Ani naleśniki, ani gofry. Z jajek, mąki i mleka zrobisz coś znacznie lepszego

Placuszki z ulubionym kremem czekoladowym - to brzmi pysznie. Mamy przepis na szybkie danie, które rozpływa się w ustach. Przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut, a smak pozostanie z tobą na długo. Koniecznie je przetestuj.

ObrazekPlacuszki z nutellą (getty images)
Paulina Hermann

Ze składników, które masz w kuchni wyczarujesz słodziutkie placki. Nikt nie potrafi im się oprzeć. Są puszyste, obłędnie kremowe i do tego bardzo proste w wykonaniu. Dodatek czekolady również sprawia, że danie to staje się wyjątkowe. Nie pozostaje ci więc nic innego, jak przetestować przepis i podzielić się nim z najbliższymi.

Placuszki z kremem czekoladowym. To idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek

Zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Do wykonania dania potrzebne ci zatem będą:

  • 400 gramów ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego,
  • 1 1/4 szklanki mąki,
  • dwa jajka,
  • niecała szklanka mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Obrazek
Placuszki (Wikimedia Commons)

Jak zrobić pyszne placki z kremem czekoladowym?

  1. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Bezpośrednio na nią wykładaj łyżeczką płaskie kulki kremu czekoladowego. Wstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki. Plastry muszą trochę stwardnieć.
  2. W misce umieść pozostałe składniki, czyli jajka, mąkę, mleko, cukier, a także proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. W tym celu możesz użyć miksera lub zwykłej szpatułki. W drugim przypadku będziesz potrzebować nieco więcej czasu.
  3. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlej trochę masy. Kiedy się trochę zetnie, połóż na niej czekoladową kuleczkę i dodaj jeszcze trochę ciasta. Smaż na małym ogniu.
  5. Po kilku minutach przekręć placuszki na drugą stronę.

Danie jest na tyle słodkie, że nie trzeba do niego żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz je nieco urozmaicić, możesz wykorzystać bitą śmietanę lub ulubione owoce. Ciekawym wyborem będzie także dżem.

Lubisz warzywa w oryginalnym wydaniu? Koniecznie spróbuj tej cukinii zawijanej. To przepis inny niż wszystkie.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥