Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami. Piekę przez całą wiosnę i nie mam dość

Miękkie i puszyste ciasto. Słodkie truskawki oraz kwaśny rabarbar dla przełamania smaku. Brzmi jak wiosna na talerzu, czyż nie? Poznaj przepis na proste ciasto z truskawkami i rabarbarem. Uzależnia już od pierwszego kęsa.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem. Ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | B.G. Photography

Maj już za rogiem. Na straganach pojawiły się pierwsze pęczki rabarbaru. To doskonały moment, aby wykorzystać je w kuchni. Poznaj przepis na proste ciasto z truskawkami i rabarbarem. To połączenie, które uzależnia już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak robić ciasto z rabarbarem i truskawkami?

Śniadanie w Polsce kojarzy się kanapkami, jajkami, naleśnikami czy owsianką. To proste i odżywcze dania, które przygotujesz w kilka chwil. Amerykanie mają zupełnie inne podejście. Mieszkańcy Ameryki lubują się w słodkich pancakes, jajkach z bekonem, tostach czy hash browns, czyli plackach ziemniaczanych, a także w prostych ciastach śniadaniowych.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem doskonale wpisuje się w tę ideę. Jest miękkie, wilgotne i puszyste. To coś pomiędzy drożdżówką a klasycznym ciastem ucieranym. Pierwszy gryz dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Na pierwszy plan wysuwa się wilgotne ciasto, które ugina się pod kwaśnym rabarbarem. Całość przełamują słodkie i soczyste truskawki. To jeden z najlepszych letnich przepisów na ciasto. Wypróbuj go jeszcze tej wiosny, a będziesz robić je przez cały sezon.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem — przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki migdałowej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 duże jajka,
  • szklanka maślanki,
  • 200 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek (mogą być mrożone),
  • ekstrakt migdałowy,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę pszenną i migdałową. Dodaj sól i proszek do pieczenia.
  2. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  3. Masę maślano-jajeczną połącz z mąką. Dodaj do niej maślankę. Całość wymieszaj dokładnie i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Pokrój je w dużą kostkę i posyp nimi ciasto.
  5. Gotowe ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C. Piecz je przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
  6. Na końcu oprósz je cukrem pudrem lub lukrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀