WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

"Polskie krewetki". Kiedyś jadano je na kilogramy, dziś to luksus

Kiedyś to było! Przyrządzane z "polskich krewetek" zupy, dania obiadowe i śniadania zajmowały miejsca na stołach nie tylko wąskiej grupy najbogatszych, lecz także biednych. Pozyskiwanie głównego składnika było bardzo proste. A czemu dzisiaj raki stały się drogim rarytasem? Wyjaśniamy!

Raki - niegdyś popularne, dziś zapomnianeRaki - niegdyś popularne, dziś zapomniane
Źródło zdjęć: © Canva | PublicDomainPictures

Zwane polskimi krewetkami raki były niegdyś nad Wisłą naprawdę popularnym mięsem i głównym składnikiem wielu potraw. W zależności od tego, kto je przyrządzał, zmieniały się jedynie dodatki. Biedni gotowali raki we wrzątku z dodatkiem kopru, bogaci kochali przyrządzać z nich wykwintne zupy. Popularne stały się również dania takie, jak jajecznica z rakami i raki w śmietanie. Nie odmawiano sobie również aromatycznego masła rakowego i tworzonego z jego udziałem sosu kardynalskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe kostki wracają do łask. Poznaj przepis na kultowy deser

Tak też działo się mniej więcej 400 lat temu, kiedy to moda na raki — wówczas obecne w naszych własnych, polskich wodach — przywędrowała do nas z zachodu. Szczytowy moment określa się na XIX wiek, kiedy to zaawansowane przepisy na raki pojawiły się już nawet w kuchni mieszczańskiej. I kiedy to wydawało się, że nic nie jest w stanie zatrzymać tego potężnego kulinarnego trendu, nagle sytuacja zmieniła się o 180 stopni.

Koniec ery raków w polskiej kuchni

XIX wiek był czasem, w którym rozkwitała nie tylko moda na raki, ale również handel z tworzącym się supermocarstwem. Statki z Ameryki Północnej docierały do Europy coraz częściej, przywożąc ze sobą różne towary, a także, czasami, zupełnie inne "materiały". Jednym z nich był grzyb Aphanomyces astaci, który - wdarłszy się do polskich wód - zdziesiątkował raki. Tamtą zatrważającą chorobę nazywa się dzisiaj dżumą raczą.

Te raki, które przetrwały, nadal nie miały w polskich wodach łatwego życia. Wymagające dużej ilości tlenu skorupiaki nie radziły sobie z postępującym zanieczyszczeniem rzek, czego finałem było wpisanie ich na listę zwierząt zagrożonych wyginięciem. Ich połów prywatny stał się więc nielegalny.

W XIX wieku raki zaczęły masowo wymierać
W XIX wieku raki zaczęły masowo wymierać © Canva | kiia

Raki — powrót do tradycji?

Dzisiaj możemy kupować jedynie raki hodowlane. Te z dobrych źródeł są rewelacyjnie odżywczym mięsem pełnym witamin z grupy B, a także witaminy C, D i E. Są również niskokaloryczne i wspierają metabolizm, dlatego można się na nie skusić podczas stosowania diety odchudzającej.

Czy jednak powrót do tradycji niemal codziennego spożywania raków jest możliwy? Nie oszukujmy się — nie bardzo. Cena za raki wynosi od 110 do 150 złotych za kilogram. Warto również zaznaczyć to, że uzyskanie kilograma czystego mięsa wiąże się z ugotowaniem aż 7 kilogramów raków! Raczej mało kogo na to stać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser