"Uperfumowane" ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz. Stosuje sztuczkę, dzięki której jest puszyste
Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem z wyjątkowymi dodatkami, które "perfumują" całość. Niezawodny przepis zdradziła Ewa Wachowicz.
16.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:19
Czerwiec i lipiec to miesiące, które upływają nam pod znakiem kwaśnych, długich łodyg rabarbaru. Jest on nie tylko smaczny, ale również niesamowicie zdrowy. Te niepozorne zielono-czerwone łodygi skrywają w sobie ogromne dawki witamin z grupy A, C oraz E, a także potasu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Nieco cierpkie, orzeźwiające kawałki łodyg świetnie komponują się w słodkich deserach, gdzie przełamujemy je słodkim ciastem i apetyczną kruszonką.
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis
Swój niezawodny przepis na ciasto z owocami zdradziła była miss, prezenterka i osobowość telewizyjna Ewa Wachowicz. Gwiazda postawiła na wyjątkowe ciasto ucierane z dodatkiem rabarbaru. Jej przepis jest jednak wyjątkowy- całość "uperfumowana" jest wyjątkowym dodatkiem imbiru, cynamonu i skórki z cytryny. Dzięki temu podczas pieczenia wydziela się niesamowity aromat, który błyskawicznie wypełnia całą kuchnię. Ewa Wachowicz wyznała, że jej sposobem na idealne ciasto ucierane jest odpowiedni sposób mieszania. Robi to jedną stronę, dzięki czemu nie rozrywa wiążącego się glutenu, a ciasto pozostaje delikatne, lekkie i niesamowicie puszyste.
Uperfumowane ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 700 g rabarbaru,
- 3 jaja,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 250 g mąki tortowej,
- 100 g mąki migdałowej (może być również zwykła pszenna),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki mleka,
- 0.5 łyżeczki cynamonu i imbiru,
- skóra z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ucieram z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Dodaję jajko i dalej ucieram. Następnie dorzucam pozostałe składniki (poza rabarbarem), wciąż ucierając masę. Ewa Wachowicz zaleca, aby robić to cały czas w jednym kierunku.
- Do masy dodaję po pół łyżeczki cynamonu i suszonego imbiru oraz odrobinę skórki startej ze sparzonej cytryny. Jeśli nie jesteś fanem takich dodatków, to "perfumowanie" możesz pominąć.
- Dodaję obrany i pokrojony rabarbar.
- Masę wylewam do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st. Celsjusza przez 40-50 minut. Przy pomocy patyczka sprawdzam, czy ciasto jest już upieczone.
- Przestudzony deser dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!
Część rabarbaru możesz wykorzystać również jako spód. Koniecznie pamiętaj wtedy o papierze do pieczenia. Posmaruj go też masłem i posyp dodatkowo łyżką cukru.