Ani naleśniki, ani gofry. Z jajek, mąki i mleka zrobisz coś znacznie lepszego

Placuszki z ulubionym kremem czekoladowym - to brzmi pysznie. Mamy przepis na szybkie danie, które rozpływa się w ustach. Przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut, a smak pozostanie z tobą na długo. Koniecznie je przetestuj.

ObrazekPlacuszki z nutellą (getty images)
Paulina Hermann

Ze składników, które masz w kuchni wyczarujesz słodziutkie placki. Nikt nie potrafi im się oprzeć. Są puszyste, obłędnie kremowe i do tego bardzo proste w wykonaniu. Dodatek czekolady również sprawia, że danie to staje się wyjątkowe. Nie pozostaje ci więc nic innego, jak przetestować przepis i podzielić się nim z najbliższymi.

Placuszki z kremem czekoladowym. To idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek

Zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Do wykonania dania potrzebne ci zatem będą:

  • 400 gramów ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego,
  • 1 1/4 szklanki mąki,
  • dwa jajka,
  • niecała szklanka mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Obrazek
Placuszki (Wikimedia Commons)

Jak zrobić pyszne placki z kremem czekoladowym?

  1. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Bezpośrednio na nią wykładaj łyżeczką płaskie kulki kremu czekoladowego. Wstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki. Plastry muszą trochę stwardnieć.
  2. W misce umieść pozostałe składniki, czyli jajka, mąkę, mleko, cukier, a także proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. W tym celu możesz użyć miksera lub zwykłej szpatułki. W drugim przypadku będziesz potrzebować nieco więcej czasu.
  3. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlej trochę masy. Kiedy się trochę zetnie, połóż na niej czekoladową kuleczkę i dodaj jeszcze trochę ciasta. Smaż na małym ogniu.
  5. Po kilku minutach przekręć placuszki na drugą stronę.

Danie jest na tyle słodkie, że nie trzeba do niego żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz je nieco urozmaicić, możesz wykorzystać bitą śmietanę lub ulubione owoce. Ciekawym wyborem będzie także dżem.

Lubisz warzywa w oryginalnym wydaniu? Koniecznie spróbuj tej cukinii zawijanej. To przepis inny niż wszystkie.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków