Ocet z obierek jabłek - genialny, zdrowy produkt z resztek

Nie wiesz co zrobić z obierkami? Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest Ocet z obierek jabłek. Na pewno słyszałeś o niesamowitych właściwościach tego produktu. Może warto zrobić go samemu? To nic trudnego, mamy genialny przepis.

Obrazek
Paulina

Jabłko to jeden z najbardziej popularnych owoców uprawianych w naszym kraju. Nie tylko popularnością mogą pochwalić się te pyszne produkty, ale również cennymi wartościami odżywczymi. Robiąc konfitury z jabłek, obierki, które Ci zostaną, możesz wykorzystać do zrobienia octu.

Obrazek

Ocet z obierek jabłek - jak zrobić?

Obierki pozostałe z obranych jabłek do konfitury układamy w dużym słoiku. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru ok. 2 pełne łyżki cukru na 1 litr wody. Owoce powinny być całkowicie przykryte roztworem. Słoik przykrywamy gazą lub  ściereczką, którą związujemy za pomocą sznurka lub gumki. Odstawiamy w ciemne, suche i ciepłe miejsce na kilka tygodni. Całkowity proces fermentacji powinien przebiegać w czasie od 2 do 5 tygodni. Ważne by zaglądać do słoika i mieszać co kilka dni. 

Obrazek

Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej, dwuetapowej fermentacji jabłek. W pierwszej fazie ma miejsce przekształcenie cukru zawartego w owocach w alkohol, który w drugiej, znacznie dłuższej fazie, zostaje przez bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniony w kwas octowy.  Tak przygotowany odczyn może mieć wiele zastosowań w naszej kuchni.

Do czego sprawdzi się ocet jabłkowy?

  • do sosów, dipów i marynat
  • do dressingów – na przykład wymieszany z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
  • do przygotowania domowego napoju – ocet możemy zmieszać z ciepłą wodą, cytryną, miodem, imbirem i goździkami
  • do mycia świeżych warzyw i owoców- mycie roztworem octu jabłkowego i wody pomaga oczyścić je z drobnoustrojów, które gromadzą się na skórce
Obrazek

Ocet z obierek jabłek 0 korzyści ze spożywania

Stosując ten dodatek w naszych daniach może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. W wielu badaniach obserwuje się jego pozytywny wpływ na nasz profil lipidowy oraz poprawę glikemii. Natomiast zdecydowanie powinny go unikać osoby, które mają problemy z zapaleniem żołądka, jelit czy gardła- radzą dietetycy.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser