Ciasto z rabarbarem dokładnie takie, jak robiła moja mama. W końcu znalazłam przepis i odtworzyłam smak dzieciństwa
Dawno temu ciasto z rabarbarem otwierało sezon na wypieki ze świeżymi owocami. Teraz wiemy, że rabarbar to jednak warzywo, a dostępność owoców także zimą i wczesną wiosną jest znacznie większa. Wciąż jednak tęsknimy za tym smakiem sprzed lat. Ostatnio znalazłam przepis, z którego ciasto z rabarbarem wychodzi dokładnie takie, jakie piekła moja mama. I ta pyszna kruszonka!
21.04.2024 15:05
Rabarbar znacznie częściej jemy w deserach niż w wytrawnych sosach, do których też się nadaje. Jest idealny do ciast i kompotów, pewnie dlatego traktujemy go jak owoc, a tak naprawdę to warzywo. Ma sporo witamin, zwłaszcza C, E oraz A, ale najcenniejszy jest w nim jego kwaskowaty smak. To on sprawia, że wypieki z rabarbarem mają niepowtarzalny charakter. I sprawdza się zarówno w tych klasycznych, domowych wypiekach, jaki i nowoczesnych deserach.
Lżejsze i pyszne
Na straganach masz do wyboru łodygi rabarbaru czerwone lub zielone. Mimo że różni je kolor, smakują tak samo. Ważniejsze jest to, by wybrać soczyste, jędrne i świeże. Łodygi pokryte są dość twardą włóknistą skórką. Można ją usuwać, ale nie jest to konieczne. Do przygotowania tego ciasta będą potrzebne także maślanka i olej. Ta pierwsza sprawia, że będzie ono mięciutkie, zapewni mu też delikatny posmak. Z kolei olej... częściej do wypieków używam masła, ale w tym przypadku sprawdza się doskonale. Ciasto jest lżejsze, bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Masło przyda się w tym przepisie tylko do kruszonki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaraz będzie gotowe
Upieczenie takiego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a na pewno znacznie mniej niż przygotowanie kruchego czy drożdżowego. Spokojnie można je zrobić nawet w tygodniu, gdy przyjdzie ochota na rabarbarowy wypiek. Na pewno w tym sezonie będę do niego wracać nie raz. Jest szybkie i niezwykle smaczne. Trzeba przyznać, że nasze mamy miały na to najlepsze patenty.
Przepis na ciasto z rabarbarem jak u mamy
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąka pszennej tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- szklanka maślanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g rabarbaru i łyżka cukru,
- cynamon do smaku.
Kruszonka:
- 30 g masła,
- 30 g cukru,
- 50 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar pokrój w kostkę zasyp łyżką cukru, wymieszaj i odstaw. Kiedy puści sok, odlej go.
- Wcześniej przygotuj też kruszonkę. Mąkę połącz z cukrem, potem dodaj zimne masło i dłońmi rozcieraj składniki, by powstały okruszki. Schowaj ją do lodówki.
- Do miski wlej maślankę, dodaje jajka, olej oraz cukier, wymieszaj je trzepaczką lub mikserem bardzo delikatnie.
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Całość tylko lekko i krótko wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż rabarbar wymieszany z cynamonem oraz kruszonkę. Piecz przez ok. 35 minut.