Dlaczego warto dodać cukier do cebuli? Wystarczy szczypta dodana na patelni

Cebula, produkt, który gości w polskiej kuchni od lat. Jak sprawić by była aromatyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach? Najlepiej poddać ją procesowi karmelizacji. Takie karmelizowane warzywo można dodać do wielu dań i nadać im wyrazu oraz pysznego smaku. Jak przyrządzać ją perfekcyjnie? Dlaczego warto dodać cukier do cebuli? Przekonajmy się!

Obrazek
Paulina

Dlaczego warto dodać cukier do cebuli?

Pierwsza wskazówka to wybór odpowiednia produktu i dodatków. Najlepiej by cebula była świeża i twarda. Zaczynamy od obrania i pokrojenia jej w grube piórka. Szykujemy tłuszcz do smażenia, najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, ponieważ jest neutralny w smaku. Jeśli chcemy wydobyć z cebuli jak najwięcej smaku, warto przygotować cukier trzcinowy, ale sprawdzi się tez biały. To on podbije cały smak tego dodatku do potraw. Oto lista składników na przygotowanie idealnej karmelizowanej cebulki.

Składniki:

  • 20 g oleju
  • 250 g cebuli
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżki czerwonego octu winnego
  • 10 g cukru trzcinowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Obrazek

Przepis na karmelizowaną cebulę

Dobrze pokrojoną cebulę posypujemy szczyptą soli i umieszczamy na rozgrzanym oleju. Na średnim ogniu smażymy cebulę, aż zmięknie. Ile dokładnie trzymać ją na patelni? Tutaj kwestia jest dyskusyjna, ale najlepiej smażyć na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, tak by zmieniła kolor. W międzyczasie przyprawić ją pieprzem, octem winnym i balsamicznym. Zmniejszamy ogień i smażymy ją jeszcze przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.

Dodajemy cukier i smażymy ją dalej przez 3 minuty. Karmelizacja trwa od 20 do nawet 45 minut, w zależności jak bardzo karmelizowaną cebulę chcemy uzyskać. Wiele osób uważa, że do przygotowania karmelizowanej cebuli wystarczy dodać tylko cukier, nawet pomijając sól. Jest w tym wiele racji, przecież cały proces karmelizacji polega właśnie na karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w cebuli. Dodany cukier sprawi, że cebula zmienia znacznie swój kolor, kształt, a przede wszystkim smak. 

Obrazek

Do czego dodać karmelizowaną cebule?

Karmelizowana cebula jest wyśmienita jako dodatek do mięs, serów. Pasuje do pieczeni z mięsa wołowego. Możemy też zrobić z nią szybki sos do mięs. Karmelizowaną cebulą można wzbogacić pierogi z ziemniakami i serem. Niektórzy lubią dodawać ją do kanapek jako dodatek na ulubione wędliny.

Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z karmelizowanym jabłkiem dostępny na naszym kanale YouTube: 

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji