Nie ma nic gorszego niż pasztet wysuszony na wiór. Dzięki niezawodnej metodzie wyjdzie wilgotny i miękki

Pulchny, wilgotny pasztet to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole. Niestety, często zdarza się, że wychodzi za suchy, kruszy się, ma mało aksamitną konsystencję. Jak temu zaradzić? Co zrobić, by domowy pasztet był wilgotny? Te triki są stare jak świat!

ObrazekCo zrobić, żeby domowy pasztet był aksamitny i wilgotny? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak zrobić wilgotny pasztet? Niezawodne patenty

Za kruchy, za suchy, mało zbity pasztet, który nie chce rozsmarować się na kromce chleba, to prawdziwa zmora gotujących. Nadanie potrawie aksamitnej konsystencji i lekkości nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Należy tylko delikatnie zmodyfikować receptury.

  1. Za konsystencję pasztetu oraz spajanie wszystkich jego składników odpowiadają jajka. Przyjmuje się, że na ok. 2 kg mięsa, należy dodać trzy jajka, oddzielając jednak żółtka od białek. Żółtka należy dodać do mięsnej masy, a białka dopiero po ubiciu na sztywną pianę.
  2. Rodzaj mięsa wpływa na soczystość pasztetu. Pamiętaj więc, żeby dodać do masy kawałek tłustszego fragmentu, może być to nawet boczek. Co więcej, tłuszcz jest przekaźnikiem smaku, więc nada potrawie wyrazistości oraz sprawi, że ta nie wysuszy się zbyt szybko.
  3. By pasztet miał aksamitną, gładką konsystencję należy go dobrze zmielić — zaleca się dwu- lub nawet trzykrotne przepuszczenie mięsnej masy przez maszynkę do mięsa.
  4. Znaczenie ma także temperatura, w której będzie pieczony pasztet. Piekąc go w ok. 160 st., ale dłużej, uzyskamy wilgotną konsystencję pasztetu, natomiast korzystanie z wyższych temperatur sprawi, że będzie on bardziej suchy.
  5. Do masy mięsnej warto dodać niewielką ilość śmietany. Ta sprawi, że masa po upieczeniu będzie bardziej wilgotna i zwarta.
Obrazek

Idealny domowy pasztet. W czym tkwi sekret?

Według kuchni staropolskiej domowy pasztet powinien być wykonany z trzech różnych mięs. Zazwyczaj są to: wieprzowina - łopatka, szynka lub karkówka, wołowina - łata lub pręga oraz drób. Do masy dobrze dodać wątróbkę, która nada potrawie ciemniejszego koloru, wyrazistszego smaku oraz aksamitności - oraz boczek czy podgardle, a pokrojoną w cienkie paski słoniną warto wyłożyć formę do pieczenia.

Dobry domowy pasztet nie powstanie bez warzyw (marchew, korzeń pietruszki, cebula) i rzecz jasna - przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, czosnek, cząber, jałowiec, goździki, tymianek, mięta, chili, majeranek). Do masy warto dolać nieco alkoholu (czerwonego wytrawnego wina, whisky czy brandy), a także dodać: grzyby leśne, wędzoną śliwkę czy orzechy włoskie. 

Przepis na domowy pasztet. Wilgotny i aksamitny

Poznaj recepturę na królewski pasztet na bazie trzech trzech mięs z dodatkiem koniaku, suszonych grzybów i słodkiej chałki:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej