Rano koniecznie dodaj do kawy tę przyprawę. Da ci kopa energii na cały dzień
Dodatki do kawy mają różne zastosowanie. Niektóre mają za zadanie zneutralizować kwaśny smak napoju, inne nadać mu ciekawego aromatu, a są jeszcze takie, które wzmacniają kawę dodatkową porcją energii i zdrowotności. Przygotowaliśmy zestawienie najlepszych z nich — również takich, które łączą wszystkie trzy funkcje.
15.04.2023 | aktual.: 15.04.2023 07:05
Według portalu kawaizdrowie.pl statystyczny Kowalski wypija około 95 litrów kawy rocznie. Chociaż wydaje się, że jest to liczba olbrzymia, to dalej wynik ten nie jest nawet w połowie zbliżony do ilości kawy, jaką rocznie piją Finowie. Według różnych źródeł piją oni nawet cztery razy więcej kawy niż Polacy, wyprzedzając tym samym również Włochów czy Brazylijczyków.
Widząc takie statystyki, ktoś mógłby rzec: jakim cudem Finowie jeszcze żyją?! Cóż, to, że "jeszcze żyją" to właściwie niedopowiedzenie. Średnia długość życia w Finlandii jest bowiem wyższa niż w Polsce o niemal 5 lat. Ciężko oczywiście wysnuć tak odpowiedzialne wnioski, ale kto wie, czy za częścią tego sukcesu nie stoi fakt, że Finowie stosują inne dodatki do kawy, niż Polacy. Te bowiem, odpowiednio wybrane, mogą dodać zdrowotności w równie dużym stopniu, co złe dodatki do kawy — problemów ze zdrowiem.
Najlepsze dodatki do kawy
Jeśli do tej pory uważałeś, że mleko jest najlepszym produktem, którym można doprawić kawę, to koniecznie zobacz naszą listę proponowanych dodatków do tego popularnego napoju. Sprawdzą się one o wiele lepiej niż mleko; dodadzą kawie ciekawego smaku, prozdrowotnych mikroelementów, a nawet większej mocy.
Kardamon
Ta przyprawa musiała znaleźć się na pierwszym miejscu naszej listy. Kardamon wspiera działanie układu krążenia, rozgrzewa, ma właściwości przeciwbakteryjne, a nawet poprawiające samopoczucie. Odrobina tej przyprawy sprawi, że kawa zyska podwójnego "kopa", co na pewno przyda się z rana każdemu.
Kakao
Kiedyś istniał mit, że kawa z kakao ma wyjątkową moc, bo następuje jakieś skomplikowane połączenie chemiczne zawartych w obu produktach substancji. To nieprawda, ale nie zmienia to faktu, że kakao jako forma przyprawy doskonale sprawdzi się w kawie. Dzięki temu składnikowi kawa nie tylko postawi na nogi, ale również pomoże organizmowi wytworzyć więcej endorfin.
Imbir
To ciekawe i bardzo zdrowe warzywo nada twojej kawie niezwykle ciekawego smaku i odrobiny ostrości. Twój poranny napój zyska na tym jednak o wiele więcej: stanie się też środkiem wspierającym odporność i zwalczającym zapalenia i bakterie. Wspiera też proces odchudzania.
Kurkuma
Ta żółta, uwielbiana przez Hindusów przyprawa zawiera szereg właściwości prozdrowotnych. Wspiera trawienie, leczy wrzody i zwalcza stany zapalne. Za dodatkowy plus uznajemy zapach, który dzięki kurkumie nabierze twoja kawa.
Masło
Zaskoczony? Niepotrzebnie. Według niektórych źródeł dodane do kawy masło daje jej ekstra "kopa", o wiele większego, niż często stosowany do kawy cukier. Poprawi też pracę mózgu, co z rana wydaje się bardzo przydatne...
Obejrzyj jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.