PrzepisCiastaPuszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami. Piekę przez całą wiosnę i nie mam dość

Puszyste ciasto z rabarbarem i truskawkami. Piekę przez całą wiosnę i nie mam dość

Miękkie i puszyste ciasto. Słodkie truskawki oraz kwaśny rabarbar dla przełamania smaku. Brzmi jak wiosna na talerzu, czyż nie? Poznaj przepis na proste ciasto z truskawkami i rabarbarem. Uzależnia już od pierwszego kęsa.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | B.G. Photography

27.04.2024 12:51

Maj już za rogiem. Na straganach pojawiły się pierwsze pęczki rabarbaru. To doskonały moment, aby wykorzystać je w kuchni. Poznaj przepis na proste ciasto z truskawkami i rabarbarem. To połączenie, które uzależnia już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak robić ciasto z rabarbarem i truskawkami?

Śniadanie w Polsce kojarzy się kanapkami, jajkami, naleśnikami czy owsianką. To proste i odżywcze dania, które przygotujesz w kilka chwil. Amerykanie mają zupełnie inne podejście. Mieszkańcy Ameryki lubują się w słodkich pancakes, jajkach z bekonem, tostach czy hash browns, czyli plackach ziemniaczanych, a także w prostych ciastach śniadaniowych.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem doskonale wpisuje się w tę ideę. Jest miękkie, wilgotne i puszyste. To coś pomiędzy drożdżówką a klasycznym ciastem ucieranym. Pierwszy gryz dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Na pierwszy plan wysuwa się wilgotne ciasto, które ugina się pod kwaśnym rabarbarem. Całość przełamują słodkie i soczyste truskawki. To jeden z najlepszych letnich przepisów na ciasto. Wypróbuj go jeszcze tej wiosny, a będziesz robić je przez cały sezon.

Ciasto z truskawkami i rabarbarem — przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki migdałowej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 duże jajka,
  • szklanka maślanki,
  • 200 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek (mogą być mrożone),
  • ekstrakt migdałowy,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę pszenną i migdałową. Dodaj sól i proszek do pieczenia.
  2. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  3. Masę maślano-jajeczną połącz z mąką. Dodaj do niej maślankę. Całość wymieszaj dokładnie i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Pokrój je w dużą kostkę i posyp nimi ciasto.
  5. Gotowe ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C. Piecz je przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.
  6. Na końcu oprósz je cukrem pudrem lub lukrem.
Wybrane dla Ciebie