Ani naleśniki, ani gofry. Z jajek, mąki i mleka zrobisz coś znacznie lepszego

Placuszki z ulubionym kremem czekoladowym - to brzmi pysznie. Mamy przepis na szybkie danie, które rozpływa się w ustach. Przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut, a smak pozostanie z tobą na długo. Koniecznie je przetestuj.

ObrazekPlacuszki z nutellą (getty images)
Paulina Hermann

Ze składników, które masz w kuchni wyczarujesz słodziutkie placki. Nikt nie potrafi im się oprzeć. Są puszyste, obłędnie kremowe i do tego bardzo proste w wykonaniu. Dodatek czekolady również sprawia, że danie to staje się wyjątkowe. Nie pozostaje ci więc nic innego, jak przetestować przepis i podzielić się nim z najbliższymi.

Placuszki z kremem czekoladowym. To idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek

Zacznij od przygotowania niezbędnych składników. Do wykonania dania potrzebne ci zatem będą:

  • 400 gramów ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego,
  • 1 1/4 szklanki mąki,
  • dwa jajka,
  • niecała szklanka mleka,
  • dwie łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Obrazek
Placuszki (Wikimedia Commons)

Jak zrobić pyszne placki z kremem czekoladowym?

  1. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Bezpośrednio na nią wykładaj łyżeczką płaskie kulki kremu czekoladowego. Wstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki. Plastry muszą trochę stwardnieć.
  2. W misce umieść pozostałe składniki, czyli jajka, mąkę, mleko, cukier, a także proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. W tym celu możesz użyć miksera lub zwykłej szpatułki. W drugim przypadku będziesz potrzebować nieco więcej czasu.
  3. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wlej trochę masy. Kiedy się trochę zetnie, połóż na niej czekoladową kuleczkę i dodaj jeszcze trochę ciasta. Smaż na małym ogniu.
  5. Po kilku minutach przekręć placuszki na drugą stronę.

Danie jest na tyle słodkie, że nie trzeba do niego żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz je nieco urozmaicić, możesz wykorzystać bitą śmietanę lub ulubione owoce. Ciekawym wyborem będzie także dżem.

Lubisz warzywa w oryginalnym wydaniu? Koniecznie spróbuj tej cukinii zawijanej. To przepis inny niż wszystkie.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo