"Polskie krewetki". Kiedyś jadano je na kilogramy, dziś to luksus

Kiedyś to było! Przyrządzane z "polskich krewetek" zupy, dania obiadowe i śniadania zajmowały miejsca na stołach nie tylko wąskiej grupy najbogatszych, lecz także biednych. Pozyskiwanie głównego składnika było bardzo proste. A czemu dzisiaj raki stały się drogim rarytasem? Wyjaśniamy!

Raki - niegdyś popularne, dziś zapomnianeRaki - niegdyś popularne, dziś zapomniane
Źródło zdjęć: © Canva | PublicDomainPictures

Zwane polskimi krewetkami raki były niegdyś nad Wisłą naprawdę popularnym mięsem i głównym składnikiem wielu potraw. W zależności od tego, kto je przyrządzał, zmieniały się jedynie dodatki. Biedni gotowali raki we wrzątku z dodatkiem kopru, bogaci kochali przyrządzać z nich wykwintne zupy. Popularne stały się również dania takie, jak jajecznica z rakami i raki w śmietanie. Nie odmawiano sobie również aromatycznego masła rakowego i tworzonego z jego udziałem sosu kardynalskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe kostki wracają do łask. Poznaj przepis na kultowy deser

Tak też działo się mniej więcej 400 lat temu, kiedy to moda na raki — wówczas obecne w naszych własnych, polskich wodach — przywędrowała do nas z zachodu. Szczytowy moment określa się na XIX wiek, kiedy to zaawansowane przepisy na raki pojawiły się już nawet w kuchni mieszczańskiej. I kiedy to wydawało się, że nic nie jest w stanie zatrzymać tego potężnego kulinarnego trendu, nagle sytuacja zmieniła się o 180 stopni.

Koniec ery raków w polskiej kuchni

XIX wiek był czasem, w którym rozkwitała nie tylko moda na raki, ale również handel z tworzącym się supermocarstwem. Statki z Ameryki Północnej docierały do Europy coraz częściej, przywożąc ze sobą różne towary, a także, czasami, zupełnie inne "materiały". Jednym z nich był grzyb Aphanomyces astaci, który - wdarłszy się do polskich wód - zdziesiątkował raki. Tamtą zatrważającą chorobę nazywa się dzisiaj dżumą raczą.

Te raki, które przetrwały, nadal nie miały w polskich wodach łatwego życia. Wymagające dużej ilości tlenu skorupiaki nie radziły sobie z postępującym zanieczyszczeniem rzek, czego finałem było wpisanie ich na listę zwierząt zagrożonych wyginięciem. Ich połów prywatny stał się więc nielegalny.

W XIX wieku raki zaczęły masowo wymierać
W XIX wieku raki zaczęły masowo wymierać © Canva | kiia

Raki — powrót do tradycji?

Dzisiaj możemy kupować jedynie raki hodowlane. Te z dobrych źródeł są rewelacyjnie odżywczym mięsem pełnym witamin z grupy B, a także witaminy C, D i E. Są również niskokaloryczne i wspierają metabolizm, dlatego można się na nie skusić podczas stosowania diety odchudzającej.

Czy jednak powrót do tradycji niemal codziennego spożywania raków jest możliwy? Nie oszukujmy się — nie bardzo. Cena za raki wynosi od 110 do 150 złotych za kilogram. Warto również zaznaczyć to, że uzyskanie kilograma czystego mięsa wiąże się z ugotowaniem aż 7 kilogramów raków! Raczej mało kogo na to stać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯