Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami. Piekę przez całą wiosnę i nie mam dość
Miękkie i puszyste ciasto. Słodkie truskawki oraz kwaśny rabarbar dla przełamania smaku. Brzmi jak wiosna na talerzu, czyż nie? Poznaj przepis na proste ciasto z truskawkami i rabarbarem. Uzależnia już od pierwszego kęsa.
27.04.2024 12:51
Maj już za rogiem. Na straganach pojawiły się pierwsze pęczki rabarbaru. To doskonały moment, aby wykorzystać je w kuchni. Poznaj przepis na proste ciasto z truskawkami i rabarbarem. To połączenie, które uzależnia już od pierwszego kęsa.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak robić ciasto z rabarbarem i truskawkami?
Śniadanie w Polsce kojarzy się kanapkami, jajkami, naleśnikami czy owsianką. To proste i odżywcze dania, które przygotujesz w kilka chwil. Amerykanie mają zupełnie inne podejście. Mieszkańcy Ameryki lubują się w słodkich pancakes, jajkach z bekonem, tostach czy hash browns, czyli plackach ziemniaczanych, a także w prostych ciastach śniadaniowych.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem doskonale wpisuje się w tę ideę. Jest miękkie, wilgotne i puszyste. To coś pomiędzy drożdżówką a klasycznym ciastem ucieranym. Pierwszy gryz dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Na pierwszy plan wysuwa się wilgotne ciasto, które ugina się pod kwaśnym rabarbarem. Całość przełamują słodkie i soczyste truskawki. To jeden z najlepszych letnich przepisów na ciasto. Wypróbuj go jeszcze tej wiosny, a będziesz robić je przez cały sezon.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem — przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 60 g mąki migdałowej,
- łyżeczka soli,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 100 g masła,
- 3 duże jajka,
- szklanka maślanki,
- 200 g rabarbaru,
- 200 g truskawek (mogą być mrożone),
- ekstrakt migdałowy,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę pszenną i migdałową. Dodaj sól i proszek do pieczenia.
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
- Masę maślano-jajeczną połącz z mąką. Dodaj do niej maślankę. Całość wymieszaj dokładnie i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Pokrój je w dużą kostkę i posyp nimi ciasto.
- Gotowe ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C. Piecz je przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
- Na końcu oprósz je cukrem pudrem lub lukrem.