Układam łososia na szparagach i wkładam do piekarnika. Po 20 minutach uczta jest gotowa
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego mam dla ciebie genialny pomysł na smaczny i szybki obiad prosto z piekarnika. Obok takich pyszności nikt nie przejdzie obojętnie.
28.04.2024 | aktual.: 28.04.2024 10:08
W marketach i osiedlowych warzywniakach w końcu pojawiły się zielone szparagi, które nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są lekkostrawne i pełne cennych wartości odżywczych. Co więcej, na ich bazie można stworzyć naprawdę wiele wspaniałych posiłków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielone szparagi świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i dodatek do przekąski. Możesz również przygotować je na grillu podczas zbliżającej się majówki. Jak więc widzisz, możliwości jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto mieć pod ręką sprawdzone receptury ze szparagami w roli głównej. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować oryginalny, prosty i przede wszystkim pyszny obiad prosto z piekarnika. Zielonym warzywom będzie towarzyszył tym razem łosoś w ciekawym wydaniu oraz aromatyczna marynata. Po prostu palce lizać!
Zobacz także
Przygotuj łódeczki z łosiem i szparagami, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Składniki:
Łódeczki:
- 450 g łososia,
- 12 zielonych szparagów,
- 3 różyczki brokuła,
- 6 plasterków cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Marynata:
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 szczypty soli,
- 1 szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. W tym celu dzielę go na 3 równe części, po czym w każdym kawałku robię dodatkowe nacięcie centralnie w środku, aby powstała mała kieszonka.
Na tym etapie polecam zabezpieczyć fileta z łososia od góry i dołu przy pomocy dwóch drewnianych patyczków. Dzięki tej prostej sztuczce masz pewność, że nie przetniesz ryby zbyt głęboko.
Krok 2. Następnie przy pomocy arkusza papieru do pieczenia i dwóch kawałków sznurka robię małe łódeczki, w których przygotowuję całe danie. Obejdzie się więc bez niepotrzebnego brudzenia talerzy.
Krok 3. W środku każdej łódeczki układam zielone szparagi. Kolejne warstwy tworzę z plastrów cytryny i różyczek brokuła. Całą konstrukcję polewam obficie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu.
To jednak nie koniec, bo na wierzchu każdej łódeczki układam również wcześniej przygotowane kawałki łososia.
Krok 4. W osobnej misce robię marynatę. Mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym rozprowadzam ją na rybie przy pomocy kuchennego pędzelka.
Tak przygotowane łódeczki trafiają następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe danie polewam delikatnie sokiem z cytryny i posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!