WideoUkładam łososia na szparagach i wkładam do piekarnika. Po 20 minutach uczta jest gotowa

Układam łososia na szparagach i wkładam do piekarnika. Po 20 minutach uczta jest gotowa

Łososiowi w takim wydaniu nie odmówi nawet największy niejadek
Łososiowi w takim wydaniu nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
28.04.2024 07:17, aktualizacja: 28.04.2024 10:08

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego mam dla ciebie genialny pomysł na smaczny i szybki obiad prosto z piekarnika. Obok takich pyszności nikt nie przejdzie obojętnie.

W marketach i osiedlowych warzywniakach w końcu pojawiły się zielone szparagi, które nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są lekkostrawne i pełne cennych wartości odżywczych. Co więcej, na ich bazie można stworzyć naprawdę wiele wspaniałych posiłków

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielone szparagi świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i dodatek do przekąski. Możesz również przygotować je na grillu podczas zbliżającej się majówki. Jak więc widzisz, możliwości jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto mieć pod ręką sprawdzone receptury ze szparagami w roli głównej. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować oryginalny, prosty przede wszystkim pyszny obiad prosto z piekarnika. Zielonym warzywom będzie towarzyszył tym razem łosoś w ciekawym wydaniu oraz aromatyczna marynata. Po prostu palce lizać!

Przygotuj łódeczki z łosiem i szparagami, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę

Składniki:

Łódeczki:

  • 450 g łososia,
  • 12 zielonych szparagów,
  • 3 różyczki brokuła,
  • 6 plasterków cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Marynata:

  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 szczypty soli,
  • 1 szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. W tym celu dzielę go na 3 równe części, po czym w każdym kawałku robię dodatkowe nacięcie centralnie w środku, aby powstała mała kieszonka. 

W pierwszej kolejności zajmuję się łososiem
W pierwszej kolejności zajmuję się łososiem© Licencjodawca | Pyszności

Na tym etapie polecam zabezpieczyć fileta z łososia od góry i dołu przy pomocy dwóch drewnianych patyczków. Dzięki tej prostej sztuczce masz pewność, że nie przetniesz ryby zbyt głęboko

Krok 2. Następnie przy pomocy arkusza papieru do pieczenia i dwóch kawałków sznurka robię małe łódeczki, w których przygotowuję całe danie. Obejdzie się więc bez niepotrzebnego brudzenia talerzy.

Do budowy łódeczek wykorzystuje papier do pieczenia i sznurek
Do budowy łódeczek wykorzystuje papier do pieczenia i sznurek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W środku każdej łódeczki układam zielone szparagi. Kolejne warstwy tworzę z plastrów cytrynyróżyczek brokuła. Całą konstrukcję polewam obficie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu

Pierwszy etap gotowy
Pierwszy etap gotowy© Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec, bo na wierzchu każdej łódeczki układam również wcześniej przygotowane kawałki łososia

Krok 4. W osobnej misce robię marynatę. Mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym rozprowadzam ją na rybie przy pomocy kuchennego pędzelka

Łosoś w połączeniu z tą marynatą to prawdziwy sztos
Łosoś w połączeniu z tą marynatą to prawdziwy sztos© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane łódeczki trafiają następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Krok 5. Gotowe danie polewam delikatnie sokiem z cytryny i posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na wiosenny obiad już jest
I pomysł na wiosenny obiad już jest© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także