Jeden składnik decyduje o smaku tych racuchów. Wychodzą puszyste jak nigdy dotąd
Racuchy to jeden z najprostszych przepisów na słodki obiad. Z tym przepisem wyjdą wyjątkowo lekkie i mięciutkie. Wystarczy dodać jeden składnik, aby wyszły lepsze niż zazwyczaj.
22.04.2024 16:30
Racuchy to naprawdę prosta sprawa, w szczególności, gdy nie wykorzystujemy do ich przygotowania drożdży. Dzięki czemu możesz cieszyć się ich smakiem już po kilkunastu minutach. To idealny przepis na zabiegane dni, gdy brakuje czasu na gotowanie i wymyślanie skomplikowanych potraw. Chociaż racuchy mają sporo wspólnego z amerykańskimi pankejkami, to w polskim wydaniu smakują jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne racuchy - jak zrobić?
Sekretem idealnych racuchów jest maślanka. To właśnie ona nadaje im puszystości i niepowtarzalnego smaku. Do masy możesz dorzucić również pokrojone w cienkie plasterki jabłka, aby dodać im więcej smaku. Świetnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu, podwieczorku lub drugiego śniadania.
Maślanka zawiera kwas mlekowy, który reaguje z sodą oczyszczoną, powodując powstawanie pęcherzyków powietrza. To właśnie one nadają racuchom puszystości i sprawiają, że są tak lekkie i delikatne. Maślanka ma również lekko kwaskowy smak, który idealnie komponuje się ze słodyczą racuchów.
Zobacz także
Składniki:
- 500 ml maślanki,
- 600 g mąki pszennej,
- 30 g cukru,
- 1 jajko,
- 10 g sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Do miski wlej maślankę, wbij jajko i dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi lub miksera.
- Dodaj cukier i szczyptę soli, a następnie stopniowo wsypuj mąkę, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i być dość gęste, jak śmietana.
- Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzej olej, oliwę lub masło.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcje ciasta, formując racuchy.
- Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.
- Gotowe racuchy odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Tak przygotowane racuchy to słodki smak dzieciństwa. Odtwórz go już dziś i ciesz się pysznym, prostym obiadem. Smacznego!