Lubisz mizerię z ogórków? Zobacz, jak wpływa na twoje ciało, gdy ją często jesz

Mizeria z ogórków to jedna z najpopularniejszych surówek na stołach polskich gospodarstw. Pytanie brzmi: czy spełnia ona wszystkie znamiona zdrowego dodatku do kotleta? A może jej "nadużywanie" zaczyna bardziej szkodzić, niż pomagać? Przyjrzyjmy się tej sprawie - to w końcu surówka, którą uwielbiamy.

Mizeria z ogórków - popularna, ale czy zdrowa?Mizeria z ogórków - popularna, ale czy zdrowa?
Źródło zdjęć: © Canva | MartineDee

W kulinariach, jeszcze bardziej niż w innych sferach życia, diabeł naprawdę tkwi w szczegółach. Badając kwestię wartości odżywczych, będącą przecież kluczowym aspektem ogółu świadomości żywieniowej, odkrywamy, że często to nie same produkty kojarzące nam się ze szkodliwością są niezdrowe, lecz dodatki, które z nimi łączymy. Przykład? Ziemniaki. Ich kaloryczny i tuczący charakter to tak naprawdę mit spożywczy. Nabiera on jednak sensu w momencie, w którym dodajemy do ziemniaków duże ilości masła, mleka czy soli. O przyrządzaniu z nich frytek i chipsów już nawet nie wspominamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Być może taki sam casus dotyczy niektórych surówek? Czy popularna mizeria z ogórków na pewno jest zdrowa? Jak na jej całokształt wpływają dodatki, z którymi mieszamy te zdrowe, zielone warzywa? Poniżej przyglądamy się kaloryczności i wartościom odżywczym różnego rodzaju mizerii. Czytaj dalej, jeśliś ciekaw!

Mizeria z ogórków. Uwaga na dodatki!

Niewątpliwie jednym z największych atutów surówek przyrządzanych z zielonych ogórków jest ich niska kaloryczność. Duża zawartość wody sprawia, że w 100 gramach warzywa znajduje się zaledwie nieco ponad 15 kcal. To oczywiście nie koniec zalet wynikających ze spożywania ogórków. W ich miąższu znajdziemy również dużo witamin (A, B, C, E, K), minerałów (potas, sód, żelazo, magnez, wapń) oraz chlorofilu, barwnika wykazującego antynowotworowe działanie.

Potencjalny problem może zaczynać się w momencie, w którym ogórki zaczynamy mieszać z typowy dodatkami do mizerii. Ale czy na pewno? Przyjrzyjmy się kaloryczności poszczególnych wersji. Mizeria z ogórków ze śmietaną to około 56 kcal na 100 gramów. Jest to najbardziej kaloryczna z opcji, dodatkowo "wzbogacona" nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Trzeba jednak zauważyć, że zyskujemy na tym dodatkową porcję witaminy A i wapnia.

Mizeria z ogórków - która jej wersja jest najzdrowsza?
Mizeria z ogórków - która jej wersja jest najzdrowsza? © Canva | Rus32

Czy lepszym rozwiązaniem jest więc mizeria z octem? Trudno stwierdzić to ze stu procentową pewnością. Co prawda taka wersja będzie na wyjściu mniej kaloryczna, za to często wiąże się ona z dodatkową porcją cukru, osładzającego kwaśny smak octu. Niby coś za coś, ale da się tego uniknąć.

Proponujemy więc jeszcze coś innego: mizerię z jogurtem. Zawiera ona niemal 9 razy mniej tłuszczów nasyconych od jej "śmietanowej" siostry, jest dwukrotnie mniej kaloryczna, a jednocześnie zawiera znacznie więcej białka i minerałów od mizerii z octem. Spożywanie takiego rodzaju mizerii to racjonalny konsensus — i można jeść ją bez żadnych obaw!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯