza alternatywa dla białego makaronu. I choć produkt ten jest bardziej fit, to nie jest dla każdego.

Z jego konsumpcją mogą mieć problemy osoby, które na co dzień mierzą się ze zgagą lub wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. W dwóch ostatnich przypadkach chodzi o dużą ilość błonnika w produkcie.  Ponadto, jeśli ktoś zmaga się z zapaleniem jelit, też powinien zrezygnować z tego rodzaju makaronu.

Zawsze gotuj makaron w stylu al dente

Ze spożyciem makaronu powinni uważać również cukrzycy. Nie wiem, czy wiesz, ale im dłużej gotujemy makaron, tym bardziej wzrasta jego indeks glikemiczny. Dlatego też makaron najlepiej jeść w formie al dente.

I w sumie to kolejny ważny powód, aby nie rozgotowywać makaronu za bardzo. Osobiście uważam, że to największy grzech, jaki można popełnić w przypadku gotowania makaronu. Nie ma nic gorszego do jedzenia niż rozgotowany makaron, który po prostu nie smakuje dobrze. Zgadzasz się ze mną?

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀