Nie każdy może jeść tradycyjny makaron. Kiedy lepiej przestać?

Lubisz tradycyjny makaron i często serwujesz go w swojej kuchni? Czy jednocześnie zdajesz sobie sprawę, że produkt ten nie jest dla każdego? Kiedy powinniśmy z niego zrezygnować lub znaleźć odpowiedni zamiennik? Odpowiadamy! 

ObrazekMakaron/źródło: salahgraphic, pixabay
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że makaron jest bardzo ważnym elementem naszej kuchni. Za dzieciaka głównie jedliśmy go w zupach, czy to w domowym rosole, czy też w pysznej pomidorowej. Z biegiem czasu produkt ten zaczął zyskiwać na popularności. Dziś ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez pysznego spaghetti, kremowej carbonary czy kultowej lasagne.

Sama jestem wielką miłośniczką makaronów. Nawet często żartuję, że w poprzednim życiu musiałam być Włoszką, ponieważ makarony mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Też tak masz?

Jak się jednak okazuje, tradycyjny makaron nie wszystkim służy. Kiedy powinniśmy wyeliminować go ze swojego menu? I na jakie zamienniki warto postawić?

Kiedy uważać z tradycyjnym makaronem?

Warto zacząć od alergii. Jeśli masz uczulenie na pszenicę, lepiej zrezygnuj z tradycyjnego makaronu. Na szczęście na rynku mamy całą paletę przeróżnych zamienników. W tym konkretnym przypadku możesz zacząć używać po prostu makaronu ryżowego lub kukurydzianego.

Podobnie sytuacja wygląda z osobami, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Powinny one sięgać m.in. po makaron ryżowy, ciecierzycowy, czy kukurydziany.

Kolejną grupą, która powinna unikać tradycyjnego makaronu, są osoby, które mają alergię na jajka. Dla nich najlepszym zamiennikiem będą makarony wegańskie, które w swoim składzie nie mają grama jajka.

Obrazek
Makarony bardzo często goszczą na naszych stołach/źródło: Engin_Akyurt, pixabay

Makaron pełnoziarnisty też nie dla każdego

To jednak nie koniec. Sporą popularnością cieszą się obecnie zwłaszcza makarony pełnoziarniste. Są one bardzo często reklamowane jako zdrowsza alternatywa dla białego makaronu. I choć produkt ten jest bardziej fit, to nie jest dla każdego.

Z jego konsumpcją mogą mieć problemy osoby, które na co dzień mierzą się ze zgagą lub wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. W dwóch ostatnich przypadkach chodzi o dużą ilość błonnika w produkcie.  Ponadto, jeśli ktoś zmaga się z zapaleniem jelit, też powinien zrezygnować z tego rodzaju makaronu.

Zawsze gotuj makaron w stylu al dente

Ze spożyciem makaronu powinni uważać również cukrzycy. Nie wiem, czy wiesz, ale im dłużej gotujemy makaron, tym bardziej wzrasta jego indeks glikemiczny. Dlatego też makaron najlepiej jeść w formie al dente.

I w sumie to kolejny ważny powód, aby nie rozgotowywać makaronu za bardzo. Osobiście uważam, że to największy grzech, jaki można popełnić w przypadku gotowania makaronu. Nie ma nic gorszego do jedzenia niż rozgotowany makaron, który po prostu nie smakuje dobrze. Zgadzasz się ze mną?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości