"Uperfumowane" ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz. Stosuje sztuczkę, dzięki której jest puszyste

Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem z wyjątkowymi dodatkami, które "perfumują" całość. Niezawodny przepis zdradziła Ewa Wachowicz.

Ciasto z rabarbarem- Pyszności, źródło Canva, InstagramCiasto z rabarbarem- Pyszności, źródło Canva, Instagram
Ewa

Czerwiec i lipiec to miesiące, które upływają nam pod znakiem kwaśnych, długich łodyg rabarbaru. Jest on nie tylko smaczny, ale również niesamowicie zdrowy. Te niepozorne zielono-czerwone łodygi skrywają w sobie ogromne dawki witamin z grupy A, C oraz E, a także potasu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Nieco cierpkie, orzeźwiające kawałki łodyg świetnie komponują się w słodkich deserach, gdzie przełamujemy je słodkim ciastem i apetyczną kruszonką.

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Swój niezawodny przepis na ciasto z owocami zdradziła była miss, prezenterka i osobowość telewizyjna Ewa Wachowicz. Gwiazda postawiła na wyjątkowe ciasto ucierane z dodatkiem rabarbaru. Jej przepis jest jednak wyjątkowy- całość "uperfumowana" jest wyjątkowym dodatkiem imbiru, cynamonu i skórki z cytryny. Dzięki temu podczas pieczenia wydziela się niesamowity aromat, który błyskawicznie wypełnia całą kuchnię. Ewa Wachowicz wyznała, że jej sposobem na idealne ciasto ucierane jest odpowiedni sposób mieszania. Robi to jedną stronę, dzięki czemu nie rozrywa wiążącego się glutenu, a ciasto pozostaje delikatne, lekkie i niesamowicie puszyste.

Ewa Wachowicz na planie swojego programu "Ewa gotuje"; źródło: Polsat
Ewa Wachowicz na planie swojego programu "Ewa gotuje"; źródło: Polsat

Uperfumowane ciasto z rabarbarem

Składniki:

             
  • 700 g rabarbaru,
  • 3 jaja,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 100 g mąki migdałowej (może być również zwykła pszenna),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 0.5 łyżeczki cynamonu i imbiru,
  • skóra z cytryny.
Ciasto ucierane Ewy Wachowicz- Pyszności, źródło: Instagram
Ciasto ucierane Ewy Wachowicz- Pyszności, źródło: InstagramCiasto ucierane Ewy Wachowicz- Pyszności, źródło: Instagram

Sposób przygotowania:

        
  1. Miękkie masło ucieram z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  2. Dodaję jajko i dalej ucieram. Następnie dorzucam pozostałe składniki (poza rabarbarem), wciąż ucierając masę. Ewa Wachowicz zaleca, aby robić to cały czas w jednym kierunku.
  3. Do masy dodaję po pół łyżeczki cynamonu i suszonego imbiru oraz odrobinę skórki startej ze sparzonej cytryny. Jeśli nie jesteś fanem takich dodatków, to "perfumowanie" możesz pominąć.
  4. Dodaję obrany i pokrojony rabarbar.
  5. Masę wylewam do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st. Celsjusza przez 40-50 minut. Przy pomocy patyczka sprawdzam, czy ciasto jest już upieczone.
  6. Przestudzony deser dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!

Część rabarbaru możesz wykorzystać również jako spód. Koniecznie pamiętaj wtedy o papierze do pieczenia. Posmaruj go też masłem i posyp dodatkowo łyżką cukru.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟