Ten koktajl pobudza lepiej niż kawa i jest zdrowszy. Zmęczenie mija w kilka chwil

Ten koktajl jest stworzony dla tych, którzy potrzebują solidnej dawki energii z rana. Miłośnicy kawy nie muszą się martwić, ponieważ w koktajlu tym odnajdą jej intensywny aromat. Wypróbuj ten przepis, a na zawsze pożegnasz się z porannym brakiem sił.

ObrazekKoktajl kawowy pobudzi z samego rana - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Poranki bywają trudne. Wiedzą o tym zwłaszcza ci zarywający nocki, chociaż i rannym ptaszkom zdarza się miewać poranne braki energii. Dla wielu idealnym wyjściem na postawienie na nogi jest kubek gorącej, mocnej kawy. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie jednak sporządzenie prostego koktajlu, który nie dość, że dostarcza energii tak potrzebnej z samego rana, to dobrze smakuje.

Co zamiast kawy z rana? Wypróbuj koktajl pobudzający

Działanie pobudzające i jednocześnie utrzymujące poziom energii na dłużej zapewnić może koktajl kawowy receptury Ewy Chodakowskiej. Mikstura ta dostarcza organizmowi witamin i składników odżywczych oraz może być też tak naprawdę posiłkiem, np. drugim śniadaniem. Wystarczy połączyć banana z odrobiną orzechów, kawą i kakao. Do tego dodajemy rozgrzewającą przyprawę i dosładzamy całość miodem. Ten szybki i łatwy w wykonaniu koktajl zapewni energię na cały poranek.

Warto dodać, że przygotowując koktajle z kawą można zmieniać ich składniki i szukać ciekawych połączeń smakowych. Zaskakująco dobrze współgrają ze sobą kawa z kiwi i spiruliną czy kawa z kakao, awokado i modem. Bardziej klasyczny koktajl uzyskasz mieszając kawę z mlekiem (np. roślinnym), masłem orzechowym i bananem.

Obrazek
Koktajl możesz wzbogacić o ulubione dodatki, np. owoce - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Składniki:

  • 30 g orzechów laskowych
  • 60 ml mocnej, czarnej kawy
  • 1 średni, dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu.

Przygotowanie:

  1. Zaparz mocną czarną kawę i ostudź ją.
  2. Zblenduj ostudzoną kawę z cynamonem, bananem, orzechami i miodem.
  3. Tak sporządzony koktajl wypij od razu.

Zobaczcie także przepisy na kolorowe wiosenne soki. Więcej inspiracji znajdziecie na naszym kanale na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione