Ten koktajl pobudza lepiej niż kawa i jest zdrowszy. Zmęczenie mija w kilka chwil

Ten koktajl jest stworzony dla tych, którzy potrzebują solidnej dawki energii z rana. Miłośnicy kawy nie muszą się martwić, ponieważ w koktajlu tym odnajdą jej intensywny aromat. Wypróbuj ten przepis, a na zawsze pożegnasz się z porannym brakiem sił.

ObrazekKoktajl kawowy pobudzi z samego rana - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Poranki bywają trudne. Wiedzą o tym zwłaszcza ci zarywający nocki, chociaż i rannym ptaszkom zdarza się miewać poranne braki energii. Dla wielu idealnym wyjściem na postawienie na nogi jest kubek gorącej, mocnej kawy. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie jednak sporządzenie prostego koktajlu, który nie dość, że dostarcza energii tak potrzebnej z samego rana, to dobrze smakuje.

Co zamiast kawy z rana? Wypróbuj koktajl pobudzający

Działanie pobudzające i jednocześnie utrzymujące poziom energii na dłużej zapewnić może koktajl kawowy receptury Ewy Chodakowskiej. Mikstura ta dostarcza organizmowi witamin i składników odżywczych oraz może być też tak naprawdę posiłkiem, np. drugim śniadaniem. Wystarczy połączyć banana z odrobiną orzechów, kawą i kakao. Do tego dodajemy rozgrzewającą przyprawę i dosładzamy całość miodem. Ten szybki i łatwy w wykonaniu koktajl zapewni energię na cały poranek.

Warto dodać, że przygotowując koktajle z kawą można zmieniać ich składniki i szukać ciekawych połączeń smakowych. Zaskakująco dobrze współgrają ze sobą kawa z kiwi i spiruliną czy kawa z kakao, awokado i modem. Bardziej klasyczny koktajl uzyskasz mieszając kawę z mlekiem (np. roślinnym), masłem orzechowym i bananem.

Obrazek
Koktajl możesz wzbogacić o ulubione dodatki, np. owoce - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Składniki:

  • 30 g orzechów laskowych
  • 60 ml mocnej, czarnej kawy
  • 1 średni, dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu.

Przygotowanie:

  1. Zaparz mocną czarną kawę i ostudź ją.
  2. Zblenduj ostudzoną kawę z cynamonem, bananem, orzechami i miodem.
  3. Tak sporządzony koktajl wypij od razu.

Zobaczcie także przepisy na kolorowe wiosenne soki. Więcej inspiracji znajdziecie na naszym kanale na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości