Góra chrupiących przekąsek w kilka chwil. Jak zrobić najlepsze skrzydełka z grilla?
Skrzydełka z grilla są niemalże symbolem sezonu grillowego. Soczyste i chrupiące to punkt honoru wszystkich samozwańczych grill masterów. Co zatem zrobić, żeby uraczyć gości furą przepysznych grillowanych skrzydełek? Koniecznie zobacz nasz miniporadnik.
11.04.2024 19:53
Wkrótce całą Polskę spowije zapach grillowanego jedzenia. Sezon zwykle zaczyna majówka i jeśli pogoda dopisze, to już za chwilę wszyscy zasiądziemy do suto zastawionych stołów. Na nich szczególne miejsce zajmują skrzydełka, jeden z najsłynniejszych specjałów z grilla. Co zrobić, żeby wyszły chrupiące i soczyste, słowem - idealne? Zobacz nasz przepis na skrzydełka z grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zamarynować skrzydełka na grilla?
Skrzydełka, które spędziły noc w aromatycznej mieszance (albo przynajmniej dwie godziny), z pewnością będą nie tylko smaczniejsze, ale też bardziej soczyste od tych, które nie zostały potraktowane marynatą. Idealna marynata do skrzydełek z grilla powinna być lekko pikantna ze słodkimi i słonymi nutami. Jeśli więc zastanawiasz się, w czym zamarynować skrzydełka na grilla, postaw przede wszystkim na miód, który (dzięki procesowi karmelizacji) nada im przyjemnej chrupkości, ulubione zioła i przyprawy, olej i kwaśny składnik. Kefir, maślanka lub jogurt, sok z cytryny czy ocet jabłkowy doskonale zmiękczą mięso.
Jakie przyprawy dodać do skrzydełek z grilla?
Poza składnikami płynnymi warto zadbać o to, by mięso zostało potraktowane aromatycznymi przyprawami. Najlepiej sprawdzą się: majeranek, bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, czosnek, zioła prowansalskie, kolendra, kumin, a także sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Warto wiedzieć, że dodatek naturalnych przypraw ma również wymiar zdrowotny: neutralizują one szkodliwe związki powstające w mięsie podczas grillowania. Szczególnie warte uwagi w tym kontekście są: rozmaryn, kurkuma, imbir, szałwia, które również warto dodać do marynaty do skrzydełek na grilla.
Zobacz także
Jak piec skrzydełka z grilla, żeby były chrupiące i soczyste?
Skrzydełka można piec bezpośrednio na ruszcie, jednak lepiej jest używać tacek przeznaczonych do grillowania. Mięso będzie gotowe szybko, co jest niewątpliwie zaletą grillowania skrzydełek, trzeba jednak pilnować stopnia upieczenia, gdyż łatwo przypalenie. Chcąc przygotować soczyste skrzydełka, piecz je w dobrze nagrzanym grillu (ok. 220 st. C) po 10 minut z każdej strony (mniej więcej, wiele zależy od wielkości kawałków). Przekładanie skrzydełek jest bardzo istotne, dzięki temu staną się równomiernie upieczone. Pamiętaj, by układać na ruszcie mięso o temperaturze pokojowej. Nie grilluj produktów zimnych, wyjętych prosto z lodówki lub zamrożonych.
W czym zamarynować skrzydełka na grilla? Przepis na marynatę
Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oleju,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kolendry mielonej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka ketchupu.
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę wymieszaj dokładnie, a następnie natrzyj nią dokładnie skrzydełka przygotowane do grillowania.
- Skrzydełka przełóż do miski, przykryj całość i odstaw na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
- Skrzydełka wyjmij na ok. godzinę przed grillowaniem, by nabrały temperatury pokojowej.
- Skrzydełka możesz piec zarówno na ruszcie, jak i grillowej tacce. Powinny być gotowe po ok. 20 minutach.