Kiedy goście już w drodze, robię szarlotkę w szklankach. Wychodzi za każdym razem i nie trzeba włączać piekarnika
Znajomość tego przepisu ratuje zabiegane gospodynie. Przygotowanie szarlotek w szklankach to prosty sposób na poczęstowanie gości pysznym deserem bez konieczności długiego wystawania przy blacie i piekarniku. Tego drugiego nawet nie użyjesz!
Jabłka, krem śmietankowy i herbatniki — te trzy elementy mogę stworzyć rewelacyjny deser z naszej ulubionej kategorii — słodkości, do których stworzenia nie trzeba nawet włączać piekarnika. Powstała w ten sposób szarlotka w szklankach wygląda obłędnie i smakuje doskonale. Efekt? Możesz się spodziewać mnóstwa próśb od gości o przekazanie im receptury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia
Oczywiście przy poniższym przepisie możesz jeszcze poeksperymentować. Ja do jabłek dodaję klasycznie cynamonu, ty możesz dorzucić tam jeszcze kardamonu czy wanilii. U mnie występują orzechy włoskie, ty możesz postawić na migdały czy coś jeszcze zupełnie innego. Tak czy inaczej, na pewno będziesz zadowolony z efektu. Ty i — rzecz jasna — twoi goście!
Szarlotka w szklankach
Składniki:
- 5 słodkich jabłek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 100 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 300 g zmielonych herbatników,
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnuszka, dodaj cynamon, miód i sok z cytryny. Duś przez około 20 minut. Jabłka są gotowe, gdy zaczynają się rozpadać.
- Podziel je na dwie równe części i odstaw do ostudzenia. Następnie jedną porcję usmażonych jabłek zblenduj.
- Śmietankę i serek mascarpone zmiksuj z dodatkiem cukru pudru. Orzechy włoskie i herbatniki zmiel.
- Czas na składanie kompozycji. Szarlotka w szklankach powstaje tak: najpierw włóż do naczynia 2 łyżki herbatników. Następnie dodaj 2 łyżki jabłek, potem kremu. Znowu dodaj zmielone ciasteczka. Na nie wylej trochę musu ze zblendowanych jabłek. Wierzch ozdób orzechami.
- Tak przygotowaną szarlotkę w szklankach schładzaj w lodówce przez mniej więcej półtorej godziny. Smacznego!