Układam łososia na szparagach i wkładam do piekarnika. Po 20 minutach uczta jest gotowa

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego mam dla ciebie genialny pomysł na smaczny i szybki obiad prosto z piekarnika. Obok takich pyszności nikt nie przejdzie obojętnie.

Łososiowi w takim wydaniu nie odmówi nawet największy niejadekŁososiowi w takim wydaniu nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W marketach i osiedlowych warzywniakach w końcu pojawiły się zielone szparagi, które nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są lekkostrawne i pełne cennych wartości odżywczych. Co więcej, na ich bazie można stworzyć naprawdę wiele wspaniałych posiłków

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Zielone szparagi świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i dodatek do przekąski. Możesz również przygotować je na grillu podczas zbliżającej się majówki. Jak więc widzisz, możliwości jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto mieć pod ręką sprawdzone receptury ze szparagami w roli głównej. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować oryginalny, prosty przede wszystkim pyszny obiad prosto z piekarnika. Zielonym warzywom będzie towarzyszył tym razem łosoś w ciekawym wydaniu oraz aromatyczna marynata. Po prostu palce lizać!

Przygotuj łódeczki z łosiem i szparagami, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę

Składniki:

Łódeczki:

  • 450 g łososia,
  • 12 zielonych szparagów,
  • 3 różyczki brokuła,
  • 6 plasterków cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Marynata:

  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 szczypty soli,
  • 1 szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. W tym celu dzielę go na 3 równe części, po czym w każdym kawałku robię dodatkowe nacięcie centralnie w środku, aby powstała mała kieszonka. 

W pierwszej kolejności zajmuję się łososiem
W pierwszej kolejności zajmuję się łososiem © Licencjodawca | Pyszności

Na tym etapie polecam zabezpieczyć fileta z łososia od góry i dołu przy pomocy dwóch drewnianych patyczków. Dzięki tej prostej sztuczce masz pewność, że nie przetniesz ryby zbyt głęboko

Krok 2. Następnie przy pomocy arkusza papieru do pieczenia i dwóch kawałków sznurka robię małe łódeczki, w których przygotowuję całe danie. Obejdzie się więc bez niepotrzebnego brudzenia talerzy.

Do budowy łódeczek wykorzystuje papier do pieczenia i sznurek
Do budowy łódeczek wykorzystuje papier do pieczenia i sznurek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W środku każdej łódeczki układam zielone szparagi. Kolejne warstwy tworzę z plastrów cytrynyróżyczek brokuła. Całą konstrukcję polewam obficie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu

Pierwszy etap gotowy
Pierwszy etap gotowy © Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec, bo na wierzchu każdej łódeczki układam również wcześniej przygotowane kawałki łososia

Krok 4. W osobnej misce robię marynatę. Mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym rozprowadzam ją na rybie przy pomocy kuchennego pędzelka

Łosoś w połączeniu z tą marynatą to prawdziwy sztos
Łosoś w połączeniu z tą marynatą to prawdziwy sztos © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane łódeczki trafiają następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Krok 5. Gotowe danie polewam delikatnie sokiem z cytryny i posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I pomysł na wiosenny obiad już jest
I pomysł na wiosenny obiad już jest © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska