Kiedy goście już w drodze, robię szarlotkę w szklankach. Wychodzi za każdym razem i nie trzeba włączać piekarnika

Znajomość tego przepisu ratuje zabiegane gospodynie. Przygotowanie szarlotek w szklankach to prosty sposób na poczęstowanie gości pysznym deserem bez konieczności długiego wystawania przy blacie i piekarniku. Tego drugiego nawet nie użyjesz!

Szarlotka w szklankach - pyszny i ekspresowy deserSzarlotka w szklankach - pyszny i ekspresowy deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Szapkina

Jabłka, krem śmietankowy i herbatniki — te trzy elementy mogę stworzyć rewelacyjny deser z naszej ulubionej kategorii — słodkości, do których stworzenia nie trzeba nawet włączać piekarnika. Powstała w ten sposób szarlotka w szklankach wygląda obłędnie i smakuje doskonale. Efekt? Możesz się spodziewać mnóstwa próśb od gości o przekazanie im receptury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Oczywiście przy poniższym przepisie możesz jeszcze poeksperymentować. Ja do jabłek dodaję klasycznie cynamonu, ty możesz dorzucić tam jeszcze kardamonu czy wanilii. U mnie występują orzechy włoskie, ty możesz postawić na migdały czy coś jeszcze zupełnie innego. Tak czy inaczej, na pewno będziesz zadowolony z efektu. Ty i — rzecz jasna — twoi goście!

Szarlotka w szklankach

Składniki:

  • 5 słodkich jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 300 g zmielonych herbatników,
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich.
Pokrój jabłka, podsmaż je i zrób serek śmietankowy. Po chwili deser będzie gotowy
Pokrój jabłka, podsmaż je i zrób serek śmietankowy. Po chwili deser będzie gotowy © Canva | NickyPe

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnuszka, dodaj cynamon, miód i sok z cytryny. Duś przez około 20 minut. Jabłka są gotowe, gdy zaczynają się rozpadać.
  2. Podziel je na dwie równe części i odstaw do ostudzenia. Następnie jedną porcję usmażonych jabłek zblenduj.
  3. Śmietankę i serek mascarpone zmiksuj z dodatkiem cukru pudru. Orzechy włoskie i herbatniki zmiel.
  4. Czas na składanie kompozycji. Szarlotka w szklankach powstaje tak: najpierw włóż do naczynia 2 łyżki herbatników. Następnie dodaj 2 łyżki jabłek, potem kremu. Znowu dodaj zmielone ciasteczka. Na nie wylej trochę musu ze zblendowanych jabłek. Wierzch ozdób orzechami.
  5. Tak przygotowaną szarlotkę w szklankach schładzaj w lodówce przez mniej więcej półtorej godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę