Układam łososia na szparagach i wkładam do piekarnika. Po 20 minutach uczta jest gotowa
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego mam dla ciebie genialny pomysł na smaczny i szybki obiad prosto z piekarnika. Obok takich pyszności nikt nie przejdzie obojętnie.
W marketach i osiedlowych warzywniakach w końcu pojawiły się zielone szparagi, które nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze są lekkostrawne i pełne cennych wartości odżywczych. Co więcej, na ich bazie można stworzyć naprawdę wiele wspaniałych posiłków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę
Zielone szparagi świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik obiadu, jak i dodatek do przekąski. Możesz również przygotować je na grillu podczas zbliżającej się majówki. Jak więc widzisz, możliwości jest naprawdę sporo. Tym bardziej warto mieć pod ręką sprawdzone receptury ze szparagami w roli głównej. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka wyczarować oryginalny, prosty i przede wszystkim pyszny obiad prosto z piekarnika. Zielonym warzywom będzie towarzyszył tym razem łosoś w ciekawym wydaniu oraz aromatyczna marynata. Po prostu palce lizać!
Przygotuj łódeczki z łosiem i szparagami, a twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę
Składniki:
Łódeczki:
- 450 g łososia,
- 12 zielonych szparagów,
- 3 różyczki brokuła,
- 6 plasterków cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Marynata:
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 szczypty soli,
- 1 szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. W tym celu dzielę go na 3 równe części, po czym w każdym kawałku robię dodatkowe nacięcie centralnie w środku, aby powstała mała kieszonka.
Na tym etapie polecam zabezpieczyć fileta z łososia od góry i dołu przy pomocy dwóch drewnianych patyczków. Dzięki tej prostej sztuczce masz pewność, że nie przetniesz ryby zbyt głęboko.
Krok 2. Następnie przy pomocy arkusza papieru do pieczenia i dwóch kawałków sznurka robię małe łódeczki, w których przygotowuję całe danie. Obejdzie się więc bez niepotrzebnego brudzenia talerzy.
Krok 3. W środku każdej łódeczki układam zielone szparagi. Kolejne warstwy tworzę z plastrów cytryny i różyczek brokuła. Całą konstrukcję polewam obficie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu.
To jednak nie koniec, bo na wierzchu każdej łódeczki układam również wcześniej przygotowane kawałki łososia.
Krok 4. W osobnej misce robię marynatę. Mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Dokładnie mieszam zawartość miseczki, po czym rozprowadzam ją na rybie przy pomocy kuchennego pędzelka.
Tak przygotowane łódeczki trafiają następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe danie polewam delikatnie sokiem z cytryny i posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!