InspiracjeŻadne mleko czy cukier. Kawa z tym składnikiem to paliwo dla organizmu

Żadne mleko czy cukier. Kawa z tym składnikiem to paliwo dla organizmu

Kawa z tym dodatkiem postawi cię na nogi - Pyszności; foto: Canva
Kawa z tym dodatkiem postawi cię na nogi - Pyszności; foto: Canva
25.05.2023 09:00

Ilu jest ludzi, tyle opinii na temat kawy. Związane z tym napojem dyskusje nie toczą się jednak jedynie na temat jego zdrowotności czy szkodliwości, ale również sposobów jego podania. Mleko? Cukier? To już przeżytek. Kawa o wiele lepiej połączy się z liśćmi popularnego zioła, których na pewno nieraz w swojej kuchni już używałeś. 

Dla niektórych kawa stanowi miły dodatek do spokojnego popołudnia, książki i byczenia się w ogródku. Inni traktują ją jako napój bogów, "must have" każdego poranka, bez którego cały plan dnia się zawali. Są też tacy, którzy po kawę nie sięgają w ogóle. Jesteśmy zdania, że przedstawicieli wszystkich tych trzech grup może zainteresować nowy sposób serwowania kawy. Wykorzystuje się do niego... liście mięty. 

Kawa - twój rytuał, czy rzadkość? - Pyszności; foto: Canva
Kawa - twój rytuał, czy rzadkość? - Pyszności; foto: Canva

Kawa z miętą — niezdrowe ze zdrowym?

Chociaż liście mięty idą w parze z wieloma napojami, to kojarzą się one głównie z orzeźwieniem i schłodzeniem. Dodane do lemoniady czy wody nadają jej świeżości, która w upalne, letnie dni jest warta więcej niż złoto. Ta konotacja może wpłynąć na pochopną ocenę połączenia tego zioła z kawą. Mięta w gorącym napoju? Na dodatek z kawą?!

Przede wszystkim raz jeszcze musimy podkreślić jedną rzecz. To niektóre dodatki do kawy sprawiają, że jest ona niezdrowa, a nie kawa sama w sobie. Specjaliści i dietetycy są w tej kwestii zupełnie pewni. Czarna, niesłodzona kawa (pita w rozsądnych ilościach) jest doskonałym źródłem antyoksydantów, wspiera pracę mózgu, a nawet zmniejsza ryzyko zawału serca. 

Kawa z miętą — jak się to pije?

Kawa z miętą to cudowna odmiana - Pyszności; foto: Canva
Kawa z miętą to cudowna odmiana - Pyszności; foto: Canva

Dodawanie do kawy mięty jest w Polsce skrajnie rzadkim zwyczajem, ale w Hiszpanii i we Włoszech takie połączenie nikogo nie dziwi. Mieszkańcy tych krajów dorzucają do napoju jeszcze jeden dodatek: pieprz. Taka kawa ma nie tylko nieść ze sobą dawkę orzeźwienia, ale również wzmagać apetyt. Uważamy jednak, że jedynie liście mięty wystarczą, by dostać od kawy dodatkowego "kopa".

Przygotowanie miętowej kawy to nic skomplikowanego. Wystarczy dorzucić kilka liści tego zioła do kubka z kawą, zalać je wodą i parzyć przez kilka minut. Jeśli nie wyobrażasz sobie dodania do tego napoju pieprzu, to mamy inne rozwiązanie: cynamon. Wystarczą dwie szczypty, by twoja kawa smakowała jeszcze lepiej — i jeszcze bardziej orzeźwiająco.

 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także