Lubisz mizerię z ogórków? Zobacz, jak wpływa na twoje ciało, gdy ją często jesz

Mizeria z ogórków to jedna z najpopularniejszych surówek na stołach polskich gospodarstw. Pytanie brzmi: czy spełnia ona wszystkie znamiona zdrowego dodatku do kotleta? A może jej "nadużywanie" zaczyna bardziej szkodzić, niż pomagać? Przyjrzyjmy się tej sprawie - to w końcu surówka, którą uwielbiamy.

Mizeria z ogórków - popularna, ale czy zdrowa?Mizeria z ogórków - popularna, ale czy zdrowa?
Źródło zdjęć: © Canva | MartineDee

W kulinariach, jeszcze bardziej niż w innych sferach życia, diabeł naprawdę tkwi w szczegółach. Badając kwestię wartości odżywczych, będącą przecież kluczowym aspektem ogółu świadomości żywieniowej, odkrywamy, że często to nie same produkty kojarzące nam się ze szkodliwością są niezdrowe, lecz dodatki, które z nimi łączymy. Przykład? Ziemniaki. Ich kaloryczny i tuczący charakter to tak naprawdę mit spożywczy. Nabiera on jednak sensu w momencie, w którym dodajemy do ziemniaków duże ilości masła, mleka czy soli. O przyrządzaniu z nich frytek i chipsów już nawet nie wspominamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Być może taki sam casus dotyczy niektórych surówek? Czy popularna mizeria z ogórków na pewno jest zdrowa? Jak na jej całokształt wpływają dodatki, z którymi mieszamy te zdrowe, zielone warzywa? Poniżej przyglądamy się kaloryczności i wartościom odżywczym różnego rodzaju mizerii. Czytaj dalej, jeśliś ciekaw!

Mizeria z ogórków. Uwaga na dodatki!

Niewątpliwie jednym z największych atutów surówek przyrządzanych z zielonych ogórków jest ich niska kaloryczność. Duża zawartość wody sprawia, że w 100 gramach warzywa znajduje się zaledwie nieco ponad 15 kcal. To oczywiście nie koniec zalet wynikających ze spożywania ogórków. W ich miąższu znajdziemy również dużo witamin (A, B, C, E, K), minerałów (potas, sód, żelazo, magnez, wapń) oraz chlorofilu, barwnika wykazującego antynowotworowe działanie.

Potencjalny problem może zaczynać się w momencie, w którym ogórki zaczynamy mieszać z typowy dodatkami do mizerii. Ale czy na pewno? Przyjrzyjmy się kaloryczności poszczególnych wersji. Mizeria z ogórków ze śmietaną to około 56 kcal na 100 gramów. Jest to najbardziej kaloryczna z opcji, dodatkowo "wzbogacona" nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Trzeba jednak zauważyć, że zyskujemy na tym dodatkową porcję witaminy A i wapnia.

Mizeria z ogórków - która jej wersja jest najzdrowsza?
Mizeria z ogórków - która jej wersja jest najzdrowsza? © Canva | Rus32

Czy lepszym rozwiązaniem jest więc mizeria z octem? Trudno stwierdzić to ze stu procentową pewnością. Co prawda taka wersja będzie na wyjściu mniej kaloryczna, za to często wiąże się ona z dodatkową porcją cukru, osładzającego kwaśny smak octu. Niby coś za coś, ale da się tego uniknąć.

Proponujemy więc jeszcze coś innego: mizerię z jogurtem. Zawiera ona niemal 9 razy mniej tłuszczów nasyconych od jej "śmietanowej" siostry, jest dwukrotnie mniej kaloryczna, a jednocześnie zawiera znacznie więcej białka i minerałów od mizerii z octem. Spożywanie takiego rodzaju mizerii to racjonalny konsensus — i można jeść ją bez żadnych obaw!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej