Na wiosnę nie jem innej jajecznicy. Chrupiący dodatek sprawia, że jest jeszcze zdrowsza

Jajecznica to jedno z moich ulubionych śniadań. Nigdy się nie nudzi, bo sezonowo zmieniam do niej dodatki. Mają one wpływ na jej smak, a także sprawiają, że ma jeszcze więcej wartości odżywczych. W tym roku już od kwietnia stawiam na zielone szparagi.

Jajka i szparagi to świetny duet. Jajka i szparagi to świetny duet.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Gajda
Dorota Gepert

Planujesz jajecznicę na śniadanie? Im jajka będą świeższe, tym będzie smaczniejsza. Zadbaj też o to, by były najwyższej jakości, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Ja smażę je zawsze na maśle, bo ma ono olbrzymi wpływ na smak jajecznicy. Po wbiciu jaj nie mieszaj od razu, pozwól im się lekko ściąć. A dodatki? Teraz bezkonkurencyjne są szparagi.

Zielony akcent

Jajka i szparagi to doskonały duet smakowy. Często szparagi lekko podsmażone czy ugotowane jem z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Do sałatki z kawałkami szparagów świetne są jajka na twardo. Dodanie ich do jajecznicy to naturalna konsekwencja. Do tej potrawy wybierz cienkie, zielone szparagi, takie będą najbardziej miękkie. Wystarczy kwadrans, by pyszne i zdrowe śniadanie było gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Będzie zdrowo

Jajka zawierają mnóstwo witamin i jak często podkreślają dietetycy, są jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie. Jednak w przypadku jajecznicy dochodzi smażenie, a tak przygotowane potrawy nie służą każdemu. Można wtedy zrobić jajecznicę na parze lub na minimalnej ilości tłuszczu. Dla mnie masło jest niezastąpione, bo dodaje charakterystycznego smaku tej potrawie. Choć przy wysokim poziomie cholesterolu, bezpieczniej sięgnąć po roślinne zamienniki czy oleje. Co do szparagów to skarbnica witamin, błonnika, kwasu foliowego. Tylko przy nielicznych chorobach trzeba wykluczyć je z diety.

Jajecznica ze szparagami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g szparagów,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku.

Sposób przegotowania:

  1. Szparagi oczyść i odetnij ich zdrewniałe końcówki, a potem pokrój je na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy się roztopi, dodaj pokrojone szparagi i smaż je przez około 5 minut. Powinny być miękkie, ale chrupiące. Dopraw je solą i pieprzem.
  3. Jajka roztrzep widelcem. Gdy szparagi są już gotowe, rozpuść kolejną łyżkę masła i wlej przygotowane jajka.
  4. Mieszaj delikatnie jajecznicę, aż uzyska odpowiednią konsystencje.
  5. Na koniec posól jajecznice i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇