PrzepisZaczynasz dzień od kawy? Nigdy nie łącz jej z tym składnikiem

Zaczynasz dzień od kawy? Nigdy nie łącz jej z tym składnikiem

Z czym nie łączyć kawy?- Pyszności, źródło: Canva
Z czym nie łączyć kawy?- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
18.07.2023 12:07

Kawa pobudza do działania i dodaje energii. Nie powinno się jej jednak łączyć z niektórymi produktami. Dzięki temu unikniesz zdrowotnych konsekwencji.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez co najmniej jednej filiżanki kawy. Jest jednym z najpopularniejszych napojów, po który sięgamy nie tylko do śniadania. Kawa to dobre źródło antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, przyspiesza metabolizm oraz wpływa korzystnie na poprawę pamięci i koncentracji. Badania wykazują, że picie kawy jest uważane za sposób na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka wątroby, chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona.

Czy kawa wypłukuje witaminy?

Chociaż krąży przekonanie, że picie kawy działa jak prysznic i wypłukuje z naszego organizmu witaminy i minerały, to w rzeczywistości działa to nieco łagodniej. Picie kawy samo w sobie nie powoduje utraty istotnych witamin, ale może nieznacznie wpłynąć na poziom magnezu i wapnia w organizmie. Dlatego ważne jest, aby spożywać kawę z umiarem i jednocześnie pamiętać o odpowiednim dostarczaniu tych ważnych minerałów do organizmu. Picie kawy może wpływać na wchłanianie i metabolizm niektórych leków i suplementów diety. Spożywanie kawy w tym samym czasie co leki może osłabić ich skuteczność lub prowadzić do niepożądanych interakcji.

Tych produktów nie łącz z kawą

Jesz na śniadanie pyszny, domowy twarożek? Lepiej zrezygnuj wtedy z filiżanki kawy. Ogranicza ona wchłanianie wapnia, dlatego też nie powinno pić się kawy w trakcie spożywania posiłku z dodatkiem nabiału, np. jogurtu, twarogu, kefiru.

Kawa - szkodzi czy nie? - Pyszności; foto: Canva
Kawa - szkodzi czy nie? - Pyszności; foto: Canva

Jeśli spożywasz produkty bogate w żelazo, takie jak rośliny strączkowe czy mięso, unikaj łączenia ich z kawą w tym samym posiłku. Kofeina w kawie może ograniczać wchłanianie żelaza, co może doprowadzić do niedoborów i anemii w dłuższej perspektywie. Podobnie, produkty bogate w cynk, takie jak ryby, wieprzowina, jaja czy ser żółty, powinny być spożywane oddzielnie od kawy. Kofeina może również wpływać na wchłanianie cynku, co może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z niedoborem tego pierwiastka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także