"Polskie krewetki". Kiedyś jadano je na kilogramy, dziś to luksus

Kiedyś to było! Przyrządzane z "polskich krewetek" zupy, dania obiadowe i śniadania zajmowały miejsca na stołach nie tylko wąskiej grupy najbogatszych, lecz także biednych. Pozyskiwanie głównego składnika było bardzo proste. A czemu dzisiaj raki stały się drogim rarytasem? Wyjaśniamy!

Raki - niegdyś popularne, dziś zapomnianeRaki - niegdyś popularne, dziś zapomniane
Źródło zdjęć: © Canva | PublicDomainPictures

Zwane polskimi krewetkami raki były niegdyś nad Wisłą naprawdę popularnym mięsem i głównym składnikiem wielu potraw. W zależności od tego, kto je przyrządzał, zmieniały się jedynie dodatki. Biedni gotowali raki we wrzątku z dodatkiem kopru, bogaci kochali przyrządzać z nich wykwintne zupy. Popularne stały się również dania takie, jak jajecznica z rakami i raki w śmietanie. Nie odmawiano sobie również aromatycznego masła rakowego i tworzonego z jego udziałem sosu kardynalskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe kostki wracają do łask. Poznaj przepis na kultowy deser

Tak też działo się mniej więcej 400 lat temu, kiedy to moda na raki — wówczas obecne w naszych własnych, polskich wodach — przywędrowała do nas z zachodu. Szczytowy moment określa się na XIX wiek, kiedy to zaawansowane przepisy na raki pojawiły się już nawet w kuchni mieszczańskiej. I kiedy to wydawało się, że nic nie jest w stanie zatrzymać tego potężnego kulinarnego trendu, nagle sytuacja zmieniła się o 180 stopni.

Koniec ery raków w polskiej kuchni

XIX wiek był czasem, w którym rozkwitała nie tylko moda na raki, ale również handel z tworzącym się supermocarstwem. Statki z Ameryki Północnej docierały do Europy coraz częściej, przywożąc ze sobą różne towary, a także, czasami, zupełnie inne "materiały". Jednym z nich był grzyb Aphanomyces astaci, który - wdarłszy się do polskich wód - zdziesiątkował raki. Tamtą zatrważającą chorobę nazywa się dzisiaj dżumą raczą.

Te raki, które przetrwały, nadal nie miały w polskich wodach łatwego życia. Wymagające dużej ilości tlenu skorupiaki nie radziły sobie z postępującym zanieczyszczeniem rzek, czego finałem było wpisanie ich na listę zwierząt zagrożonych wyginięciem. Ich połów prywatny stał się więc nielegalny.

W XIX wieku raki zaczęły masowo wymierać
W XIX wieku raki zaczęły masowo wymierać © Canva | kiia

Raki — powrót do tradycji?

Dzisiaj możemy kupować jedynie raki hodowlane. Te z dobrych źródeł są rewelacyjnie odżywczym mięsem pełnym witamin z grupy B, a także witaminy C, D i E. Są również niskokaloryczne i wspierają metabolizm, dlatego można się na nie skusić podczas stosowania diety odchudzającej.

Czy jednak powrót do tradycji niemal codziennego spożywania raków jest możliwy? Nie oszukujmy się — nie bardzo. Cena za raki wynosi od 110 do 150 złotych za kilogram. Warto również zaznaczyć to, że uzyskanie kilograma czystego mięsa wiąże się z ugotowaniem aż 7 kilogramów raków! Raczej mało kogo na to stać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska