Zaczynasz dzień od kawy? Nigdy nie łącz jej z tym składnikiem

Kawa pobudza do działania i dodaje energii. Nie powinno się jej jednak łączyć z niektórymi produktami. Dzięki temu unikniesz zdrowotnych konsekwencji.

Z czym nie łączyć kawy?- Pyszności, źródło: CanvaZ czym nie łączyć kawy?- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez co najmniej jednej filiżanki kawy. Jest jednym z najpopularniejszych napojów, po który sięgamy nie tylko do śniadania. Kawa to dobre źródło antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, przyspiesza metabolizm oraz wpływa korzystnie na poprawę pamięci i koncentracji. Badania wykazują, że picie kawy jest uważane za sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka wątroby, chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona.

Czy kawa wypłukuje witaminy?

Chociaż krąży przekonanie, że picie kawy działa jak prysznic i wypłukuje z naszego organizmu witaminy i minerały, to w rzeczywistości działa to nieco łagodniej. Picie kawy samo w sobie nie powoduje utraty istotnych witamin, ale może nieznacznie wpłynąć na poziom magnezu i wapnia w organizmie. Dlatego ważne jest, aby spożywać kawę z umiarem i jednocześnie pamiętać o odpowiednim dostarczaniu tych ważnych minerałów do organizmu. Picie kawy może wpływać na wchłanianie i metabolizm niektórych leków i suplementów diety. Spożywanie kawy w tym samym czasie co leki może osłabić ich skuteczność lub prowadzić do niepożądanych interakcji.

Tych produktów nie łącz z kawą

Jesz na śniadanie pyszny, domowy twarożek? Lepiej zrezygnuj wtedy z filiżanki kawy. Ogranicza ona wchłanianie wapnia, dlatego też nie powinno pić się kawy w trakcie spożywania posiłku z dodatkiem nabiału, np. jogurtu, twarogu, kefiru.

Obrazek
Kawa - szkodzi czy nie? - Pyszności; foto: Canva

Jeśli spożywasz produkty bogate w żelazo, takie jak rośliny strączkowe czy mięso, unikaj łączenia ich z kawą w tym samym posiłku. Kofeina w kawie może ograniczać wchłanianie żelaza, co może doprowadzić do niedoborów i anemii w dłuższej perspektywie. Podobnie, produkty bogate w cynk, takie jak ryby, wieprzowina, jaja czy ser żółty, powinny być spożywane oddzielnie od kawy. Kofeina może również wpływać na wchłanianie cynku, co może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z niedoborem tego pierwiastka.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć