PrzepisŚniadanieNa wiosnę nie jem innej jajecznicy. Chrupiący dodatek sprawia, że jest jeszcze zdrowsza

Na wiosnę nie jem innej jajecznicy. Chrupiący dodatek sprawia, że jest jeszcze zdrowsza

Jajka i szparagi to świetny duet.
Jajka i szparagi to świetny duet.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Gajda
28.04.2024 10:02

Jajecznica to jedno z moich ulubionych śniadań. Nigdy się nie nudzi, bo sezonowo zmieniam do niej dodatki. Mają one wpływ na jej smak, a także sprawiają, że ma jeszcze więcej wartości odżywczych. W tym roku już od kwietnia stawiam na zielone szparagi.

Planujesz jajecznicę na śniadanie? Im jajka będą świeższe, tym będzie smaczniejsza. Zadbaj też o to, by były najwyższej jakości, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Ja smażę je zawsze na maśle, bo ma ono olbrzymi wpływ na smak jajecznicy. Po wbiciu jaj nie mieszaj od razu, pozwól im się lekko ściąć. A dodatki? Teraz bezkonkurencyjne są szparagi.

Zielony akcent

Jajka i szparagi to doskonały duet smakowy. Często szparagi lekko podsmażone czy ugotowane jem z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Do sałatki z kawałkami szparagów świetne są jajka na twardo. Dodanie ich do jajecznicy to naturalna konsekwencja. Do tej potrawy wybierz cienkie, zielone szparagi, takie będą najbardziej miękkie. Wystarczy kwadrans, by pyszne i zdrowe śniadanie było gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będzie zdrowo

Jajka zawierają mnóstwo witamin i jak często podkreślają dietetycy, są jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie. Jednak w przypadku jajecznicy dochodzi smażenie, a tak przygotowane potrawy nie służą każdemu. Można wtedy zrobić jajecznicę na parze lub na minimalnej ilości tłuszczu. Dla mnie masło jest niezastąpione, bo dodaje charakterystycznego smaku tej potrawie. Choć przy wysokim poziomie cholesterolu, bezpieczniej sięgnąć po roślinne zamienniki czy oleje. Co do szparagów to skarbnica witamin, błonnika, kwasu foliowego. Tylko przy nielicznych chorobach trzeba wykluczyć je z diety.

Jajecznica ze szparagami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g szparagów,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku.

Sposób przegotowania:

  1. Szparagi oczyść i odetnij ich zdrewniałe końcówki, a potem pokrój je na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy się roztopi, dodaj pokrojone szparagi i smaż je przez około 5 minut. Powinny być miękkie, ale chrupiące. Dopraw je solą i pieprzem.
  3. Jajka roztrzep widelcem. Gdy szparagi są już gotowe, rozpuść kolejną łyżkę masła i wlej przygotowane jajka.
  4. Mieszaj delikatnie jajecznicę, aż uzyska odpowiednią konsystencje.
  5. Na koniec posól jajecznice i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także