W polskich kuchniach pojawia się coraz rzadziej. To błąd, bo ma zbawienny wpływ na jelita i odchudza
Zupy to nieodłączny element kuchni polskiej, a jedną z najpopularniejszych jest zupa ogórkowa. Mimo że istnieje wiele przepisów na ten specjał, wszystkie łączy jeden składnik - ogórki kiszone. Choć, co prawda, pod wpływem gotowania tracą nieco wartości, nadal mogą pozytywnie oddziaływać na organizm.
01.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 10:32
Zupa ogórkowa to doskonały wybór na chłodne zimowe dni. Ta tradycyjna polska potrawa nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale również stymuluje układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy bardziej odporni na różnego rodzaju infekcje. Ponadto ogórkowa wspiera proces przemiany materii, jest odżywcza i przepyszna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy zupa ogórkowa jest zdrowa?
Zupa ogórkowa ma wiele właściwości prozdrowotnych, które wynikają przede wszystkim z jej kluczowego składnika, jakim są ogórki kiszone. Te niskokaloryczne warzywa nie tylko stymulują proces przemiany materii, ale również pomagają w walce z takimi problemami jak zaparcia czy nadkwasota. Ogórki są również źródłem kukurbitacyny - substancji, która chroni przed nowotworami oraz antyoksydantów, które hamują rozwój szkodliwych wolnych rodników.
Ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają one między innymi witaminy A, C, K, kwas foliowy, fosfor, magnez, mangan i potas. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, natomiast potas i magnez dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W zupie ogórkowej te minerały pochodzą również z innych składników, takich jak ziemniaki, liście laurowe czy ziele angielskie.
Badania wykazały również, że regularne spożywanie ogórków kiszonych zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy nerkowej, co jest kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem zupy ogórkowej do naszej diety.
Zupa ogórkowa. Przepis
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 500 g ogórków kiszonych,
- szklanka zalewy spod ogórków,
- 1 ćwiartka z kurczaka,
- 1/2 kg porcji rosołowej z indyka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 100 ml śmietanki słodkiej,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 łyżki usiekanego zielonego koperku,
- sól i pieprz,
- 100 g ryżu.
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pora drobno pokrój w plastry.
- Mięso, jarzyny i przyprawy zalej wodą i zagotuj. Kiedy całość zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
- W międzyczasie ogórki kiszone zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Z bulionu wyjmij mięso i rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Do zupy dodaj otarte ogórki i wodę spod ogórków (stopniowo, dobierz intensywność smaku do swoich upodobań).
- Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Na końcu dodaj słodką śmietankę, dopraw solą i pieprzem i posyp koperkiem.
- Podawaj z poszarpanym mięsem z wywaru i ugotowanym ryżem.