Kiedy goście już w drodze, robię szarlotkę w szklankach. Wychodzi za każdym razem i nie trzeba włączać piekarnika
Znajomość tego przepisu ratuje zabiegane gospodynie. Przygotowanie szarlotek w szklankach to prosty sposób na poczęstowanie gości pysznym deserem bez konieczności długiego wystawania przy blacie i piekarniku. Tego drugiego nawet nie użyjesz!
21.04.2024 | aktual.: 21.04.2024 13:35
Jabłka, krem śmietankowy i herbatniki — te trzy elementy mogę stworzyć rewelacyjny deser z naszej ulubionej kategorii — słodkości, do których stworzenia nie trzeba nawet włączać piekarnika. Powstała w ten sposób szarlotka w szklankach wygląda obłędnie i smakuje doskonale. Efekt? Możesz się spodziewać mnóstwa próśb od gości o przekazanie im receptury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście przy poniższym przepisie możesz jeszcze poeksperymentować. Ja do jabłek dodaję klasycznie cynamonu, ty możesz dorzucić tam jeszcze kardamonu czy wanilii. U mnie występują orzechy włoskie, ty możesz postawić na migdały czy coś jeszcze zupełnie innego. Tak czy inaczej, na pewno będziesz zadowolony z efektu. Ty i — rzecz jasna — twoi goście!
Szarlotka w szklankach
Składniki:
- 5 słodkich jabłek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 100 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 300 g zmielonych herbatników,
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnuszka, dodaj cynamon, miód i sok z cytryny. Duś przez około 20 minut. Jabłka są gotowe, gdy zaczynają się rozpadać.
- Podziel je na dwie równe części i odstaw do ostudzenia. Następnie jedną porcję usmażonych jabłek zblenduj.
- Śmietankę i serek mascarpone zmiksuj z dodatkiem cukru pudru. Orzechy włoskie i herbatniki zmiel.
- Czas na składanie kompozycji. Szarlotka w szklankach powstaje tak: najpierw włóż do naczynia 2 łyżki herbatników. Następnie dodaj 2 łyżki jabłek, potem kremu. Znowu dodaj zmielone ciasteczka. Na nie wylej trochę musu ze zblendowanych jabłek. Wierzch ozdób orzechami.
- Tak przygotowaną szarlotkę w szklankach schładzaj w lodówce przez mniej więcej półtorej godziny. Smacznego!